Pagini

miercuri, 19 aprilie 2017

Tort Ruxy


























Acest tort a fost o surpriza pentru cineva special din viata mea, La multi ani !!!!draga mea Ruxy iubita🎁🎈🎂🍸🥂🍾🍹💋👩‍❤️‍👩

Blat de pandispan:

6 oua de tara
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri de apa fiarta
1 praf de copt
1 zahar vanilat
Un praf de sare
Zeama de lamaie
1 lgt coaja de portocale
1 lgt coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie dr oetker
Zeama de la un compot de ananas
3 maini stafide asortate, brune si aurii
2 linguri coniac si 1 lingura esenta rom pentru stafide
4 linguri de nuca rumenita si maruntita
Sucul de la 2 cutii de ananas

Ouale se scot se seara de la frigider, albusurile se bat spuma cel mai bine cand sunt lasate la temperatura camerei. Galbensusurile se presara cu sare, zahar vanilat, esenta si coaja de citrice. Se mixeaza bine adaugand din cand in cand cate doua linguri de apa clocotita pana se obtine o crema ca o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne. Vasul in care se bat albusurile trebuie sa fie curat si uscat dupa care se ung peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime. Se pun albusurile in castron si se bat spuma cu putina zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru cateva minute dupa care marim viteza. Punem stafidele la hidratat in coniac si rom amestecand din cand in cand in ele. Am folosit stafide din alea gigantice, sunt senzationale. Nuca se pune la cuptor pentru cateva minute la temperatura mica, amestecand mereu sa nu se arda. Nuca rumenita are un gust aparte fata de cea cruda. Se indeparteaza cojita aceea amaruie cat sunt inca calde. Jumatate de nuca se marunteste la robot sau masina de tocat si restul se bate cu ciocanul intr-o punguta pentru a se simti si bucati mai mari de nuci. Peste galbenusuri punem nuca, stafidele cu tot cu sirop, cate doua linguri de faina si doua de albus pana la terminarea ingredientelor amestecand usor de jos in sus. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte pufos si aerat. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40-60 de minute la cuptor normal sau 40 la 170 ° la cel electric. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata il lasam sa se raceasca cateva minute in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie apoi blatul in trei si folosim doar doua blaturi, mai puti  cel de deasupra. Ca sa nu va iasa blatul cu cocoasa in mijloc incercati sa turnati aluatul din margine catre centru si loviti forma de cateva ori in masa.

Blatul de ciocolata :

100 gr ciocolata amaruie kandia 70%
50 gr ciocolata cu lapte kandia
100 gr unt gras
100 gr zahar margaritar
100 gr nuca rumenita
100 gr faina gusturi romanesti
5 oua la temperatura camerei
Un praf de sare
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
½ lingurita praf de cafea
3 maini de stafide asortate
1 lingura esenta rom si 2 linguri cognac pt stafide
Zeama de lamaie
Un vf cutit cardamon

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari. Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la fel ca la blatul alb Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se amesteca in ea si se mai baga ½ minut. Se scoate si se omogenizeaza pana se topeste total. Untul la temperatura camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile batute. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita care s-a mai racit intre timp. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40-60 de minute, eu l-am lasat 300 min la 170°. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor, cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie in trei si folosim doar blaturile de dedesubt care sunt drepte deci vom avea in total doua blaturi albe si doua negre.

Crema 1 :

100 ml smantana lichida
100 grame ciocolata milka de capsuni
Inca jumatate tableta milka de capsuni de pus peste crema

Crema 2 :

100 ml smantana lichida
100 grame ciocolata milka triple choco cocoa
Inca jumatate tableta milka triple choco cocoa de pus deasupra

Crema 3 :

100 ml smantana lichida
100 grame ciocolata milka cu zmeura
Inca un sfert milka zmeura pt deasupra pt ca mi s-a parut prea dulce

Pentru cele 3 creme vom proceda la fel : smantana nu trebuie sa fie rece decat atunci cand o folosim la frisca. Punem 100 ml smantana intr-un vas de teflon, adaugam ciocolata rupta bucatele si punem la foc ft mic. Amestecam mereu pana la topirea completa a ciocolatei. Varsam cat e calda intr-un vas si lasam sa ajunga la temperatura camerei. O dam apoi la rece pana a doua zi cand o mixam bine pentru a-i da o textura fina. Aceasta va fi crema peste care se pune cealalta ciocolata rupta bucatele ( eu n-am pus chiar toata tableta sa nubiasa prea dulce mai ales ca nu i-am pus fructe). Cand servim o felie de tort se  simte grozav ciocolata cubulete crocanta si aromata.

Siropul de la doua cutii ananas dole pentru blaturile albe, cel negru este fraged si nu necesita insiropare daca totusi doriti puteti face un sirop din cafea, coniac si rom.

Crema ganache de deasupra:

100 gr ciocolata amaruie, neagra (kandia 70%)
100 gr ciocolata cu lapte kandia sau milka
200 ml frisca lichida
2 linguri cognac

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam. Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac. Nu prea mi-a ajuns ciocolata pt tot tortul dar se poate reincalzi ce se scurge si se pune pe margini. Pt linia alba folosim o ciocolata alba milka topita si pusa in punga.
Pentru ganache vom folosi frisca lichida pentru prajituri ( creme patisser) de la Meggle si ciocolata de buna calitate (1L) . Daca nu gasim Meggle si mai buna este cea de La Dorna, in rest nu recomand.

Pentru panza de paianjen :

100 gr ciocolata alba milka. Aici nu se foloseste smantana doar crema. Se rupe ciocolata si se pune intr-o punga mai groasa, se strange bine si se topeste la bain marie. Cat e cald ganachul pus pe tort se face o spirala cu ciocolata alba calda. La minitort panza de paianjen aveti modul de a face panza pe tort.

Montare blat :

Pentru ca blatul negru este umed datorita ciocolatei vom incepe cu blatul alb la baza pentru ca celalalt se poate lipi de farfuri : blat alb insiropat cu suc de ananas/crema de zmeura si cateva bucatele cioco deasupra/ blat negru/ crema de ciocolata si cioco bucati/ blat alb insiropat/ crema de capsuni si cioco bucatele/ blat negru si ganache deasupra. Facem panza cat e ganachul cald si decoram cu fructe si ciocolata. Capsunile ar fi bine sa le stropim cu zeama de lamaie si sa le scurgem ca sa nu oxideze. Ar fi mers mult mai bine unplut cu fructe, chiar cu capsuni, a fost cam gretos.

Grilaj sau forme din ciocolata :

punem ciocolata (50 sau 70% cacao) intr-o punga speciala sau daca nu avem atunci una mai groasa. Strangem de mai multe ori la capat si o punem la topit la bain marie, se poate si la microunde dar se intareste mai repede. Cand s-a topit de tot taiem un colt si facem forme de care dorim pe o bucata hartie de copt bine intinsa. Taiati un pic mai mult sa iasa in fir mai gros. Liniile trebuie sa fie unite altfel daca se intrerup se poate rupe forma. Dupa ce s-a racit se desprinde usor si se aplica pe tort. Cel mai bine le dati o ora la frigider sau mai putin la congelator. Pt o reusita mai buna se poate unge hartia in fir subtire cu unt topit. Puteti face forme pe o hartie de copt de inaltimea tortului daca vreti sa le puneti in jurul lui. Nu e nici o problema daca nu va iese din prima, adunati ciocolata si o topiti din nou. Eu am desenat cu markerul negru o coala A4 si am pus hartia de pergament peste.

Eu am mai luat in plus o ciocolata neagra pt ganache. 

vineri, 14 aprilie 2017

Pasca cu branza, stafide si unt



  












A iesit foarte buna cu toate ca mi s-a parut un usor gust de faina si gris cu toate ca am pus putin insa tuturor le-a parut senzationala si mi-au cerut s-o fac numai asa. Totusi cred ca o sa raman la reteta mea clasica de pasca aromata. De incercat pasca cu branza si aluat de cozonac de La Lena

800 gr branza grasa de vaci
6 oua mari cu galbenus auriu
200 gr smantana grasa fermentata
150 gr stafide brune (gigantice) si aurii
3 linguri coniac Alexandrion
2 linguri esenta de rom
1 lingurita coaja lamaie
1 lingurita coaja portocale
1 pliculet zahar vanilat
100 gr unt gras
100 gr faina
100 gr gris
250 gr zahar

Punem branza in tifon si apoi in strecuratoare pentru a-i elimina apa, la fel procedam si cu smantana. Scoatem ingredientele de la rece cu cateva ore inainte de pregatire. Batem ouale spuma cu 2-3 picaturi de lamaie dupa care adaugam treptat zaharul, coaja de citrice si zaharul vanilat. Mixam in reprize, cu pauze pana se topeste zaharul. Punem branza scursa, amestecam, urmeaza si untul taiat cubulete si dupa ce l-am incorporat adaugam smantana. Incorporam faina treptat, folosim in continuare mixerul si adaugam si grisul. Stafidele se hidrateaza in rom si coniac, amestecam in ele din cand in cand. Le punem impreuna cu siropul lasat si omogenizam. Gustam si potrivim de arome. Pasca o facem intr-o tava detasabila de tort unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt. Dam vreo 50 min la 170 grade, cred ca ar fi mers doar 40 min ca a iesit cam inchegata. Facem testul cu scobitoarea si daca e gata inchidem focul si-o mai lasam cateva minute cu usa cuptorului intredeschisa. O scoatem si o taiem rece. Eu nu folosesc vanilie pentru a iesi in evidenta coniacul si romul. Stafidele astea gigantice sunt dementiale mai ales ca au si coniac. Cred ca ar mai merge vreo 50 gr stafide ba chiar o sa incerc si coaja de lamaie si portocala confiata. Daca vrei o pasca mai fina puteti blendui branza. Se poate face si cu amestec din branza de oaie si vaci in parti egale. Data viitoare o sa folosesc 1 kg de branza, mai multe stafide si coaja confiata, revin cu rezultatul.

miercuri, 12 aprilie 2017

Oua decorate de Paste




































































































































































































































































































Decoratiuni


















Asemanatoare
Cu foi de ceapa rosii si stickere dr oetker




















Cu abtibilduri
























































   Cu foi de ceapa rosii si galbene si decoratiuni




Decorate cu servetele, oribile, nu mai fac















Cu hartie creponata


Cu abtibilduri















Marmorate, cu vopsea carmin la rece :
Oua de prepelita si gaina cu carmin cu betisorul de urechi si servetel, curcubeu, super

























































































Cu foi de ceapa fierte, mozaic din foi taiate si oul tavalit, plasa portocale, buline perforator. Cu cat pui mai multe foi de ceapa cu atat iese mai intensa culoarea
















La jumbo gasesti de toate, ia oua din lemn, rosu, are la casa, din care creste planta, am luat doar 1 si imi place asa de decor

Pregatirea si vopsirea oualor de Paste : 

Ingrediente: oute cate vreti, un cos de paie, decoratiuni sau vopsea, iarba verde, ceapa verde sau leurda, otet alb, sare. Ouale spalate si aduse la temperatura camerei se fierb cu apa rece cat sa le acopere cu sare si otet la foc mic. Din mom cand incep sa fiarba se lasa 10 minute. CUMPARA DOAR OUA DE TARA DE LA SIBIU, NU CRAPA NICIUN OU LA FIERBERE. NU MAI DECOLORA OUALE DE TARA, SE SUBTIAZA COAJA DE OU SI SE STRICA, VOPSESTE LE ASA CA PRIND FT BINE. NU UITA SA ADAUGI LA FIERTUL COJILOR DE CEAPA CHIBRITURI ARSE, OTET SI SARE.

Mod de preparare:

Eu am spalat bine ouale cu detergent si apa, le-am sters cu un prosopel curat si le-am lasat cateva ore afara din frigider sa fie la temperatura camerei. Am tinut ouale in apa cu otet pentru 30 de minute. Am pus apoi ouale in oala cu apa rece, sare 2-3 lgt, putin otet alb si am pus la fiert la foc mic ca sa nu crape. . Abtihild care se muleaza : Cand au fiert ouale tari le-am lasat la racit si apoi am introdus oul in abtibild si l-am pus intr-o lingura. L-am scufundat in apa clocotita pentru 3-5 secunde pana s-a mulat bine pe ou. Se fixeaza bine la mijloc astfel incat sa iasa egal in ambele parti. Am procedat la fel cu celelalte oua. Cine doreste sa roseasca ouale: acestea se verifica mai intai daca sunt crapate sau se vede vreo fisura in coaja si se inlatura, se pun cele bune in apa calduta si se spala cu putin detergent pentru degresare dupa care se lasa putin sa ajunga la temperatura camerei. Se aseaza pe fundul unei cratite mai intinse un prosop de bucatarie dupa care se aseaza ouale, se adauga apa rece de la robinet si apoi sare si putin otet. Nu folositi oua reci direct de la frigider pentru ca sigur vor crapa. Se pune pe foc mic si se lasa la fiert. Ouale nu trebuie sa stea ingramadite sau suprapuse dar nici sa ramana foarte mult spatiu intre ele ci doar atat cat intra in oala. Se prepara vopseaua cu apa si otet (pentru a se colora mai bine folositit de 3-4 ori mai multe plicuri de vopsea decat este specificat pe ambalaj), se scufunda ouale pentru cateva minute dupa care se scot cu paleta si se aseaza pe folie de aluminiu sau servetele. Dupa ce se usuca se da luciu cu grasime, slanina sau ulei. Ca sa nu crape coaja puneti chibrituri arse in apa. Pentru ouale decorate cu frunze ungeți patrunjelul cu ulei și aplicați pe ou apoi puneti ciorapul si legati, astfel nu prinde vopseaua sub el.

1) Vopseaua sidefata  de la Dr Oetker, am facut, superbe :

Ingrediente :

10 Oua de tara
Sare
Otet
1 pachet vopsea de la Dr Oetker cu decoratiuni 3D

Ouale se scot din timp de la frigider, se spala bine cu detergent de vase si se clatesc. Daca avem oua maronii de tara procedam în felul următor pentru albire : pt 10 Oua folosim 10 lgt de sare și 500 ml otet, deci 1 lgt sare si 50 ml otet pt 1 bucata. Punem sarea și otetul în apa rece, amestecam si punem ouale de tara. Pt a nu se sparge la fiert e bine ca ouale sa ocupe cam tot fundul oalei ca sa nu se ciocnească intre ele. Din momentul cand incepe apa sa fiarba lasam 5 minute apoi le scoatem si aruncam apa. Frecam putin fiecare ou cu un burete de vase pt a îndepărta pojghita maronie apoi le spalam la chiuveta sub jet de apa rece. Le punem din nou la fiert în alta apa rece cu putina sare și otet, cat doriti și mai lasam10-15 min sa fiarba tare. Se scot, se sterg si se vopsesc când sunt puțin caldute. Se pune vopseaua în apa calda apoi se taie un colt. Punem câteva picături pe manusa, frecam palmele apoi punem oul si-l frecam și pe el. Ca sa iasa cum trebuie culoarea eu le-am dat de vreo 3 ori timp în care le-am lasat vreun minut intre operațiuni sa se usuce. Dupa ce s-au uscat bine aplicam decoratiunile. Au iesit minunat. 
Am respectat indicatiile de pe cutie, doar 3 picaturi de vopsea se pun pe manusa. Am repetat procedura de vreo 3 ori dupa ce s-au uscat putin, astfel s-au colorat mai mult. Am folosit mai multe randuri de manusi, daca le spalam trebuiesc uscate bine si e multa munca. Foarte frumoase.

2) Cu hartie creponata am facut doar var I :

Varianta I am facut, superbeeee :

Ouale la temperatura camerei se spala bine cu detergent de vase, se clatesc, se sterg cu un tampon cu otet si se pun la fiert in apa cu sare, otet si bete de chibrit arse. Ouale se pun pe foc mic si din mom inceperii fierberii lasam 10 min. Ouale fierte se lasa in oala sa ramana calde. Facem ouale in doua variante, cu o singura culoare si in 2 culori mozaic. Taiem hartia fasii mai late decat oul, de 2 palme. Punem ziare multe pe blatul de lucru si folosim 2 perechi de manusi. Scoatem cate un ou din apa calda, il stergem de apa si-l imbracam bine cu DOUA STRATURI DE HARTIE ca sa iasa culoarea, se pulverizeaza otet ft mult pe masura ce impachetam oul cu hartie, strangem hartie, dam cu otet, mai trecem o data hartia iar dam cu otet si la final se strange foarte bine hartia care va fi ft uda, eu am folosit 1/2 l de otet. Pulverizam otet alb, dar mult si peste tot. Se poate folosi si un bol cu otet si sa trecem oul prin otet pe toate partile. Strangem iar bine hartia umeda si lasam asa 20-50 min dupa care scoatem hartia, stergem ouale si le dam luciu. Daca se murdaresc manusile se sterg sau spala ca sa nu transferam culoarea. PENTRU COMBINATIA DE CULORI : taiem 2 fasii de culori diferite, lungi si late si imbracam oul cu ele dar alternativ, imbinate, strangem bine si pulverizam otet. Sau taiem patrate mai late. Am lasat vreo 50 min, am desfacut hartia dar nu a iesit bine asa ca am strans hartia iar si ammpulverizat otet. DE INCERCAT U OU CALD SCOS DIN APA DAR FARA SA L STERGEM DE APA IL INVELIM IN HARTIE, POATE PRINDE MAI BINE.

Varianta II :

Atentie ca pateaza foarte rau, folosim mai multe straturi de ziare, manusi groase si tava ca sa nu murdarim masa de lucru. Se taie hartia creponata de diverse culori in fasii de 2 cm si se aseaza in mod dezordonat pe folie de aluminiu. Stropim cu ajutorul pensulei hartia cu otet dar nu foarte mult dupa care asezam oul fiert care este foarte fierbinte si strangem folia foarte bine ca sa nu patrunda apa inauntru. Ca sa avem timp sa pregatim fiecare ou trebuie sa avem o oala fierbinte in care sa pastram ouale calde si dupa ce am strans bine folia eventual le mai punem intr-o folie sau punga ca sa nu intre apa si le punem in apa fierbine fara a le fierbe din nou, doar sa stea in apa fierbinte pentru 25 minute sau mai mult pentru o culoare mai intensa dupa care le scoatem si inlaturam folia si hartia. Dupa ce s-au uscat le dam luciu. Hartia nu intra in coaja de ou ca sa fie toxica asa ca puteti incerca.

Varianta III :

Se degreseaza ouale si se fierb. Se scot, se sterg si se lasa putin la racit. Hartia se taie bucatele mici, se inmoaie fiecare bucatica in putina apa, doar umezita si se pun rand pe rand pe ou pana se acopera cu totul. Se lasa cel putin 5 min si se indeparteaza apoi hartia.

Varianta IV :

Se procedeaza ca mai sus doar ca hartia nu se aplica pe ou, se inmoaie in apa, se strange putin, se scurge excesul de apa si se tamponeaza oul, se ia alta culoare si se tamponeaza, va rezulta ca o pictura.

Vezi poze aici:

https://roxanici.wordpress.com/2012/04/13/tehnica-vopsirii-oualelor-cu-hartie-creponata/

Var V : fiecare ou se infasoara intr-o hartie creponata de o culoare sau si mai interesant in fasii taiate de mai multe culori. Se pun in ciorap si se fierb.

3) Vopsite cu carmin, dar ouale fierte si pictate cu carmin, am facut, deosebite, asa am facut si ouale de prepelita :

Oua
Otet de 9°
Bete de urechi
Carmin
Hartie de bucatarie
Apa calda pt vopsea
Manusi

Spalam ouale bine si le lasam sa ajunga la temperatura camerei. Le punem la fiert pe foc mic pt 10-12 min, nu este nevoie de sare si otet. Dupa ce au fiert le punem sa stea in apa rece 5 min. Punem fiecare pliculet de vopsea intr-un bol, putina apa calda peste ca sa diluam si cate o lg de otet la fiecare. Amestecam in fiecare culoare inainte sa ne apucam de decorat. Vom folosi bete de urechi pt fiec bol. Lipim cu scotch 2 bete unu de altul ca sa nu alunece in bol. Lucram cu manusi. Desfacem cate o bucata prosop de bucatarie pt fiecare ou. Stergem bine ouale de apa. Fiecare ou se imbraca cu  o bucata servet si se strange usor, imbracam ruland hartia apoi stranse capetele ca la un pachet. Introducem fiecare betisor in bolul cu culoare si aplicam pe servetel, continuam cu alta culoare, veti vedea cum absoarbe hartia. Incercati sa folositi culoare deschisa langa una inchisa ca sa iasa contrastul. Cand am umplut oul strangem bine in mana sa se muleze servetelul pe ou. Cand terminam ouale le lasam 10 minute. Desfacem servetelul si dam cu ulei sau slanina.

4) ou de prepelita vopsite, am facut oua de prepelia dar vopsite cu carmin, reteta mai sus :

Oua prepelita

10-15 oua de prepelita fierte tari;

- 6 cani de apa calda;

- 360 ml de otet;

- o lingura de ulei;

- coloranti alimentari: rosu, verde, galben, albastru.

Putem sa le decoloram sau chiar sa le lasam asa pt ca ies pestrite, frumoase in ambele feluri. Eu nu le-am decolorat. Am folosit reteta de mai sus, nr 3 si am vopsit ouale marmorat dar si direct in carmin dupa ce le-am fiert, in solutia cu care le-am facut marmorate, carmin, apa calda si 1 lg otet la fiecare  culoare.

Modalitatea de vopsire a oualor de prepelita este urmatoarea:

Pregateste sase boluri si pune in fiecare dintre ele o cana de apa calda, 60 ml de otet si apoi culorile, dupa cum urmeaza:

- 10 picaturi de colorant alimentar abastru;

- 8 picaturi de colorant alimentar verde;

- 4 picaturi de colorant alimentar rosu;

- 5 picaturi de colorant alimentar galben;

- 4 picaturi de colorant alimentar albastru si inca 3 picaturi de colorant rosu, pentru a obtine violetul;

- 4 picaturi de colorant alimentar rosu si 3 picaturi de colorant galben, pentru a obtine portocaliul.

Ouale de prepelita se vopsesc lasandu-le in amestecul colorant timp de cel putin 2 minute. La final, le poti unge cu putin ulei, astfel incat sa le conferi un luciu deosebit

5) Imperial multicolor hartie ornament, am facut, minunateeee :

Se fierb ouale in apa cu sare dar fara otet imbracate in hartie si puse in ciorap dupa care se scot si se indeparteaza hartia. Deosebite.

7) Cu foi de ceapa, am facut cateva variante : Vopsitul cu foi de ceapa rosie si foi de ceapa galbena  :

a) vopsitul cu foi de ceapa galbena si foi de ceapa rosie fierte separat si decorate cu frunze si flori, superbe :

20 de oua cate 10 pt fiecare culoare de foi
2 lg de sare, 1 lingura la fiecare vas
2 lg de otet, 1 lingura la fiecare vas
2 craticioare fiecare pt o culoare de ceapa
Coji de ceapa galbena 
Coji de ceapa rosie 
Chibrituri arse
1 sfecla optional
1 dres culoarea piciorului
Frunze, flori
Ulei sau slanina

In primul rand trebuie sa stim ca daca vom conbina foile de ceapa rosie cu cele galbene vom obtine o culoare de visina putreda, inchis, am poze. Cel mai bine se fierb oua separat, cateva in foi de ceapa galbena si cateva in foi rosii. Cu cat punem mai multe foi cu atat culoarea va iesi mai intensa, inchisa, de asemenea daca le lasam mai mult timp dupa fierbere sa stea in apa cu foi in care au fiert. Am incercat si varianta cu ouale fierte separat si puse calde in apa fiarta cu foi si strecurata si le-am lasat acolo mult si bine, s-au colorat dar nu asa intens ca atunci cand le fierbi cu foile. Nici nu avem nevoie de foarte multe foi, sunt suficiente stranse de-a lungul anului. Ouale se scot cu multe ore inainte de la rece, se pun intr-un castron cu apa si detergent de vase, se lasa cateva minute sa se inmoaie si se spala bine cu buretele, se clatesc bine in apa cu putin otet si apoi apa rece. Punem intr-o cratita foi de ceapa galbena, 1 lg sare, 1 lg otet, asezam ouale, chibrituri arse ca sa nu crape ouale si servetele albe printre oua. La fel punem foile de ceapa rosie in alta cratita cu bete de chibrit arse, 1 lg otet, 1 lg sare, ouale si apa cat sa le acopere. Eu folosesc craticioara alba de 2,5 l in care incap exact 10 oua si fac pe rand cele cu ceapa galbena si apoi cu cele rosii. Punem foi de ceapa cat incap, mai mult de jumatate de cratita si le 

f) cu foi de ceapa cu mult otet, am facut

Le scoti de seara de la rece, a doua zi le speli cu deterg le clatesti si le pui in apa cu otet 30 min. 1.5 l apa se pune la fiert, se oparesc frunzele de ceapa spalate si apoi se pun la fiert impreuna cu apa cu care s au oparit , 3 lgt sare si 3 lg otet pt 20 min. Lasam apa sa se mai racoreasca, strecuram apa de foi si punem ouale aduse la aceeasi temp sa fiarba in continuare la foc mic pentru 20-30 min. Cand va convine nuanta le scoateti. Dati-le cu luciu cat sunt calde, slanina sau ulei. Daca doriti o nuanta mai intensa le lasati in apa sa se raceasca, daca nu le scoateti imediat ce au fiert. Eu data trecuta am pus si frunze de verdeata si peste o frunza de ceapa pe ou in ciorap si au iesit in degrade, ft misto. Chestia cu ouale tinute 30 min in apa cu otet a fost ok au iesit super rosii dar att varianta e buna pt coaja alba, eu am pus de tara si dupa varianta mea de decolorat cu sare si otet s a cam decolorat coaja deci daca sunt oua de tara cu coaja nu foarte alba nu le mai tineti in apa cu oret. Au iesit frumoase, ft intensa culoarea

g) cu foi de ceapa in degrade am facut, misto :

Daca vreti in degrade puneti foi de ceapa pe ou, strangeti cu ciorap si fierbeti, va iesi ceva frumos.
Pentru ouale decorate cu frunze inmuiati degetul in apa si umeziti frunzele sau ungeți cu ulei și aplicați pe ou apoi puneti ciorapul si legati, astfel nu prinde vopseaua sub el.
Cu cat sunt mai multe coji cu atat iese mai intensa culoarea. In fiecare vas punem cojile separat, galbene intr-un vas si rosii in alt vas. Sa fie cam un sfert de oala. Acoperim cu apa cat sa le acopere, putin mai mult de jumatatea vasului. Punem cate 1 lg sare si 1 lg otet la fiecare vas. Spalam ouale, punem frunza, legam ciorapul, punem oua in fiecare vas cu frunze galbene si rosii. Lasam sa fiarba 10 min din momentul cand incepe sa fiarba. Scoatem frunzulita de pe ou cat sunt inca fierbinti, le stergem si dam luciu cand se usuc.

Var V : cu foi de ceapa si otet

Otetul se pune spre sfarsitul fierberii

Var VI : cu foi de ceapa si vopsea 

tot de la bucataresele vesele doar ca folosim si vopsea si coji : 1 plic vopsea lichida verde, oua, coji de ceapa, 3-4 lg otet, ciorapi, slanina. Spalam ouale, punem foi de ceapa pe ele si le strangem cu ciorap. Le fierbem in apa cu otet si vopsea. Apa se pune cat cere vopseaua. Scoatem foile si le dam luciu cat sunt inca calde

Cu foi de ceapa taiate si vopsite : foi de ceapa rosie si galbena se taie marunt cu foarfeca si se pun intr-un bol. Fiecare ou se scufunda intr-un bol cu apa apoi se trece prin frunze sa se lipeasca de el apoi se pune in ciorap si se leaga. Fierbem ouale in apa cu foi de ceapa sau in vopsea, vor iesi marmorate.

se fierb foile de ceapa rosie cu otet si se pun ouale fierte in compozitia fierbinte si se lasa ceva vreme sau le puteti fierbe in continuare

De facut :

Cu folie de aluminiu : Craquele: aspectul de crapat artistic se obtine relativ usor, ouale se plonjeaza in vopsea normala (se vor folosi nuante picturale cum sunt portocaliu, auriu, argintiu, bronz, albastru, verde sau violet). Ouale se scot din cuva cu vopsea si imediat se impacheteaza in folie de aluminiu care a fost mototolita intentionat sau se zgarie usor cu o spatula de lemn cat mai haotic apoi se lasa sa se usuce oul si se da cu luciu. Se vor obtine oua cu un aspect foarte pretios care se pun in valoare prin contrast cu oua natur cum sunt cele de prepelita.

Oua marmorate cu flori si frunze : Fori si frunze uscate de la flori de diverse culori, muscate, trandafir, etc la care se adauga frunze de spanac, loboda, varza rosie proaspete care se taie cu foarfeca in bucatele foarte mici gen confetti. Ouale spalate bine, umede se trec prin frunze, se pun in ciorap se strang bine si se fierb in apa cu sare. cand sunt gata se scot si se lasa sa se usuce dupa care se scoate ciorapul si se da luciu.

la portocale, taiem o bucata si vedem masura apoi taiem restul, imbracam oul si legam cu ata. In oala punem coji de ceapa, varza taiata, ouale si deasupra iar coji si varza. Punem apa rece cu sare si otet. Punem capac si fierbem la foc mic vreo 6 min.

Decorate cu servetele, am facut, oribile :

Se decupeaza cu farfeca animite elemente, desene, flori de pe servetele si se aplica pe oul fiert si racit. Se bate foarte putin un albus, se da pe ou, aplicam decorul dupa care se mai da cu albus si pe decor, cu ajutorul unei pensule. De preferat pe ou alb. La sfarsit se ung palmele cu ulei si li se da luciu

Vopsite cu foi de usturoi am facut, nu mi-a placut :

Din frunze stranse de la usturoi uscat le taiem bucatele mici cu foarfeca. Udam oul si-l trecem prin ele sa se lipeasca de el si-l bagam in ciorap apoi strangem cu ata. Le fierbem in vopsea, se marmoreaza putin.

Cu plasa portocale, nu mi-a placut, tre desfacuta mult plasa ca sa iasa patratele 

Cu buline, am facut, nu mi-a placut : trecem oul prin apa sau albus si prin buline de la perforator. Se desfac de pe ou  si altele nu se mai dezlipesc.

Vopsit la rece :

-lasati ouale gata fierte in fiertura de varza rosie dar rece. se tin de la 3-4 ore sau chiar peste noapte

Decor cu creion cerat : Desenam diverse modele pe oua cu creionul cerat dupa care le fierbem cu foi de ceapa

Oua cu oja de unghii si sclipici alimentar doar de decor : fara sa le mancam, am video retete, am facut 2 cu oja, nu am oja buna dar nici nu se merita de facut, incearca cu sclipici doar pentru decor 

Mozaic, cu foi de ceapa tocate si hartie alba : se pun la robot foi de ceapa galbena si se maruntesc. Taiem cateva fasii de coala alba si apoi taiem patratele mai mici. Amestecam foile de ceapa cu hartia, trecem ouale umede prin foi, strangem in ciorap si fierbem cu foi de ceapa sau vopsea. aici pot incerca cateva si cu elastice si cu foi si hartie

Cu elastice de bani vezi video retete :

Cu orez : se da oul prin apa apoi prin orez si se pune in ciorap

Cu hibiscus : se fierbe in ceai mult de hibiscus sau fructe de padure

Cu triunghiuri : se taie triunghiuri din autocolant si se lipeste pe ou, dupa fierbere se scot

Cu buline :

Joc de buline:
 se folosesc vopsele normale pe oua perfect albe. Inainte de fierbere ouale se degreseaza temeinic prin frecare cu otet. Se fierb si se lasa sa se usuce si sa se racoreasca. Pe fiecare ou se aplica buline de banda adeziva de mare putere (de ex de la plasturi rezistenti la apa). Se plonjeaza apoi ouale in culorile dorite. Se lasa sa se usuce si se indeparteaza plasturii. La final se pot da cu luciu, slanina.

Vopsitul oualor cu suc de legume, fara coloranti :

pentru culoarea rosie : sfecla fiarta cu varza rosie la rece sau coji de ceapa rosie la cald (cu sfecla nu mi-au iesit), pentru culoarea galbena : foi de ceapa galbena turmenic, curcuma sau curry, puneti intr-o cana fiarta 1 si 1/2 lgt curcuma si 1/2 lgt otet, ceai musetel concentrat, am incercat sa le fierb doar cu curcuma si otet si n-a iesit nimic, mov : se tin ouale fierte in suc de struguri, pentru pastel adaugi cateva picaturi de lamaie sau varza rosie, auriu : fierbi ouale cu foi de ceapa alba si rosie impreuna cu sare si otet conbinatie de culori intre ele, maroniu : cafea

Ouale se pun la fiert  separat ca mai sus cu sare dupa care se pun in fiertura de ceapa sau sucul de sfecla si varza si se tin in functie de cat de tare vreti sa iasa culoarea, pentru rosu deschis mai putin si pentru grena mai mult timp. Pentru fiertura de ceapa se pun cojile de deasupra cu apa la fiert si se lasa pe foc iar sfecla si varza se fierb impreuna. Se pot pune pe un platou sau cosulet frunze de leurda pe margini si trefoi intre oua. se da luciu cu slanina sau ulei cat sunt inca calde. Am folosit doar sfecla si cojile de ceapa, cu ceapa e cel mai eficient.

Decolorarea oualor de tara, am facut, se decoloreaza dar e mult de munca, mai raman si patate si se subtiaza coaja si se sparg, data viitoare o sa vopsesc ouale de tara asa maro cum sunt, nu le mai decolorez inainte, ies foarte bine si asa maro cum sunt : pentru ca vrem oua de tara și ele sunt maronii procedam asa : pentru 1 ou folosim 1 lgt sare si 50 ml otet, pentru mai multe oua înmulțim cantitatea pt fiecare ou. Punem otetul si sarea in apa rece, dizolva sarea și punem peste oua cat sa le acopere. Lasam la fiert 5-10 min din mom cand incepe sa fiarba și le scoatem, le frecam cu un burete mai abraziv, le spalam bine sub jet de apa la chiuveta după care le punem la fiert in alta apa cu putina sare si otet si le mai fierbem încă 5 min. Am facut si rezultatul merita intradevar.

Aranjarea servetelelor

http://www.ardei-iute.ro/diverse/impachetat-servetele-colorate-pentru-masa-nunta-botez-festivitati-etc