Pagini

vineri, 30 august 2013

Steak cu orez si sofran



























cateva steakuri de vita
1 cescuta de orez cu bob lung
3 cescute de vin alb sec
curry
sofran 1/2 pachet
patrunjel alb si verde
vegeta 
unt
ulei de masline
cimbru
busuioc
1 catel usturoi zdrobit cu lama unui cutit

Sofranul se dizolva in putin vin fierbinte dupa care se strecoara de firicelele acelea rosii. Calim usturoiul in unt si ulei de masline, adaugam orezul la calit si la sfarsit albitura rasa si 1 lgt curry. Adaugam vinul cald, sofranul si lasam acoperit sa se evapore vinul. Potrivim de sare si verificam orezul sa fie al dente. Carnea putin crestata o condimentam cu boia, curry, cimbru, busuioc, ulei de masline si lasam acoperita la rece. Calim carnea in unt si ulei de masline cateva minute pe ambele parti dupa care le asezam intr-o tava, acoperim cu sosul ramas, punem putina sare, acoperim cu folie si dam la cuptor 10 min dupa care o descoperim pentru inca 15-20.

Reteta proprie. Imi place sa fac tot felul de conbinatii mai ales la orezul gatit impreuna cu sofranul sau curry, ce putea merge mai bine decat o aroma de vin sec.

Penne cu vinete

















N-au fost rele deloc

2 vinete mai mici
300 gr penne
1 capatana mica de usturoi
1/2 kg de rosii coapte
1 cutie conserva de rosii
cateva linguri pasta concentrata de tomate
2-3 linguri telemea rasa de oaie
ulei de masline
busuioc proaspat
vegeta
1 lgt curry
1 lgt boia dulce
1 vf cutit curcuma
1 vf cutit boia iute
cateva linguri de parmezano reggiano
branza speciala pentru paste
cascaval

Vinetele spalate se taie pe lungime apoi cubulete, se pudreaza cu sare si se pun intre doua farfurii adanci. La un interval de timp se inclina farfuriile pentru a se scurge zeama. Calim vinetele in ulei de masline, le scoatem intr-un castron si le acoperim pentru 20 de minute. Zdrobim o parte din usturoi la mojar impreuna cu busuioc si cealalta jumatate cu lama unui cutit. Rosiile oparite le decojim si le mixam. O parte din usturoi o calim in uleiul ramas de la vinete si adaugam rosiile pasate impreuna cu cele din conserva, busuioc, cimbru, boia, curry. Lasam sa scada si se ingroasa putin, potrivim de sare. Pastele se pun in apa clocotita cu sare si se fierb cateva minute sa fie al dente. Cand sunt gata le scoatem in sita. Asezam intr-o tava pastele cu vinete si busuioc, deasupra branza , sos de rosii, iar paste, branza si sos. Se pune cascaval ras deasupra. Se mai poate alege o varianta de a amesteca toate ingredientele inainte si a le pune in tava. Se dau 15-20 minute la cuptor.




joi, 29 august 2013

Spaghete cu legume, branza si parmezan















Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

N-au fost rele dar e mult de munca la legume

200 gr paste
1 capatana de usturoi
2 cepe tocate marunt
1 farfurie plina cu varza taiata fideluta
1 farfurie de ardei capia verzi si rosii taiati julien
1 telina taiata bastonase
1 morcov taiat bastonase
1 farfurie de varza taiata fin
branza de oaie
parmezan
busuioc
cimbru
sos de soia
curry
boia
oregano
ulei de masline
pasta concentrata de tomate sau rosii

Am oparit vreo 1/2 kg de rosii, le-am decojit dupa care le-am pasat. Calim usturoiul zdrobit dupa care adaugam rosiile, busuioc, patrunjel, cimbru, 1 lgt curry, 1 lgt boia si la sfarsit pasta de tomate. Lasam sa scada si potrivim de sare. Pastele se pun in apa clocotita cu putina sare dar fara ulei. Lasam cateva minute sa fiarba al dente dupa care le strecuram. Calim ceapa dupa care morcovul, telina si la urma varza, legumele trebuie bine calite dar sa ramana al dente. Punem niste sos de soia. Adaugam bulionul peste legume impreuna cu pastele. Amestecam usor pe foc astfel incat sa nu rupem pastele. Inchidem focul si adaugam branza cat sunt inca calde

Reteta proprie. Imi plac pastele insa acelea cu mult sos, legume si branza nu paste mai mult goale, asa ca reteta asta o fac adesea.

Pasca cu branza si mascarpone

















1 kg branza de vaci grasa
500 gr mascarpone sau smantana foarte grasa
300 gr zahar pudra
8 oua separate
4 lg gris
100 gr stafide
coaja de citrice
esenta rom
coniac
sofran pentru culoare
o fiola de vanilie

Stafidele se hidrateaza in coniac si rom. Sofranul se desface in putina apa calda sau esenta dupa care se strecoara de firicele. Branza si mascarpone la aceeasi temperatura se amesteca impreuna. Galbenusurile se mixeaza cu esentele, coaja de citrice, vanilia fiola si sofranul dizolvat si strecurat. Albusurile la temperatura camerei se bat spuma cu putina zeama de lamaie apoi adaugi treptat zaharul pudra. Se adauga restul ingredientelor in branza, se amesteca si se pune in tava tapetata cu unt si gris. Siropul de la stafide se pune la branza si stafidele deasupra compozitiei. Spre sfarsitul coacerii ungem pasca cu ou si sofran.