Pagini

joi, 25 martie 2010

Chiftele de dovlecei dulci sau sarate


Chiftele dulci varianta mea mananci in prostie:

2 dovlecei mari
Branza de vaci, telemea de vaca sau oaie
Zahar vanilat 1 pliculet
Coaja de lamaie si portocale
Esenta de rom
O priza de sare
Zahar dupa gust
1 ou batut
Putina faina sa se lege

Se rade dovleceul curatat de coaja si ras prin razatoarea mare si se lasa la scurs in strecuratoare. Se stoarce putin in maini sa iasa surplusul de zeama si se amesteca apoi cu branza faramitata, oul, zaharul, coaja de portocale, esentele si faina cat sa iasa o compozitie mai groasa de prajit. Se pun in uleiul foarte bine incins si se prajesc. Se pun pe servetele sa se scurga de ulei si se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat dat prin masina de cafea. Aceste chiftele se servesc atat calde cat si reci.



Chiftele sarate varianta mea, mananci pana mori :

2 dovlecei mari sau 3 medii  vreo 600-700 gr
Marar 1 legatura sau patrunjel
Telemea de vaca sau telemea de oaie 200 gr
O priza de sare
Piper proaspat rasnit
3 catei de usturoi
2 oua
Faina 150 gr

Se faramiteaza branza de vaca si cea de oaie sau se da prin razatoarea cu gauri mari. Se curata dovleceii si se dau prin razatoarea mare cu tot cu coaja. Dovleceii se pot folosi si cu coaja care contine vitamine. Se presara dovleceii rasi cu putina sare, se amesteca si se lasa 15 min in strecuratoare. Se strang in maini  foarte bine sa iasa zeama ramasa si se amesteca cu branza, mararul tocat marunt si ouale. Cand s-a omogenizat am adaugat si faina la final si amestecam pana se formeaza o compozitie destul de groasa pentru prajit.  Pentru a modela chiftelele trebuie sa ne umezim mainile inainte, merge si cu lingura dar nu ies asa frumoase. Se prajesc in uleiul bine incins si se aseaza pe servetele sa se scurga de ulei. Aceste chiftele se servesc atat calde cat si reci. Merge foarte bine un mujdei de usturoi sau tsasiki, mananci fara sa te opresti. Noi le mancam goale, fara paine. Am folosit 2 oua dar am putea folosi doar 1 ou la cantitatea asta pt ca aluatul este cam lichid si atunci vom folosi mai putina faina de 150 gr, depinde cum eate aluatul, cat de scurs este de apa de la dovlecei. Eu am pus si niste cascaval si mozarella rasa direct din congelator. Totusi puteti adauga si mai multa branza, cu cat mai multa cu atat ies mai buni, gustati si vedeti daca nu sunt prea sarati. Dupa ce am scurs dovleceii de apa au rezultat vreo 450 gr dovlecei.


























Varianta II, reteta de Chef Hausmann Jacob :

3 dovlecei potriviti
1 ceapa mica
telemea 30 gr
parmezan ras un bol mic
marar
1 ou
4 lg faina de porum, malai
2 lg faina alba
o ramurica de cimbru
sos: 1-2 lg marar, 2 lg suc de la dovleceii scursi, cateva lg de smantana

Cu doveleii se procedeaza ca mai sus. Dupa ce s-au scurs ii strangem bine sa lase toata zeama. Facem o compozitie din  mararul tocat, cimbrul, oul batut, telemeaua faramitata, ceapa. Formam chiftelute pe care le dam la cuptor pentru 30-40 de minute pana se rumenesc. Sos de dovecei : din zeama scursa de la dovlecei facem un sos. Amestecam cateva linguri cu marar tocat si smantana. Servim cu chiftele. Se scot de pe hartia de copt dupa ce s-au racit, se desprind mai bine.





Am incercat cateva si cu morcov, adevarul este ca tot mai bune sunt cu branza si prajite decat coapte: 2 dovlecei, 1 morcov ras fin, 3-4 catei usturoi, 1-2 oua, marar, patrunjel, 5-6 lg pesmet, 4-5 lg branza, curry, condimente






Varianta III reteta de Gicuta/gustos.ro

750 g dovlecei, , 250 g telemea de vaca, , 1 ou, , o legatura de marar, , 4 linguri pesmet, , 4 linguri faina, , piper, sare (doar daca este necesar),ulei pentru prajit

Curatam dovleceii de coaja si ii dam pe razatoarea cu orificii mici, apoi dam si branza telemea. Dovleceii ii lasam la scurs intr-o sita sau ii stoarcem bine. Punem intr-un castron dovleceii bine scursi, adaugam telemeaua rasa, oul , mararul tocat , faina , pesmetul, condimentam cu sare (doar daca este necesar) si piper, apoi amestecam foarte bine toate ingredientele. Intr-o cratita cu ulei incins punem chiftelele cu lingura si le prajim pe ambele parti pana se rumenesc frumos. Le scoatem pe prosoape de hartie pentru a absoarbe surplusul de ulei. Le putem servi calde sau reci, simple, cu smantana sau mujdei de usturoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu