Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 martie 2015

Ficat tras la tigaie









Ficat (eu am folosit de porc) Cand aveti ficat la congelator si nu stiti ce sa faceti cu el, a iesit o bunatate
ulei si condimente

Ficatul se curata de pielite, se spala sub jet de apa rece si se pune in hartie de bucatarie sa absoarba apa. Se incinge putin ulei de masline si se pune ficatul fara sare sau altceva. Se intoarce pe cealalta parte si cand e gata se scoate pe hartie si se condimenteaza bine. Servim cald cu garnitura de piure de cartofi.Nu se pune sare inainte pentru ca se intareste.

vineri, 6 martie 2015

Mucenici moldovenesti


























Rezultatul este exceptional, mucenici moi, pufosi, aromati si deliciosi. Nu va zgarciti la nuca, cu cat mai multa cu atat mai bine

Se fac pe 9 martie, sursa: Jamila cuisine/16 buc

Maia: 2 cubulete drojdie /50 gr
         2 linguri potrivite de faina
         1 lgt zahar
         un praf de sare
       
Aluat; 1 kg faina buna pentru cozonac
          450 ml lapte gras
          120 gr zahar
          3 oua de tara
          5 lg ulei
          2 plicuri zahar vanilat
          1 lgt plina coaja de portocale
          1 lgt plina coaja lamaie

Sirop: 600 ml apa
          300 gr zahar
          2 lgt coaja portocale
          2 lgt esenta de vanilie si  2 lgt de rom
          2 batoane de scortisoara
          2 stelute de anason

Pentru uns: 1 ou + 1 galbenus
                 1 lg lapte

Decor: 4 lg miere
           2 lg apa calda (optional)
           200 gr nuca rumenita si macinata
       
Ingredientele se scot de la frigider cu cateva ore inainte sa ne apucam de aluat.

1) Punem drojdia intr-un bol mic si o maruntim. Adaugam peste ea zaharul, sarea si putin lapte cald.     Punem peste cele doua linguri de faina, amestecam, punem bolul sus si lasam 15 min la dospit.

2) Punem intr-un castron mare faina cernuta si la mijloc facem un gol mare in care punem ouale,         coaja de citrice, zaharul si maiaua crescuta.

3) Incepem sa amestecam incorporand usor faina de pe margini. Adaugam treptat si laptele caldut       nu  fierbinte. Spre sfarsit punem si uleiul cald si framantam 10-15 min. Punem aluatul intr-un vas     curat, acoperim cu un servet si punem sus la loc cald. Lasam la dospit 1-2 ore.

4) Scoatem aluatul pe blatul putin infainat si-l framantam doar cat sa iasa aerul din el.

5) Stergem blatul de faina, luam cate o bucata de aluat si o intindem in fir subtire pe care-l                impletim in doua apoi unim capetele.Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8.    La intinsul aluatului ne ajutam de ulei caldut intins pe palme ca sa nu se lipeasca aluatul de blat.      Un alt model ar fi ca snurul sa fie rasucit, facem un 8 si-i facem niste taieturi dese ca sa                patrunda siropul mai bine.

6) Asezam mucenicii in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu servet si-i mai           lasam la crescut 15 minute. De preferat sa faceti mucenici mai mici ca sa se insiropeze mai bine     si puteti sa nu-i mai lasati la crescut foarte mult.

7) Programam cuptorul la 150 de grade pentru 15-20 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu          amestecul de ou si lapte si-i dam la cuptorul incalzit  pana se rumenesc usor. Se face testul cu         scobitoarea si cand iese curata se scot imediat. Rezulta niste mucenici pufosi, aromati si delicioasi.
         
8) Punem la fiert apa cu scortisoara, anasonul si zaharul, lasam doua trei clocote, punem coaja de citrice, esentele, acoperim si inchidem focul. Strecuram lichidul de coaja de portocala si trecem fiecare mucenic prin siropul caldut sau scufundam pe fiecare ca pe piscoturi la tiramisu. Se pot unge si cu pensula sau le puteti pune restul de sirop peste ei.

9) Ii lasam pe o tava sa se insiropeze bine, mie imi plac foarte insiropati.

10) Ii ungem apoi cu mierea calduta si presaram nuca peste. Daca nu aveti prea multa miere o puteti amesteca cu apa calduta ca sa o mai lungiti. Au iesit foarte multi mucenici asa ca data viitoare o sa injumatatesc cantitatea. Nu va fie teama ca siropul nu e mult, daca il folositi pe tot nu vor iesi foarte dulci ci exact cum trebuie. Mai puteti pudra mucenicii cu zahar vanilat si scortisoara.


joi, 5 martie 2015

Mucenici muntenesti















Rezultatul este grozav se fac pe 9 martie

200 gr mucenici
2 l apa fiarta
un praf de sare
1-2 bete scortisoara
1 steluta de anason
1 lgt coaja de portocala
1 lgt coaja de lamaie
scortisoara pudra dupa gust
2 linguri de faina
150 gr zahar
200 gr nuca putin rumenita la cuptor
zahar vanilat
esenta de vanilie si rom

Nuca se da putin la cuptor si avem grija pentru ca se arde repede.Cand s-a racit indepartam cojita aceea de deasupra O parte din nuca se macina la robot/masina de tocat si o parte se zdrobeste ca sa ramana si bucatele mai mari. Punem apa la fiert cu un praf de sare, anasonul si betisoarele de scortisoara. Cand ajunge la punctul de fierbere dizolvam faina in putin apa calda si-o punem in oala dupa care omogenizam compozitia. Eu procedez asa pentru ca-mi place sa fie mai legata. Cand fierbe apa adaugam zaharul vanilat si  mucenicii mestecand mereu sa nu se prinda. Acoperim si lasam la foc mic pana se fierb mucenicii. Se incearca mucenicii si cand sunt gata adaugam zaharul coaja de citrice esentele si trei sferturi din nuca. Daca vreti sa nu iasa apa inchisa la culoare inchideti focul imediat ce ati adaugat nuca si lasati acoperit sa se infuzeze. Mie imi place sa le mai fierb putin impreuna sa se inbine gusturile.Potrivim de mirodenii daca mai este cazul. Servim mucenicii reci cu restul de nuca in farfurie. Eu folosesc la prajituri doar nuca prajita, da alt gust produsului final. 

miercuri, 4 martie 2015

Chec cu nuci, rahat, si stafide











Varianta I : reteta clasica de pandispan, nu e rea dar nici grozava

4 oua 4 lg de zahar 4 lg de apa fiarta  sau rece 4 lg de ulei, 4 lg de faina 1 lg cacao, nuci, 2 maini de stafide 2-3 cuburi colorate de rahat, nuca, 2 lgt esenta de vanilie, 2 lgt esenta de rom, 1 lgt  coaja de portocale 1 lgt coaja de lamaie.

Galbenusurile se freaca cu zaharul se adauga apa si se mixeaza dupa care urmeaza uleiul, faina treptat si la urma albusurile batute spuma. Punem 1/2 din compozitie in tava tapetata punem rahatul taiat cubulete stafidele hidratate in rom si nucile prajite. Compozitia ramasa se amesteca cu cacaoa si se pune peste restul compozitiei trecand furculita peste. Dam la cuptor pentru 25-30 minute la 180 de grade. Cand e gata inchidem aragazul, deschidem usa cuptorului si mai lasam cateva minute sa nu se lase checul.










Varianta II : bunicica dar mai bine fara praf de copt

5 oua
200 gr faina
200 gr zahar
2 linguri de cacao
1 lingurita rasa praf de copt optional
4 linguri de ulei
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
2 lingurite esenta de rom
1 lingurita coniac daca aveti
1 lingurita coaja de portocale si una de lamaie
nuca rumenita si maruntita
2 maini stafide hidratate in coniac si rom

Timp de preparare : 20 min, Timp de gatire : 40 de minute, Portii pentru : 6 persoane

Ouale se scot de seara din frigider. A doua zi separam albusurile de galbenusuri si cernem cacaoa. Albusurile se bat mai intai la viteza mica cu un praf de sare dupa care crestem viteza si cand devin spuma mixam in continuare cu zaharul alb si cel vanilat turnat in transe. Galbenusurile si coaja de citrice se freaca impreuna cu uleiul turnat ca la maioneza dupa care se pun la albusuri amestecand de jos in sus cu o spatula. Faina amestecata cu praful de copt se pune in doua transe peste amestecul de oua si se omogenizeaza usor ca sa nu iasa aerul din albusuri. Nu este neaparat sa folosim aditivi, daca albusurile sunt batute bine checul va creste frumos. Oprim un sfert din compozitie sau chiar jumate pe care o amestecam cu cacaoa, coniacul si esenta de rom de la stafide. Imbracam o forma de chec cu hartie de copt, punem aluatul alb, nuca si stafide deasupra, compozitia cu cacao, trecem cu furculita pentru a face niste desene si dam la cuptorul incalzit pentru vreo 30-40 de minute la 180 de grade. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata inchidem focul si mai lasam putin la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa checul. Eu am lasat 30 de minute la cuptorul deschis si inca vreo 5 cu usa intredeschisa. Mi-a iesit ca un cozonac si asta pentru ca am folosit praf de copt.

Varianta III : de incercat

10 oua mari si proaspete
300 gr zahar ( 10 lg cu vf)
250 gr faina ( 10 lg cu vf)
1 lgt extract vanilie
un praf de sare
arome dupa gust

Galbenusurile se amesteca cu sarea, albusurile se bat spuma dupa care se adauga zaharul si se bat spuma. Se adauga albusul tot odata peste galbenusuri impreuna cu vanilia si se amesteca usor de jos in sus. Punem faina cernuta in ploaie (faina se cerne dupa ce a fost cantarita, cei 250 gr) si se amesteca usor pana la incorporare nu mai mult. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit la 170-180 de grade pt 30-40 minute. Daca doriti sa-l faceti cu cacaoa folositi 80 gr cacao si 170 gr faina la 10 oua.