Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 aprilie 2013

Chec marmorat






















Chec marmorat, nu prea grozav, din cauza la cacaoa nu iese asa pufos

5 oua
200 gr faina
200 gr zahar
1 lingurita praf de copt
2 linguri de cacao
4 linguri ulei
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
esenta de rom
coniac
coaja de citrice
rahat
stafide
nuca prajita

Stafidele se pun la hidratat in coniac si rom. Albusurile se bat spuma cu putina zeama de lamaie. Cand devin spuma adaugam treptat zaharul si mixam. Galbenusurile le frecam bine cu coaja de citrice si zaharul vanilat dupa care adaugam uleiul. Faina se amesteca cu parful de copt. Adaugam galbenusurile la albusuri, amestecam dupa care punem treptat faina si o incorporam usor de jos in sus. Impartim compozitia in doua parti egale si cernem cacaoa. Adaugam cacaoa la una din compozitii sau daca doriti o amestecati mai intai cu romul scurs de la stafide pentru a se incorpora mai usor.Tapetam o tava potrivita de chec si procedam in felul urmator: punem o lingura de compozitie alba, peste ea o lingura de compozitie cu cacao, iar compozitie alba si tot asa pana la terminarea aluatului. Peste fiecare lingura de aluat distribuim peste tot nuca taiata bucati, rahatul si stafidele.

Ciorba de ciuperci




Ciorba de ciuperci

500-700 gr ciuperci
1 l apa
1 l bors
1 ardei capia
1 ceapa rosie
1 ceapa alba
1 morcov
2 patrunjei
2 pastranaci
2 fire ceapa verde
2 catei usturoi
1 lingurita curry
1 lingurita boia
vegeta
patrunjel

Tocam ciupercile dupa plac, eu le-am taiat o parte felii si restul marunt. Calim ceapa tocata, morcovul ras fin, ardeiul si la urma ciupercile. Le lasam sa se inabuse bine acoperind cu capac. Adaugam celelalte legume tocate, condimentele si apa. Dupa ce au fiert se adauga bulionul, 1/2 din patrunjel, si spre sfarsit borsul cald si restul de patrunjel. Acoperim si servim a doua zi rece cu putina smantana grasa. Fara smantanica sau iaurt avem o ciorbita de post.

Urzici cu usturoi



























Varianta I : grozava

Portii pt 2 persoane

3 gramezi sau 1 punga de 1 leu de urzici
o capatana de usturoi
doua linguri rase de faina
ulei de masline
zeama de urzici

Curatam urzicile si le spalam foarte bine in multe ape reci. Le scurgem de fiecare data luandu-le cu mainile din apa si schimband apa din lighean pentru a se lasa nisipul la fund. Punem vreo 2 l de apa cu putina sare la fiert si cand da in clocot adaugam urzicile spalate. Le lasam cateva minute doar cat sa le oparim putin dupa care le strecuram, le tocam foarte fin sau le bagam la mixer, la mixer se fac piure, mie imi plac mai groase dar sunt la fel de bune in ambele moduri. Calim niste usturoi pisat sau zdrobit cu lama unui cutit (daca doriti puteti cali si o ceapa dar mai bune sunt doar cu usturoi) adaugam urzicile si daca mai este nevoie putina zeama in care au fiert urzicile, atat cat sa se fiarba si sa fie legate. Cand au fiert urzicile punem faina desfacuta in putina zeama de la urzici si amestecam mereu, mai lasam cateva minute pana se leaga. Inchidem focul si punem restul de usturoi trecut prin presa. Potrivim de sare daca mai este nevoie. Le servim reci cu mamaliguta. Din urzicile astea mi-au iesit 2 portii. Se pot servi si cu hrean ras sau pasta de hrean. Am incercat si varianta de mamaliguta facuta in apa de la fiertul urzicilor, iese putin verde, cu gust de urzici dar nu prea grozava.

Varianta II : de regim, minunata

Portii pt 2 persoane

1 punga mare de urzici
Usturoi dupa plac
Ulei de masline
Vegeta
Sare
Mamaliga

Usturoiul se macina prin presa dupa care se pune in mojar cu putina vegeta si ulei de masline. Amestecam bine si mai adaugam ulei daca este cazul. Punem apa cu sare intro oala de 5l. Cand da in clocot punem urzicile curatate si spalate. Eu le pun intr un lighean, cu apa rece de la dus si le scot cu mainile scurgamdu le de apa si punandu le in altul. Facem operatiunea de vreo 5 ori sa nu ramana nisip. Nu le fierbem foarte mult sa nu distrugem vitaminele, atat cat sa fie al dente. Le punem rapid in strecuratoare, le presam cu lingura sa iasa zeama si le punem fierbinti peste usturoi. Amestecam bine sa si ia aroma dupa care abea acum cand s au racit le tocam marunt. Gustam si potrivim de sare si usturoi. Servim cu mamaliga. Mult mai bune si sanatoase. La fel de bine le facem fara usturoi si servim cu hrean si mamaliga. Eu pun si hrean in farfurie, paata sau simplu.

Macrou prajit, la cuptor sau pe gratar, diverse modalitati de a gati







Pestele nu se spala niciodata pt ca se duce gustul si proprietatile, se curata de negreala cu servetele uscate

Macroul la cuptor se face in maxim 20-30 de minute atat intreg cat si bucati taiate, nu trebuie sa iasa foarte uscat.

Varianta 1 macrou cu vin la cuptor

o reteta foarte usoara si gustoasa

4 bucati de peste
2-3 capatani de usturoi
1 lamaie
ulei de masline
1 cana de vin alb sec
patrunjel
sare, piper, boia, curry, cimbru, rozmarin
1 foaie de dafin
sos de soia

Curatam pestii si ii stergem cu un prosop curat. Partea negra si amaruie din interior se indeparteaza cu autorul servetelelor uscate. Ii crestam si-i condimentam pe ambele parti, introducem felii de lamaie si usturoi in crestaturi si-l ungem cu usturoi pisat. Punem peste peste putin sos de soia, ulei de masline si turnam cana de vin in tava. Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor 20 de minute. Scoatem folia, punem patrunjel tocat si mai lasam 5-10 min. Se mai poate face in acelasi mod fara vin asezand pestele cu lamaie si condimente intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei de masline












Varianta 2 macrou la gratar pe pat de sare, cel mai bun

Macrou
Rozmarin
Piper

Pestele se curata si se lasa intreg, nu-l crestam. Il stergem si l condimentam dar fara sare ca trage din gratar. Incalzim gratarul, punem sare, mai lasam cateva minute apoi punem pestele. Lasam cate 5 min pe o parte si apoi intoarcem, in total maxim 15-20 min pe ambele parti caci altfel se usuca.



Varianta 3 macrou prajit in crusta de malai, bestial, de acum asa il prajesc, acea pielita crocanta este minunata

Secretul ca malaiul sa se prinda bine este sa fie pestele putin umed, la mine n-a ieait asa. Dupa ce l-am curatat si l-am sters punem sare, piper, rozmarin, oregano si busuioc. Dupa 40 de min dupa ce si-a tras sarea se umezeste putin pe ambele parti si se trece bine prin malai, se prajeste in uleiul incins.


















Varianta 4 macrou intreg in folie de copt

Simplu, gustos si sanatos

Bucati intregi de macrou
Sare si piper proaspat rasnite
Vegeta
Ulei de masline

Pestele se curata cu servetele atat in interior cat si exterior. Punem condimente peste tot si dam cu ulei de masline, masam. Lasam cateva ore apoi il punem in folie de copt si acoperim folia deasupra. Dam la cuptorul incalzit pt 20 de min la 150 ° apoi desfacem folia deasupra si mai lasam 10 minute. In total nu lasam mai mult de 30 min ca se usuca. Pestele nu se cresteaza chiar daca e mai mare. Putem condimenta si cu altceva, sa-i punem felii de lamaie in burta, zeama de lamaie deasupra sau usturoi presat. Servim cu mujdei si mamaliga.



Varianta 5 macrou cu orez la cuptor

grozav

1 kg macrou sau un peste mai gras
250 g orez
2 cepe
150 ml ulei
100 g masline
sare
boabe de piper
condimente pentru peste

Pestele taiat bucati potrivite se prejesc in putin ulei. Ceapa tocata o calesti cu orezul in uleiul ramas de la peste si stingi cu 1 l apa clocotita ca sa nu stopezi fierberea. Potrivesti de sare si piper si lasi sa fiarba. Cand e aproape gata rastorni orezul in vas de yena, pui peste bucatile de peste, maslinele intregi intepate cu un ac si dai la cuptor pana se rumenesc




Varianta 6

chiar mai bun, se face repede si exact cat trebuie

Pestele se taie rondele nu foarte subtiri, se condimenteaza cu vegeta, curry, boia dulce, curcuma, se ung cu ulei de masline, se pun pe hartie de copt, se strange hartia bine si se da aproximativ 20 minute la 150 de grade, servim cu salata verde sau salata de varza cu marar



Varianta 7 macrou cu legume in folie

Pestele se curata de intestine si cu ajutorul unui servetel sau a unei lingurite curatam toata partea aceea neagra care este amara. Daca nu se inlatura suficient il mai putem curata si dupa ce este gata. Se pune pestele intreg pe foaie de copt, se condimenteaza si se inpatureste foarte bine sa fie cat mai inchis ermetic. Eu am pus niste lamaie si ceapa rosie juliene, ardei gras sa-i dea gust. Dam la cuptor pentru 20 de minute. Servim cu mamaliguta si mujdei de usturoi.




Varianta 8

Macrou cu legume trase la tigaie portii pt 2 ps

Macroul intreg (2 buc)  se curata bine si se condimenteaza pe interior si exterior. Se unge pestele sau folia de aluminiu cu ulei de masline ca sa nu se lipeasca. Asezam pestele si punem 2-3 felii de lamaie. Strangem bine folia si dam la cuptorul incalzit pentru 10 minute. Intoarcem pestele si mai lasam 10 minute. 1 kg de amestec mexican congelat se pune intr-o tigaie mare in care am incalzit putin ulei de masline si unt. Amestecam mereu pana devin usor crocante. Se fac la foc mai rapid. Adaugam condimente, curry, boia, sare, etc. Le-am facut si fara condimente sa se simta gustul legumelor, au fost la fel de bune. Trebuie sa fie usor al dente nu fierte de tot. Ca sa fiti siguri ca nu se lipeste deloc mai lasati cateva minute dupa ce le scoateti din cuptor apoi le desfaceti.


Varianta 9 macrou in folie cu garnitura de legume

bucati de peste (macrou)
unt
lamaie
Sare
Piper
Cimbru
Vegeta
Patrunjel verde
Rosmarin foarte putin
Ulei de masline
Conopida
Broccoli
Morcovi

Se curata pestii. Se sterg cu un prosop curat de bucatarie. Se maseaza bine cu condimente si ulei de masline pe toate partile inclusiv burtica. Se stoarce bine o jumatate de lamaie la fiecare peste si se aseaza pe folia de aluminiu data cu ulei pentru a nu se lipi pestele. Rozmarinul se pune in interiorul burtii cam 1 varf de cutit .Se pune un cub de unt deasupra pestelui si cateva fire de patrunjel. Se strange bine folia iar la capete se rasuceste in sus pentru a nu exista riscul sa iasa sosul afara. Se da la cuptor pentru vreo 30 minute. Atentie la aburi cand se desface folia. Se pun la fiert 2 litri de apa. Cand da in clocot se pun mai intai morcovii care fierb mai greu cu putina sare, piper, vegeta, foi de dafin si se fierb vreo 15 minute (depinde cat de mare sunt taiati). Se scot apoi si se adauga conopida buchetele care a fost tinuta in apa cu sare .Se fierbe vreo 10 minute si se scoate. Se pune broccoli buchetele si se opareste 1 minut. Pestele se serveste cu garnitura de legume. Peste broccoli se poate pune zeama de lamaie, putin ulei de masline si cascaval ras.



Varianta 10 macrou cu sos de rosii 

2 bucati mari de macrou
2 cepe mari
2 capatani de usturoi
1 cana de vin
½ cana de apa
Pasta de rosii dupa gust
4 felii de lamai
Foi de dafin
Boabe de piper
Condimente pentru peste
Patrunjel verde
faina

Se curata si se taie macroul in felii groase de aproximativ doua degete. Se sterge cu un prosop si se condimenteaza. Se trece pestele prin faina si se scutura de surplus. Se prajeste putin in ulei incins. Se scoate pestele si se pune pe servetele sa se scurga uleiul. Se caleste ceapa taiata solzisori pana capata o culoare aurie, se adauga usturoiul curatat si taiat felii calindu-se inca putin. Bulionul se desface in vinul amestecat cu apa si se pune peste ceapa. Se adauga lamaile si se aseaza si pestele usor pentru a nu se desface. Se mai lasa pe foc sa scada putin dupa care se pune totul intr-un vas de yena si se da la cuptor pentru 20 minute. Se presara patrunjel tocat si se serveste cu mamaliguta