Faceți căutări pe acest blog

duminică, 24 ianuarie 2016

Paste picante cu sos de rosii







Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

Varianta I : grozave, foarte bune calde in ziua in care sunt facute

120 gr penne (cantitati pentru 4 portii),  o cutie de 400 gr rosii daca nu aveti proaspete, cativa catei de usturoi, busuioc proaspat, eu am pus doua maini uscate, doua linguri de bulion, piper proaspat macinat, doua cepe mari una rosie si una alba, 3-4 linguri ulei de masline, 50 gr de unt, doua lgt zahar, 150 gr mozzarela, unu-doi ardei iuti optional, 3-4 linguri mari branza cremoasa, parmezan sau telemea veche de care aveti

Pastele se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare. Eu mai adaug in apa ceva mirodenii sa le dea gust, coriandru, foi dafin, piper, etc. Ceapa tocata foarte marunt se caleste in grasime impreuna cu usturoiul zdrobit. Punem rosiile tocate, pasta, zaharul si mirodeniile, Lasam sa scada sosul, punem busuioc si inca putin usturoi de gust. Acum adaugam si o lingura de branza cremoasa. Ardeiul taiat felii se poate adauga spre sfarsit sau il caliti la inceput dupa ceapa. Cand e gata sosul adaugam pastele fierte al dente scurse bine dar cat sunt fierbinti (nu se trec pe sub jet de apa rece). Punem imediat branza rasa si mozarela, amestecam si acoperim ca pastele ca isi vor trage sosul. Dupa cateva minute luam capacul sa nu se usuce de tot, le lasam sa ajunga la consistenta dorita. Daca raman fara lichid putem adauga niste apa de la fiertura pastelor. Trebuie sa le scoatem semintele ardeilor ca sa nu fie foarte iuti.

Varianta II  de facut:

Calim in 4 lg de ulei cativa catei de usturoi cu un ardei iute taiat rondele dar caruia i-am scos semintele. Punem 300 gr rosii tocate si 6-8 rosii cherry taiate in 4, busuioc, piper, sare hymalaya, Scadem putin sosul, adaugam pastele fierte al dente, amestecam, acoperim si lasam putin. Servim cu parmezan.