Pagini

joi, 31 octombrie 2013

Prajitura cu dovleac
















500 gr dovleac ramas dupa ce l-am curatat
200 gr unt
200 gr zahar
1 plic pf de copt
5 oua
400 gr faina

Dovleacul curatat il taiem cubulete si-l calim cu jumatate din cantitatea de zahar. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu restul de zahar dupa care adaugam ouale pe rand si mixam dupa fiecare. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si dovleacul. Turnam aluatul intr-un vas tapetat si dam la cuptorul incalzit pentru aproximativ 50 de minute. Eu am ales sa nu adaug mirodenii pentru a-i pastra gustul de dovleac insa puteti folosi ghimbir, scortisoara, anason, nuca si chiar stafide.

vineri, 25 octombrie 2013

Despre condimente













Iubesc toate condimentele, atat cele romanesti cat si toate celelalte, indiene, chinezesti, thailandeze,libaneze, turcesti, ce sa mai condimentele din bucataria asiatica, orientala. Pentru o calitate superioara de preferat a se achizitiona din plafare sau magazine turcesti dar in cantitati mici si pastrate in recipiente de sticla inchise ermetic sau pungi de hartie. Mai bune sunt cele intregi pe care le macinati la rasnita de cafea in momentul folosirii. Nu luati produsele cele mai ieftine pentru ca nu sunt de calitate si rezultatul va fi unul pe masura. Magazine cu aceste produse: Magazinul de mirodenii, Ki life Amzei, Bacania Veche,  Puka Food langa Cismigiu, Camara cu mirodenii.

Am achizitionat din piata de condimente http://www.econdimente.ro/ urmatoarele: anason stelat, curcuma, lemn dulce, seminte de chia, ienupar, ceai din petale de trandafiri, sumac si tandori masala.

Cea mai sanatoasa este canepa, se foloseste cam 2 linguri pe zi in salate sau ca atare.


Prajitura de mere cu blat de gris

























Desi arata nu tocmai placut este un desert deosebit de bun , nemaipomenit, chiar daca la prima vedere pare simplut

1,5 kg de mere
in functie de tava- 200-250 g unt (margarina pentru cea de post)
1 cana de gris
1 cana de faina
1 cana de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
1 plic de praf de copt
100-150 g nuca pisata (sau mai multa dupa gust)
scortisoara

Merele se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu scortisoara (nu se fierb). Se face un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si praful de copt. Merele se impart in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata), iar untul se imparte in 3. Se pune 1/3 din untul taiat cubulete intr-o tava (eu am facut in tava de jena cu dimensiunile de 28 x 28) apoi se toarna jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri) apoi se pun jumatate din mere, apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Untul se distribuie peste tot in tava fara a se unge cu el tava. Deasupra se presara nuca pisata (jumate bucatele mici si cealalta parte macinata) din belsug. Puteti apasa putin peste nuca sa intre in aluat si sa nu se rumeneasca prea tare. Se da la cuptor la foc mediu cca 45-50 de minute.Se lasa sa se raceasca si se taie.

miercuri, 23 octombrie 2013

Gem de mere imbatat cu aroma exotica










2 kg de mere mai acrisoare
300 gr zahar
1 lamaie
1 lgt rasa de scortisoara
2 lgt coniac
1 vf lgt de cardamon
1 vf lgt ghimbir pudra sau proaspat
2 lgt rase condimente pentru vin fiert de la galeo

Merele curatate de coaja si seminte se taie cubulete mai mici. Asezam in oala in care le vom gati un rand de mere, stropim cu zeama de lamaie, acoperim cu zahar, iar mere, lamaie si zahar insa pastram un sfert din zahar pentru fierbere. Punem si cateva coji de la mere pe care le vom inlatura dupa ce dam in cateva clocote. A doua zi fierbem pe foc mic amestecand mereu, adaugam condimentele iar spre sfarsit punem restul de zahar si coniac. Intotdeauna folosesc o parte din zahar spre sfarsitul gatirii astfel gemul se leaga mult mai bine si da am folosit doar 300 gr de zahar, nu este nevoie sa folosim o cantitate egala de zahar cu cea de fructe. Daca doriti un gem de-o culoare mai limpede si fara pistrui folositi rulouri de scortisoara in loc de pudra si le inlaturati dupa fierbere

reteta proprie