Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 iunie 2014

Florile mele

Neoregelia Meyendorf 2014
















Ginseng decembrie 2022

















Originara din padurile tropicale inalte ale Americii de Sud iubeste lumina si se pune apa in palnia formata la mijloc.
Trandafir japonez 1996




Craciunite


















































Sporul Casei (Impatiens New Guinea) 2014

















Infloreste neintrerupt aproape tot anul, este setoasa, vara se uda zilnic si iarna mai rar. Necesita o ingrijire minima si sunt rezistente la boli. Numele lor deriva de la nerabdare inpatiens, cu care fructele mature se deschid la cea mai mica atingere. Se stropesc frunzele numai cand este foarte cald si pastrati pamantul umed. Se poate tine la loc usor umbrit sau putin insorit. Trebuie ciupit varful pentru a face alte flori.
Yucca 2014






Provine din America Centrala (Mexic si Guatemala) si era folosita de populatia maya in urma cu 2000 de ani ca medicament si hrana. In locurile natale planta poate ajunge la 12 m inaltime. Necesita multa lumina si iubeste caldura. Nu necesita ingrijiri speciale, udari abundente si intre ele se mai lasa pamantul sa se usuce (iarna se uda si la 10 zile). Poate ajunge la 4 m inaltime.Toamna si iarna se uda mai rar. Vara de tinut pe balcon dar nu in bataia soarelui. Daca nu mai infloreste inseamna ca nu are suficienta lumina. Nu se lasa apa in farfurie si nu se uda foarte des ca putrezeste. 
Buchete din mirodenii : scortisoara, anason, etc 2012


Flamingo (anthurium) 2014, 2022 decembrie























































Pentru a inflori are nevoie de lumina dar nu direct de razele soarelui, toxica, vara se uda des cam la 2 zile, iarna mai rar si nu se pulverizeaza planta, se lasa pamantul sa se usuce usor intre udari. Se replanteaza la 2 ani in martie. Nu lasati apa in farfuria ghiveciului sa nu putrezeasca radacina. Se replanteaza la 2-3 ani dar nu cu pamant obisnuit de la florarii ci in amestec de pamant de padure si turba. La un timp trebuie afanat pamantul cu furculita, completat cu pamant sau pur si simplu intepat. Florile care se usuca sau frunzele care incep sa ingalbeneasca  se taie cu forfecuta tulpina cat mai de jos.


Planta urzicuta (coleus) 2014











Inrudita cu menta coleus a fost adusa initial din Indonezia. La sfarsitul verii apar florile mici sub forma de spic slab decorative. Apa de udat cu feritlizator din aprilie pana in august. Nu se pulverizeaza apa pe frunze si nu se lasa apa in farfurioara ghiveciului. Vara se uda la 2-3 zile si in rest de 1-2 ori pe saptamana. Se tine la lumina puternica dar nu in soare, asta pentru a-si pastra coloritul frumos al frunzelor. 20-60 cm inaltime. Frunzele si florile trecute se ciupesc pentru o ramnificatie frumoasa. De obicei aceasta planta nu trece de iarna, se inlocuieste anual.

Planta paun sau planta care se roaga (Maranta Leuconeura ) 2014










Iubeste lumina si caldura dar se comporta bine si la un loc usor umbrit, se poate uda doar in farfurioara cu apa plata la temperatura camerei, nu se tine direct in soare pentru ca se arde, vara se stropesc frunzele zilnic, nu suporta curentul si nu se tine direct pe ciment. Planta insetata, se mai numeste si planta care se roaga pentru ca frunzele se rasucesc in semn de multumire pentru cel care o ingrijeste, trebuie mentinuta umeda dar nu foarte rau sa putrezeasca la radacina. Eu pun deobicei apa in farfurioara, astfel isi trage cata apa are nevoie. Cea mai buna apa pt flori este cea de ploaie, apa de la robinet nu este buna decat fiarta si racita, operatiunea poate fi facuta de pe-o zi pe alta. Planta se dezvolta rapid, se uda din doua in doua zile vara si iarna mai rar, o data la saptamana. 


Muscatele, una curgatoare (Pelargonium mix) vas alb, una roz si alta rosie ghiveci 2014


















Nu sunt pretentioase si rezista foarte bine in orice conditii. Sunt printre putinele care infloresc tot anul. Se tin la lumina medie dar nu in bataia soarelui si ferite de curenti, iarna se uda mai rar atunci cand pamantul este chiar uscat. Primavara se improspateaza pamantul tuturor florilor cel putin la nivelul stratului de la suprafata ghiveciului. Taie tulpinile plantelor batrane pentru a favoriza cresterea de noi lastari. Muscatele infloresc primavara si vara dar pot aparea boboci si iarna daca le tii intr-un loc cald si luminos. Pentru a avea multe flori se tin la lumina. Nu lasa apa sa stagneze in vas pentru a nu putrezi radacina. O data la 2 sapt din aprilie pana in sept adauga ingrasamant lichid in apa lor. Iarna intra in repauz, se uda rar atunci cand pamantul este uscat in ghiveci si se tin la loc racoros si luminos. Cand le plantati puneti pe fundul vasului niste pietricele, ajuta la drenaj.

Palmier de casa (Dracena Marginata) 2014






Planta exotica originara din Africa tropicala, nu este pretentioasa, ii place lumina dar se devolta foarte bine si fara, poate fi tinuta si in apartamentele unbroase dar niciodata in caldura excesiva trebuie udata cu regularitate nelasand sa se usuce pamantul dar nici apa in exces sa putrezeasca radacina, 10-12 grade iarna iar vara 18-20 .Schimbarea vasului la 2-3 ani, frunzele se stropesc, teperatura ideala este cea a camerei, nu se tine in balcon sau curent insa multe persoane au de ani buni si le tin pe blcon. Ca fertizizant se foloseste din primavara pana in toamna.

Craciunita I, (poinsettie) floare  rosie 2013








Ne se tine in curent, pe balcon sau langa calorifer. Nu se pune apa in farfurioara dar eu asa procedez si ii merge foarte bine.

Craciunita, cactusul craciunului  (schlumbergera) cu floare mica roz 2013

Toamna incep sa apara mugurii, se acopera pe timp de zi cu un carton sau se pune la loc intunecat si racoros, cu 6-8 sapt inainte de Craciun. la lumina dar nu in soare. Se uda din abundenta si se arunca apa ramasa in farfurie.

Begonia sau floarea plaman (Tuberhybrida)  una rosie, una roz 2014









Are nevoie de lumina dar sa nu cada razele soarelui direct pe ea sa se arda. Nu se uda chiar zilnic, rezista si la 1-2 zile de uscaciune dar nu mai mult. Se verifica pamantul daca e umed se renunta la udare in ziua respectiva. Se schimba pamantul anual sau doar cel de la suprafata, nu se pun in ghivece mari. Sensibila la curent, o planta foarte iubita la noi, unii spun ca se intretin usor altii ca sunt pretentioase. Infloreste tot anul la fel ca muscata, solul trebuie sa fie afanat, bine drenat. 20-25 grade, se pulverizeaza apa pe frunze,

Creasta cocosului (Celosia Cristata) 2 bucati 2014




Planta tropicala, se planteaza in gradini nu ghivece, direct in soare. Se foloseste conbinatie de nisip cu pamant gras. Se uda cand pamantul este uscat cu apa la temp camerei si lasata inainte in vas pentru a disparea clorul.

Arborele umbrela (Schefflera Gerda) 2014




Specie originara din Taiwan si Australia, este vesnic verde si ii merge foarte bine si la umbra. Nu se aseaza direct in razele soarelui si vara merge foarte bine pe terase sau balcon. Prefera lumina, se uda vara mai des si iarna mai rar. Se pulverizeaza frunzele cu apa si se sterg de praf.

Trandafirasi 2014





Dracaena fragrance Green tropical 2014





Minipalmier de apartament 2013




Uraste frigul si prefera semiumbra. Se replanteaza cand doar cand nu mai au loc in ghiveci, se uda doar cat au nevoie fara a ramane apa in farfurie. Daca vrei sa iti creasca mare palmierul schimba-i ghiveciul pe masura ce creste.

Dracena marginata, ultima 2022












1996






Tolereaza foarte bine orice loc in apartament, merge si la umbra, rezistenta la boli si ft buna pt apartament

Orchidee (phalaenopsis)

Se uda la 5-7 zile, se tine la lumina medie,

Bambus

Marul lui Adam si Eva





Arborele de cauciuc


Ficus







Floarea de cala

Floarea Evei cum i se mai spune nu se tine in soare, bea multa apa si nu i se lasa pamantul sa se usuce. Puteti pune pietricele sau scoici decorative pentru a se pastra umezeala. Se poate tine intr-o camera racoroasa. Infloreste 2 luni, pe la sfarsitul verii si toamna. Frunzele se taie cand se ingalbenesc. Toxica pentru animale








Cum schimbam ghiveciul la cactusi : pietricele mai mici pe fundul ghiveciului, 2-3 linguri de nisip, amestec de pamant si nisip (o parte nisip si doua parti pamant), asezam cactusul in mijloc si punem pamant normal nu in amestec de jur imprejur, apasam un pic sa fixam floarea si punem pietricele deasupra in pamant fara sa le indesam. Punem apa in farfurie sa-si traga dupa care stergem si lasam farfuria goala sa nu putrezeasca. Se uda vara mai des, cand pamantul este uscat si iarna din noiembrie pana in februarie foarte rar sau deloc.








Orhidee, De la Florin






















Leandru,, bonsai,, floarea de ceara

Leacuri pentru musculite albe si negre

-Fierbem usturoi taiat felii impreuna cu 1/2 lgt chilli. Lasam acoperit dupa care strecuram. Cu aceasta solutie pulverizam doar frunzele pe deasupra si  pe dedesubt la radacina acolo unde s-au strans musculitele.

-O alta solutie este scrumul de tigara pus in apa si lasat la macerat. Putem folosi si solutii din comert.

-Un amestec diluat din apa si sapun