Pagini

marți, 29 martie 2016

Buiurdi

















Buiurdi este o reteta traditionala greceasca, un aperitiv cald pe care il puteti servi in Salonic

Ingrediente pentru 6 portii :

500 gr branza feta
1 ardei capia rosu
1 ardei gras verde
3 ardei iuti fara seminte
5 rosii mari bine coapte
ulei de masline
oregano
putina boia dulce
piper proaspat rasnit
patrunjel verde optional

Toate se taie dupa preferinta, ardeiul gras julien sau bucati mai mari, rosiile cubulete sau felii subtiri, branza cubulete, ardeiul iute taiat felii oblice si curatat de seminte. In vase termorezistente individuale se aseaza in straturi,  un rand de branza, rosii, patrunjel tocat, ardeiul gras, paprika, sucul ramas de la rosii se pune si el peste, oregano uscat sau proaspat, ardei iute, piper si ulei de masline. Deasupra se pune branza gouda sau cascaval ras. Nu va zgarciti la ulei de masline si daca doriti sa nu se usuce prea tare ardeiul mai puneti un rand de rosii deasupra. Se acopera cu folie de aluminiu si se strang bine la gura. Se dau la cuptorul incalzit la 180 de grade vreo 30 de minute dupa care se inlatura folia si se mai lasa inca pe atat pentru crusta. Se poate servi atat cald cat si rece. 

sâmbătă, 26 martie 2016

Ciorba de sfecla rosie ca la Muntele Athos






1 kg sfecla rosie
1 telina
1 pastarnac
1 patrunjel
1 ceapa
1 morcov
1 ardei capia
2 cartofi sau o mana de orez
2 catei usturoi
1 legatura de marar
1 legatura de leustean
1 legatura de patrunjel
1 conserva de rosii
4 lg otet pentru acrit sau zeama de lamaie
sare si piper

Legumele se toaca marunt iar sfecla coapta se curata si se da prin razatoarea mare. Calim ceapa si usturoiul apoi capia cu morcovul apoi urmeaza orezul si sfecla cu radacinoasele. Punem vreo 3 l de apa fiarta si putina verdeata. Cand au fiert legumele punem rosiile si mai lasam cateva clocote. Potrivim de sare, punem restul de verdeata si incgidem focul. Este buna atat rece cat si calda, puteti servi si cu smantana sau iaurt. Sfecla coapta este mult mai gustoasa decat cea fiarta. 


Iepure in sos de rosii



Am gatit iepure in fel si chip, la cuptor, cu vin rosu sau alb dar varianta cu rosii mi-a placut cel mai mult

1 iepure de crescatorie de la lidl
1 conserva de rosii tocate
1 ardei capia
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 pastranac
1 morcov
3 catei de usturoi
3 boabe ienibahar
2 foi de dafin
cateva boabe de coriandru
patrunjel, leustean, marar, frunze de telina

Portionam iepurele si tocam marunt legumele. Calim ceapa si usturoiul zdrobit, adaugam ardeiul apoi albitura si la sfarsit carnea. Punem condimente, putina verdeata si rosiile desfacute intr-o cana de apa. Cand a fiert carnea punem restul de verdeata, porivim de sare si stingem focul. Acoperim cu capac pana la racire. Servim cu piure de cartofi. 

miercuri, 23 martie 2016

Mancare de urzici cu orez si ciuperci

















2 gramezi de urzici
1 ardei capia mare
1 telina mica
1 morcov mic
1 ceapa potrivita
4 catei mari de usturoi
1 cescuta de orez
1 cutie ciuperci intregi sau feliate
1 legatura marar
2 linguri bulion
1 lingurita curry
1 lingurita boia dulce
sare
piper

Curatam urzicile si le spalam in mai multe  ape in felul urmator : le punem in chiuveta plina cu apa si le luam cu mana scurgandu-le de apa astfel incat daca exista pamant sa ramana la fund. Se pun in jumatate de cratita cu apa si sare care a dat in clocot, se lasa vreo 10 minute dupa care se pun in strecuratoare. Cand s-au racit se toaca marunt. Ceapa si ardeiul se taie cubulete iar radacinoasele impreuna cu doi catei de usturoi se dau prin razatoarea fina. Zdrobim ceilalti doi catei de usturoi si-i calim impreuna cu ceapa pana isi schimba culoarea. Urmeaza ardeiul si dupa cateva minute telina si morcovul. Punem la calit si orezul spalat si scurs, adaugam urzicile, ciupercile si stingem cu 4-5 polonice de apa in care au fiert urzicile. Condimentam si lasam sa fiarba pe aragaz vreo 15 minute dupa care dam la cuptor. Miscam cratita fara sa amestecam in orez sa nu-l zdrobim. Cand este gata si a fiert orezul punem bulionul, mararul si mai lasam cateva minute. Este buna atat rece cat si calda.


Iaurt de casa





1 pahar mic de iaurt de 140 gr, 2 l lapte de tara sau lapte din comert pasteurizat nu UHT

Varianta I :

Se pune laptele la fiert si cand este gata caimacul se amesteca in lapte nu se arunca. Se unge carafa pana sus cu iaurt, se ia putin din laptele caldut, nu fierbinte si se amesteca treptat cu iaurtul din carafa dupa care se adauga restul de lapte. E bine sa folosim recipiente de sticla, sau oala de lut, se acopera dar nu etans pentru ca trebuie sa respire si se lasa vreo 12 ore in bucatarie pana a doua zi cand se da la rece. Daca il vreti foarte acru asa cum imi place mie se lasa 2-3 zile in bucatarie sau chiar o saptamana.

Varianta II :

2 l lapte de vaca crud, nefiert se amesteca cu un iaurt mic și se pune în recipiente de sticla sau vas de lut 2 sapt în bucătărie pana se acreste.

- se mai poate face cu o parte lapte crud si o parte lapte fiert caldut si iaurt
- se poate folosi 1 lg -2 smantana grasa 16% sau chefir in loc de iaurt pentru 2 l de lapte de 3.5 % grasime. Se pune la o sursa de caldura sau pe calorifer si a doua zi e gata. La soare se face in 4-5 ore
- daca il doriti mai acru se lasa 24 ore
- un pahar de 140 gr este suficient pt 2 l lapte, eu am pus doua, cedra de vaca, bivolita si oaie de la napolact de 6% grasime si covalact de tara. Atenție cu laptele crud pentru copii.


duminică, 13 martie 2016

Mancare de spanac













O mancare sanatoasa si gustoasa

Un snop spanac proaspat sau congelat, 
1 ceapa,
1 capanata de usturoi,
Pasta de rosii cat doriti
Optional zeama de lamaie
Carne optiinal

Varianta I :

Optional mai putem cali niste albitura, morcov si capia intregi pentru a i da gust dupa care le putem scoate. La fel de bine putem adauga patrunjel la sfarsit. La mancarica de spanac cu carne am folosit 1 lgt curry si 1 lgt boia de gust dar cea simpla putem s o facem fara alte condimente ca sa predomine gustul de spanac. Spanacul se spala cel mai bine in felul urmator : spalam bine chiuveta si o clatim. Punem spanacul curatat de codite si dam drumul la apa. Daca e prea mult facem operatiunea in mai multe transe. Il invartim bine sa iasa pamantul apoi il scoatem cu mainile lasand sa se scurga apa. Il spalam astfel in vreo 2 ape. Spanacul spalat se pune in apa clocotita cu sare in mai multe transe iar dupa vreo 10 minute de fiert se pune la scurs. Eu am taiat spanacul proaspat spalat si apoi l am pus la oparit, de lene. Calim ceapa tocata impreuna cu putin usturoi zdrobit. Punem in continuare la calit si spanacul tocat si scurs, adaugam cateva linguri de bulion si lasam pe foc. Daca va place mai lichid mai adaugati din apa de la fiertul spanacului, mie imi place scazut. Gustam, potrivim de sare, punem usturoi proaspat macinat si lamaie daca va place. Lasam acoperit pana la servire. La fel de buna iese cu spanacul congelat, am folosit si vrac dar si la cutie. Cel de la lidl cu unt este foarte bun. Dupa calirea legumelor punem o parte din verdeata, condimentele, calim apoi urmeaza spanacul direct congelat impreuna cu putina apa sa nu iasa prea gros. Spre sfarsit adaugam 1-2 lg bulion, dupa cateva min stingem focul, punem lamaie si restul de patrunjel. Am si spanac cu carnita, nu se compara.

Peste copt in hartie de pergament










































Varianta I : O reteta delicioasa si sanatoasa

6 fileuri sau rondele de crap de dunare
cateva felii de lamaie optional
ulei de masline
condimente

Pestele nu se spala, se sterge cu prosop curat. Se portioneaza, se unge pe ambele parti cu putin ulei si condimente si se da la rece cateva ore. Ungem o foaie de aluminiu cu ulei de masline, asezam cate 3 buc de peste si-i ungem si pe deasupra. Punem lamaia peste. Strangem folia pachet si intoarcem marginile pliate in sus sa nu se scurga zeama in tava. Dam la cuptor la 200 de grade timp de 30 de minute, desfacem folia si mai lasam 5-10 minute sa se rumeneasca putin. Puteti servi cu lamaie sau sos din legume coapte : blenduim rosii, ardei capia si usturoi coapte si le amestecam cu ulei de masline, sare si patrunjel tocat.

Varianta II : pe lângă ulei de măsline și condimente am uns pestele cu zeama de lamaie, a doua zi l-am băgat la cuptor cu o felie de lamaie peste si cu niște usturoi zdrobit sub el să-i dea gust.

Varianta III : de copt cu hartie de pergament :https://m.youtube.com/watch?list=PLVrq-OAzFh3HwyotixTUBX0cf5NoQ8mFc&v=VHl1AAAeKGM 

https://m.youtube.com/watch?v=52wYn99cL2I

Doua foi de copt mari una peste alta se pliaza in doua. Apoi taiem semicerc, va arata aproape ca o inima. Desfacem foaia, care i din doua coli si punem ulei de masline in mijlocul unei jumatati, peste asezam pestele, o ramurica de cimbru, busuioc, sare piper, ulei de masline, 3 felii lamaie, curry, curcuma si 3 lg de vin alb sec. Sau cu legume : peste, legume semifierte sau crude dar taiate bastonase subtiri, blansate, cartofi semi fierti, sparanghel etc. Punem peste cealalta foaie si din capat incepem sa strangem in sus cate putin hartia la margini pana ajungem in capat. Daca vreti ungeti cu albus sau ulei marginea sa se lipeasca mai bine. Strangem ft tare sa se faca un vid inauntru. La capat veti strange in jos. O sa fie ca o gogoasa umflata. Dam 10-15 min la 400 ° sau 20-30 min la 250 °. Sunt gata cand se umfla bine. Nu deschideti cuptorul pana nu e gata. Apoi le scoateti si imediat o sa se dezumfle. Se mai lasa 5 min in folie. Servim cu lamaie.