Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 iulie 2016

Castraveti acri de vara2 kg castraveti proaspeți la un borcan de 3 l
Marar uscat, cimbru, usturoi 2-3 catei
500 ml otet la 1.5 l de apa
1 lg și 1/2 de sare pt muraturi (37gr)
3 lg zahar (33 gr)
Foi de dafin, frunze de telina
Frunze de visin, tulpina de leustean
2 lgt boabe mustar la un borcan
Cateva boabe de piper
1 morcov pt decor
2 cuisoare

Asezam marar, verdeata si cimbru pe fundul borcanului, punem castraveții înțepați sau taiati la capete, mirodenii, usturoi și saramura calduta luata de pe foc, apa cu otet si sare. Proportia este de : 1 l otet la 3 l apa, 3 lg de sare, deobicei se pune 1 lg sare la l de apa, 6 lg zahar proportia fiind de 2 lg zahar la l de apa. Ca sa nu dea pe dinafara la fermentatie punem un vas sub borcan. Acoperim cu celofan și când s-au acrit ii dam la rece, verificam dupa vreo 3 zile  ca sa nu se acrească prea rău, dacă nu e suficient mai lasam o zi în bucătărie.    Daca va rămâne mai multa saramura n-o aruncați, s-ar putea sa aveți nevoie a doua zi. Castraveții trebuie vanturati zilnic.
Cu o temperatură de 33-35 de grade se vor face în 3-4 zile dacă e racoare afara durează o săptămână. Se poate pune o felie de pâine deasupra în borcan după vreo 5 ore dupa ce s-a răcit saramura în borcane. Se apasă usor painea sa se îmbine de saramura, după 24 de ore se inlatura.


Varianta II, de incercat, reteta de pe bucataras
  • Castraveți mai mărișori cca. 3000 g, Sare mare 1 lingură/litru de lapă, Mărar pentru murături 2-3 tije, Usturoi 4-5 căței, Pâine veche de-o zi 2 felii sau un colț, Tifon sau pânză mai subțire, Borcan mai mare de minim 5000 ml 1 sau 2 bucăți.

Mod de preparare

Castraveții se spală, dacă sunt mai groși se taie în două sau patru. Pe fundul borcanului se așează câteva bețe de mărar, chiar și cu flori.
Se așează castraveții în picioare, sau culcat cum vă este mai la îndemână. Se umple borcanul cu apă rece, măsurându-se cantitatea de apă, cu o cană gradata sau ce aveti la îndemână, eventual o sticlă cu capacitatea de 1000 ml,  apoi se răstoarnă apa într-un vas încăpător,  se adaugă sarea, cum spuneam 1 lingură de sare la un litru de apă, se pune la foc mic, cca. 10 minute, amestecându-se continuu până se dizolvă sarea, apoi se adaugă călduță peste castraveți.
Se asezonează de usturoi, iar la final, pâinea împachetată în tifon, sau o pânză subțire se punea deasupra castraveților, astfel încât să fie acoperită de saramură. Pâinea ajută la fermentare, ceea ce permite să avem castraveți murați la soare în minim 2 zile da caniculă sau 4 zile călduroase.
Nu vă impacientați dacă lichidul se va tulbura, face parte din procesul de murare. După ce castraveții au prins o culoare kaki, gen uniforme de armată :D Se transferă în recipiente ce le puteți depozita în frigider, se adaugă și lichid, eu am greșit prima oară și s-au înmuiat, așa că a dopua rundă, am completat cu lichid, astfel mai rezistă și acum în frigider, asta după vreo 2 săptămâni. Spor și poftă bună!Niciun comentariu: