Pagini

miercuri, 15 octombrie 2014

Penne la cuptor cu cu mozzarella si rosii


















Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

O reteta proprie pe care am adaptat-o in functie de gusturile mele, iubesc pastele dar nu ma impac cu tocatura astfel ca adesea le fac un sos din legume ca sa nu fie asa grele. Aceasta reteta este dementiala, potrivita pentru cei care iubesc pastele dar le cad greu la stomac, incercati-o si nu veti regreta

200-300 gr paste scurte (1/2 pachet)
4 rosii mari sau 3 conserve de rosii
1 morcov mare
2 cepe rosii
2 cepe albe
4 catei mari de usturoi
ulei de masline
2-3 linguri de pasta concentrata de tomate
1 bila mozzarella de 125 gr optional
paprika iute
parmeza,branza pentru gratinat, emmentaler, cascaval,  cam 150 gr
2 ardei capia rosii
busuioc proaspat si uscat
maghiran
patrunjel
1 lgt curry
1 lgt boia dulce
1 lgt vegeta
1 vf cutit turmeric
1 vf cutit sumac
sare
piper
ingrediente pentru 4-6 persoane

Ardeiul, morcovul si ceapa se macina separat la masina de tocat sau la robot. Le putem toca marunt insa mie imi place aceasta varianta pentru ca sosul iese mult mai fin. Calim usturoiul zdrobit cu lama unui cutit dupa care adaugam pe rand ceapa, morcovul si ardeiul. Punem rosiile pasate fara coaja si putina verdeata. Lasam sa scada bine zeama si adaugam condimente. La sfarsit punem bulionul si mai lasam pana se leaga bine. Potrivim de sare dar nu foarte mult pentru ca vom folosi si branza. Punem apa la fiert si cand da in clocot adaugam putina sare, foi de dafin, coriandru, si un catel de usturoi pentru ca pastele sa se aromatizeze. Urmeaza pastele care vor sta aproximativ 10 minute sa devina al dente. Amestecam intre timp sa nu se lipeasca intre ele. Pastele calde se scurg si se amesteca imediat cu 1/2 din cantitatea de sos si 2 maini zdravene de parmezan sau ce aveti prin frigider, branza veche rasa sau cascaval. Eu pun mai mult sos si branza si mai putine paste ca sa iasa treaba buna. Ungem o tava de yena cu ulei de masline si asezam un rand de paste, 1/2 din restul de sos, busuioc tocat, parmezan, 1/2 cantitate din mozarella taiata felii sau cuburi, al doilea rand de paste, sos, branza si restul de mozzarella. Dam la cuptorul incins timp de 15 minute la 200 de grade fara s-o acoperim. Cand s-a rumenit deasupra e gata. Servim cu un pahar de vin.


Reteta proprie

marți, 14 octombrie 2014

Pasta de fasole

Le laşi să fiarbă bine bine. La final scurgi apa şi mai lasi putin sa se raceasca, dupa care gasesti o modalitate sa le zdrobeşti – fie le dai prin masina de carne, fie in blender, fie cu furculiţa, numai că aşa mai rămân cojite, dar nu e bai. Dupa ce le zdrobeşti, le amesteci cu sare, ulei, puţină zeamă de lămâie dacă îţi place, poţi pune şi puţină verdeaţă tocată, după preferinţe şi faci o cremă tartinabilă. Oricum depinde de tine, crema poţi să o combini cu tot felul de chestii, de exemplu mai poţi adăuga smantana, mustar, puţin sos de rosii, în funcţie de ce ai şi de ce iti place in general.
Servim cu paine prajita

  • 3 linguri ulei de masline (nu extravirgin)
  • 1 ceapa mare, tocata fin
  • 3 catei de usturoi mari, tocati marunt sau dati prin razatoare
  • 400 gr fasole rosie, din conserva
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • 1/2 lingurita coriandru macinat
  • 1/4 lingurita scortisoara macinata
  • sare si piper negru, proaspat macinat
  • 1 lime, coaja si zeama

  • Mod de preparare
Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti in el ceapa si usturoiul pana se inmoaie si devin aurii.

Adaugati boabele de fasole cu tot cu zeama din conserva, precum si pasta de tomate si condimentele.
Amestecati pe foc cateva minute.

Adaugati zeama de lime in amestecul de fasole.
Luati tigaia de pe foc si, dupa ce se mai raceste putin, dati amestecul prin robotul de bucatarie, pana devine piure, cu mici cocoloase.

Dupa ce se raceste, serviti in mici boluri individuale si presarati pe deasupra coaja de lime rasa.

Briose cu mar si scortisoara












225 gr faina
150 gr zahar
93 gr iaurt gras
60 ml ulei
1 ou mare
2-3 mere potrivite
1 lgt scortisoara
1/2 plic pf de copt
un praf de sare
1/4 lg
zeama de lamaie 4 linguri pentru mere si 2 pentru batut ouale
ingrediente pentru 10 bucati

Cernem faina impreuna cu celelalte ingrediente uscate. Merele fara coaja se curata de coaja, se taie cubulete si se acopera cu zeama de lamaie. Ouale se mixeaza  cu zeama de lamaie adaugam zaharul dar pastram o lingura separat, adaugam uleiul treptat apoi iaurtul. Punem ingredientele uscate si cuburile de mar si amestecam usor de jos in sus doar pana la omogenizare. Umplem trei sferturi din forma, presaram cu zaharul ramas pe fiecare briosa in parte pentru a obtine o crusta crocanta. Dam la 180 de grade 20-25 minute.






Briose cu ciocolata neagra













O reteta foarte buna pentru iubitorii de ciocolata, niste briose moi, pufoase si ciocolatoase, sursa decorix

200 ml iaur gras
2 oua
100 ml ulei din samburi de struguri
1 lgt esenta de vanilie
1 lgt esenta de rom
2 lgt zeama de lamaie
1 lgt coaja portocale
1 lgt coaja lamaie
2 lg cu vf de cacao
180 gr faina
1 lgt pf de copt
1 vf cutit praf de ghimbir macinat
un praf de sare
200 gr zahar
o ciocolata neagra
facultativ un paharut cu zmeura si unul cu mure
ingrediente pentru 12 bucati

Ouale si zaharul se bat spuma, adaugam uleiul si apoi iaurtul. Se cerne faina impreuna cu celelalte ingrediente uscate. Le adaugam in aluat si apoi urmeaza ciocolata cubulete. Incingem cuptorul la 180 de grade, se umplu formele pe jumatate, se pun fructe la mijloc si apoi iar aluat. Se dau 20 minute la cuptor, se face testul cu scobitoarea si daca sunt gata pe margine le scoatem. Chiar daca in mijloc nu s-au facut si pe margine sunt gata nu le mai tinem pentru ca se vor intari, briosele trebuie sa fie moi si pufoase nu uscate.Toate ingredientele se lasa la temperatura camerei.

miercuri, 1 octombrie 2014

Paste bolognesse gratinate
























Minunate, compozitia este nemaipomenita si merge si la musaca, sunt mult mai bune la cuptor. Reteta inspirata de pe draga mea prietena

2 cepe rosii
2 cepe albe
1 morcov potrivit
1 telina mica, eu am pus albitura
1/2 kg carne tocata porc si vita
1 pahar vin rosu sec
4 catei mari de usturoi
patrunjel
3 linguri pasta concentrata de tomate
5 rosii mari pasate
foi de dafin
1 lgt boia
1 lgt curry
un praf de nucsoara
cimbru
oregano
busuioc
piper
ulei de masline
400 gr penne sau tagliatelle
parmezan
branza rasa

Dam prin masina de tocat ceapa, morcovul si albitura. Calim usturoiul zdrobit, adaugam legumele macinate dupa care urmeaza carnea, condimentele ( curry, boia, nucsoara, busuioc, oregano) si putin patrunjel. Dupa ce am calit bine punem rosiile si pasta de tomate. Lasam sa fiarba vreo 30 de minte dupa care stingem cu vin si mai lasam inca pe atat. Punem la fiert apa cu sare, coriandru, foi de dafin, oregano, 1 catel de usturoi, mix de curry  si cand clocoteste punem pastele. Amestecam in ele sa nu se prinda si le fierbem al dente. Le strecuram si le adaugam in compozitia de carne fierbinte. Putem sa le servim si separat cu parmezan deasupra sau le putem pregati pentru gratinat in felul urmator: dupa ce le-am amestecat cu sosul le asezam intr-o tava, le presaram cu branzeturi si dam la cuptorul incalzit vreo 20 min sa se gratineze. Din cantitatile de mai sus am facut doua portii de spaghete cu sos separat si a doua zi am facut din restul de carne si 1/2 pachet de paste scurte la cuptor.

Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!