Pagini

miercuri, 25 mai 2016

Gem de capsuni cu ghimbir




















O nebunie, am nimerit niște capsuni parfumati...

2 kg de capsuni coapte
1 cescuta de zahar, 200 gr
Zeama de la o lamaie
2-3 cm ghimbir proaspat

Capsunile se spala cu apa și zeama de lamaie ca sa-si pastreze culoarea apoi  se amesteca impreuna cu zaharul si restul de jumatate din zeama de lamaie. Se lasa cel putin 3 ore dupa care o parte din capsuni se blenduiesc si se pun pe foc impreuna cu restul de capsuni si siropul lăsat. Indepartam spuma ori de cate ori se strange, lasam sa scadă și spre final cand este aproape gata adaugam și ghimbirul ras prin razatoarea fina astfel încât gemul va avea și un efect terapeutic. Eu am pus 1 lgt ghimbir dar nu prea s-a simtit, mai bine puneti cate putin si gustati pe parcurs ca este destul de puternic. Lasam sa fiarba vreo ora pana se leaga . Punem gemul în borcane încălzite și dam la cuptor sa prinda o pojghita deasupra. Capacim borcanele si le punem la cald pana a doua zi. Cantitatea de zahar este cu aproximatie, dacă aveți capsuni mai dulci reduceți cantitatea.

marți, 24 mai 2016

Gem de capsuni cu merisoare și ghimbir















Rezultat exceptional, o combinatie de arome și o culoare deosebita

Eu am folosit niste capsuni care nu prea erau parfumate asa ca am încercat sa le aduc un plus de savoare folosind alte câteva fructe 

1/2 kg capsuni bine coapte
1 kiwi, leaga bine gemul
1 mana de merisoare uscate
1 bucata mica de un deget ghimbir
1/2 cana zahar, 100 gr
1 mar curățat de coaja
1 portocala curatata cat se poate de pielita și seminte
1 lamaie

Capsunile conțin pectina asa ca este chiar indicat sa adaugam 1-2 mere verzi pentru a lega mai bine gemul, eu n-am avut asa ca am pus rosu. Spalam capsunile in apa cu zeama de la jumatate de lamaie dupa care le scoatem coditele. Taiem fructele după plac și le amestecam cu zaharul si restul de zeama de lamaie. Ghimbirul poate fi dat prin razatoare dar dacă vreti puteți să-l lasati întreg și să-l scoateti când e gata. Dupa ce s-a lăsat sirop le punem la fiert pana se leaga. Eu am zdrobit câteva fructe la fierbere dar am lăsat și bucati, puteți sa le blenduiți ca sa iasa o pasta fina și sa nu ramana ate de la portocala. Lamaia ajuta la conservare dar pastreaza și culoarea frumoasa a fructelor. Lasam sa fiarba pana se leaga gemul, ca sa nu iasa foarte dulce eu pun zaharul treptat și gust mereu. Punem gemul fierbinte în borcanele sterilizate, încălzite la cuptor și așezate pe cutite. Le mai dam putin la cuptor sa prinda  gemul pojghita, punem capace și dam la cald pana a doua zi, le puteți pune cu gura in jos. Nu folosesc mult zahar la fructe mai ales daca sunt dulci, doar cat sa se lege dulceata. Conservant nici atat, lamaia este suficienta și secretul este ca borcanele sa fie bine spalate si capacele bine stranse ca sa nu intre pic de aer.

Gem de capsuni cu banane





















2 kg de capsuni
4 banane coapte
1 cana de zahar, 250 gr
1 lamaie mare

Bananele se înțeleg bine cu parfumul capsunilor, nu încurcă deloc gustul ba chiar se completează bine asa ca, chiar va rog sa încercați aceasta combinatie minunata. Capsunile se pun in apa rece cu zeama de la jumătate de lămâie pentru ca fructele să-și păstreze culoarea dar nu le lasam mult pentru ca absorb apa și își pierd din gust. Se spala bine după care se indeparteaza coditele. Asezam în oala capsunile mici intregi si cele mari taiate impreuna cu bananele felii. Punem zaharul peste și restul de zeama de lamaie. Amestecam in ele din când în cand și dam la rece câteva ore. Punem pe focul iute și când începe sa fiarbă dam la foc mediu. Spumam când e cazul și testam sa vedem când s-a legat gemul. Din cauza bananelor s-a strans multa spuma dar e bine sa fie indepartata ca sa fie dulceata limpede. Zaharul pus spre sfarsitul gătirii leaga mai bine asa ca puteți pastra putin pentru final. Fierbeti atat cat va convine de legat gemul, eu am tinut-o vreo ora. Punem gemul în borcane fierbinti, dam putin la cuptor sa prinda o crusta deasupra, punem capace și asezam borcanele cu gura in jos in paturi.