Faceți căutări pe acest blog

luni, 27 mai 2013

Sarmalute cu orez si ciuperci














Grozav de gustoase ce sa mai zic, se vede din poze

1 ceapa mare rosie
1 ceapa alba
2 catei de usturoi zdrobiti optional
1 pastarnac sau patrunjel ras prin razatoarea mare
1 morcov mare ras fin
700-800 gr ciuperci tocate marunt
1 legatura de marar
1 cescuta de orez
cateva linguri pasta de rosii
cimbru uscat
marar uscat
foi de dafin
piper boabe
1-2 lgt boia dulce
1 lgt curry
vegeta
bors
varza murata
putina zeama de varza

Calim ceapa tocata marunt impreuna cu usturoiul, adaugam morcovul, orezul iar la sfarsit albitura , putin marar, curry si boia. Separat calim ciupercile in putin ulei de masline si le lasam sa scada zeama pe jumatate. Adaugam ciupercile la orez, vegeta, bulion dupa gust si mai calim putin.O alta varianta este ca dupa ce orezul a absorbit tot lichidul sa aruncati ciupercile la calit peste orez si nu separat si sa le lasati pana scade toata zeama. Infasuram sarmalele (mi-au iesit aproximativ 30). Asezam in oala un rand de varza taiata fideluta, sarmale, cimbru, foi de dafin, boabe de piper, marar si deasupra invelim sarmalele cu foi de varza. Facem un sos din bors, bulion, zeama de varza, restul de marar, putin ulei si apa fiarta. Adaugam zeama fierbinte peste sarmale si dam la cuptor. Sunt minunate












Minunate, se topesc in gura, sarmalele de post se pot face in diferite feluri, cu ce compozitie va trece prin cap si imbracate in foi de varza, stevie, loboda sau altele

1 kg ciuperci
5 legaturi de stevie
2 cepe uscate
1 morcov
2 fire ceapa verde
cozile de la 1 legatura ceapa verde
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
2 cescute orez
piper
foi de dafin
cimbru
1 l bors
pasta de rosii
ulei de masline
condimente pentru sarmale
curry
boia

Spalam orezul si-l scurgem. Tocam ciupercile si ceapa si dam morcovul prin razatoarea mica. Calim ceapa alba dupa care adaugam morcovul si la sfarsit orezul. Adaugam 1 lgt boia si una de curry, 1/2 din ceapa verde, bulion si jumatate din verdeata. Separat calim o parte din ciuperci si le acoperim. Adaugam si restul de ciuperci si lasam sa scada zeama. Spre sfarsit adaugam restul de verdeata, piper, condimente si ceapa verde. Amestecam ciupercile cu orezul si potrivim de sare. Frunzele de stevie se oparesc foarte rapid cu bors, se tin foarte putin pentru ca sunt fragede, doar cat sa-si schimbe culoarea. Se aseaza 2 lingurite din umplutura la varful frunzei si se ruleaza spre partea lata si apoi se introduce frunza cu ajutorul degetelor la ambele parti. Asezam frunze taiate pe fundul oalei de pamant, sarmale, cimbru, condimente, foi de dafin, si deasupra foi intregi. Adaugam apa fierbinte in care am dizolvat bulion si vegeta, Spre sfarsit adaugam marar si putin bors. Nu se tin foarte mult la cuptor ca sa nu se faca praf.



Ciuperci umplute la cuptor








500-700 gr ciuperci potrivite
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
2 fire ceapa verde
ulei de masline
sare
piper
1 lgt curry
1 lgt boia dulce
patrunjel verde
cativa catei de usturoi
pasta de rosii

Se spala ciupercile fara a li se indeparta pielita. Ceapa si coditele ciupercilor se toaca marunt, calim ceapa si usturoiul dupa care adaugam coditele si condimentam. Asezam palariile cu fata in sus intr-o tava unsa cu putin ulei, le stropim cu putin ulei si se presara piper si sare. Dupa vreo 5 min le intoarcem si le mai lasam 5 min. Zeama scursa se adauga la umplutura impreuna cu patrunjel si 1 lgt pasta de rosii. Potrivim de sare si gustam. Umplem ciupercile si le mai dam putin la cuptor.

Placinta de primavara cu spanac

















Aluat:

400 gr faina
2 oua
10 lg ulei
10 lg apa calda
1 lgt sare

Umplutura:

1 kg spanac
2 legaturi ceapa verde
520 gr telemea de capra
6 oua
4 lg smantana grasa
27 gr unt
sare
piper

Se framanta un aluat elastic din aceste ingrediente si se lasa la rece 30 de minute. Se intinde o foaie si se tapeteaza o forma rotunda lasand aluatul sa curga peste margini. Spanacul se taie suvite, se preseaza cu putina sare, se framanta pana se inmoaie si se preseaza sa iasa apa. Se amesteca spanacul cu ceapa tocata si cu telemeaua sfaramata si amestecata cu oua si smantana. Se potriveste de sare si piper, se pune compozitia peste aluat iar aluatul de pe margini se aduce spre interior. Deasupra umpluturii se pun bucatele de unt. Se da aproximativ 60 de minute la cuptorul incalzit. Este foarte consistenta si se mananca in loc de un fel principal. E buna atat rece cat si calda.

duminică, 12 mai 2013

Placinta cu branza aromata

















Cea mai buna compozitie de pasca si placinta cu branza, amestec de branza sarata si dulce....trebuie sa mai fac compozitia de Paste cu aluat de la alta reteta

1 kg branza de oaie sfaramata
1 kg branza de vaci
400 gr smantana grasa
8-10 oua
zeama de lamaie
300 gr zahar
coaja de lamaie si portocale cate o lingurita
un pachet foi de placinta
4 linguri gris
300 gr de stafide, un castronel
esenta de rom
coniac
zahar vanilat sau esenta

Foile de placinta se scot de la congelator cu 1-2 ore inainte. Branza se piseaza cu furculita si apoi se amesteca bine cu cea de vaci si smantana. Avem nevoie de smantana grasa pentru ca branza este uscata mai ales ca am folosit branza 0% grasime. Hidratam stafidele in rom si coniac pentru 40 de minute. Ouale la temperatura camerei se bat spuma cu putina zeama de lamaie. Adaugi treptat zaharul, siropul de la stafidele hidratate, vanilia si coaja de citrice. Pui ouale si grisul la branza si amesteci usor. Compozitia se gusta si se   potriveste de zahar si arome dupa preferinta, daca nu e destul de dulce mai adaugati putin zahar si amestecati. Va rezulta un aluat mai gros. Daca branza e prea uscata mai adaugi smantana iar daca e prea lichida mai adaugi gris. Tapetam o tava, asezam jumate din foile unse cu ulei, margarina sau unt topit dupa care punem compozitia cu polonicul amestecand bine la fund. Asezam peste tot stafidele peste branza sau le punem de la inceput in amestec. Punem restul de foi, le intepam si eventual le ungem cu  galbenus amestecat cu ulei. Eu am uns foile si cu apa calda ca sa nu crape insa cel mai bine dupa ce am inchis focul si am scos placinta o acoperim cu folie alimentara si deasupra asezam un prosop umed. Dam la cuptor pentru 50-60 de minute pana se rumeneste. O solutie si mai buna pentru ca foile sa nu se usuce: imediat ce am scos placinta o acoperim cu folie alimentara si deasupra asezam un prosop de bucatarie. A iesit foarte multa compozitie insa mie imi place cu multa branza. A doua oara am folosit tava de la aragaz si inca una mica pentru restul de compozitie. Am facut si pasca fara aluat din aceleasi cantitati. Am varzat amestecul de branza in forma de tort cu  unt si gris. Puteti face cu 1/2 compozitie o placinta si cu cealalta pasca. Este o minunatie de pasca. Placinta se taie rece si se pudreaza cu zahar. Daca va plac foile crocante de deasupra dupa ce scoateti placinta o lasati neacoperita, daca insa va plac foile moi atunci acoperiti-o de cum ati scos-o cu folie alimentara si pe deasupra cu un prosop.