La Sf Nectarie, noiembrie 2019
Coliva pas cu pas
Cateodata in viata suntem nevoiti sa facem si lucuri noi pe care nu le-am mai incercat pana atunci asa incat la parastasul bunicului meu a trebuit sa ma ocup de coliva, prima mea coliva care trebuia sa iasa perfecta. Am cules mai multe retete de prin carti si internet dupa care am adaptat-o dupa cum am crezut eu ca e mai bine iar rezultatul a fost pe masura, fara lipsa de modestie. As fi avut nevoie de retete explicate cat mai clar si concis si nu de informatii aruncate mai mult la modul general. Cantitatile de zahar in raport cu cea de arpacas difereau foarte mult de la o reteta la alta astfel incat nu stiam daca va iesi prea dulce sau dimpotriva. A meritat efortul si a iesit atat de buna incat s-a mancat cate o farfurie odata, deabea am reusit sa mai salvez cateva portii de impartit pe langa pachete.O sa va impartasesc si voua reteta care sper sa va foloseasca cat mai rar,sa nu fiti nevoiti s-o faceti asa curand. In mare parte trebuie sa multumesc doamnei Elena Zaharia din Ploiesti care este vestita pentru rabdarea si maiestria decorarii colivelor si a carei reteta mi-a fost de mare ajutor (reteta din revista practic in bucatarie). Asa cum spune si dansa la sfarsitul retetei am s-o pomenesc pentru rezultatul acestei colive.
Ingrediente:
500 gr arpacas (de la Silance Impex, cu bucatarul pe punga, eu nu l-am gasit)
370 gr zahar tos
600 gr nuca sau cat va tine buzunarul
1 lingurita rasa de sare
1 lingurita zahar vanilat dr oetqer rasnit fin
coaja de la 2 lamai mari
2 lingurite de coaja portocale (eu am avut in frigider la borcan)
2 lingurite esenta vanilie dr oetqer
2 lingurite esenta rom
2 lingurite scortisoara
2 l apa
pentru ornat:
cocos, bomboane de ciocolata, jumatati de nuca, zahar pudra, biscuiti simpli daca e post sau petit beurre cu lapte daca nu e post, 1 candela de o zi, 1 lingura de lemn noua
1) Cu o zi inainte de a pregati coliva ne ocupam de nuca. Se curata mai intai fiecare bucatica sau jumatate de nuca in parte pentru a nu ne trezi ca ne spargem dintii. Se da apoi la cuptorul incalzit pana prinde o culoare usor rumenita ( atentie sa nu se arda, se amesteca mereu). Dupa ce s-a racit se curata de coaja de deasupra si daca doriti se opresc cateva jumatati de nuca pentru decor. Este diferenta mare intre nuca prajita si cea cruda, eu si la prajituri o dau putin la cuptor, gustul va fi altul. 1/2 din nuca se da prin masina de tocat, se macina la rasnita de cafea sau se baga la robot cu putin zahar pentru ca e uleioasa. O parte din cealalta jumatate de nuci se toaca marunt cu cutitul si restul se zdrobeste in punga cu ciocanul. Biscuitii se dau prin masina de tocat si apoi prin sita, va iesi un pesmet foarte fin cu care se acopera coliva inainte de a se pune zaharul pudra pentru ca acesta din urma sa nu se topeasca. Eu am oprit si putina nuca macinata cu care am imbracat o coliva. Tot cu o zi inainte coaja de lamaie si portocala se pun separat la frigider cu putin zahar pudra(1 lg rasa cat sa acopere coaja) si se acopera cu folie de plastic pana a doua zi cand o punem la coliva.
2) A doua zi dis de dimineata se aprinde o candela sa arda tot timpul cat pregatesti coliva, alegi pe o farfurie arpacasul de impuritati apoi il speli in 9 ape caldute spunand tatal nostru in tot acest timp. Se lasa apoi la inmuiat in apa calduta cat mai mult timp, eu l-am lasat 3 ore timp in care m-am ocupat de altceva.
3) Se clateste din nou arpacasul si se pune intr-o oala de vreo 3-4 kg intinsa, mai larga la gura sa aiba loc sa infloreasca. Se toarna peste el 2l apa clocotita si se da la cuptorul preincalzit la foc mare la inceput. Deobicei se pun 3 masuri de apa la o cantitate de arpacas ( 500 gr-1.5l apa) si daca mai trebuie se adauga apa fierbinte treptat. Eu am folosit cei 2 l de apa.
4) Cand incepe sa fiarba se da focul foarte mic si se lasa aproximativ 1 ora sau mai mult daca e cazul. Intre timp se misca cratita ca sa nu se prinda dar nu este nevoie sa se amesteca cu lingura. Mie mi-a inflorit imediat si a fiert in mai putin de o ora pentru ca l-am tinut la inmuiat si l-am pus la fiert cu apa clocotita. Dupa ceva vreme verifici arpacasul si daca bobul e tare si a scazut apa mai adaugi 1/2 cana apa fiarta cate putin. Cand arpacasul s-a umflat si a absorbit toata apa iar bobul e inflorit si cu coaja moale ( se sfarama intre degete) este fiert.
5) Scoti cratita din cuptor si presari 1 lgt sare pe toata suprafata, 1/2 lingurita scortisoara si zaharul tos. Amesteci foarte putin cu lingura de lemn (de 2-3 ori) si dai din nou la cuptor pentru 5 minute. Cand zaharul se topeste graul se inmoaie si deasupra se aduna lichidul acela dulce, nu-l scurgeti caci pana se raceste graul va absorbi tot lichidul chiar daca nu e foarte solida cand se va raci se va lega. Daca cumva cand s-a racit este prea moale, ceea ce mie nu mi s-a intamplat, se poate adauga putini biscuiti macinati care absorb din zeama.
6) Dupa cele 5-7 minute stingi focul si lasi cratita in cuptor sa se mai raceasca apoi cat mai e inca calda compozitia se acopera cu putina nuca macinata si nuca tocata pe toata suprafata , se acopera cu un servet curat, umed si stors bine si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.
7) Cand s-a racit se da la frigider pana a doua zi dimineata cand o veti amesteca cu mirodeniile si o veti orna. Eu am facut-o de seara, am si ornat-o si a tinut foarte bine mai ales cea cu nuca pe deasupra. La 6 trebuia sa plecam la cimitir si am terminat-o pe la 12-1 noaptea. Atentie sa nu se stea foarte mult cu coliva pe afara prin bucatarie daca e foarte cald caci e sensibila si sa nu se altereze.
8) Cand s-a racit bine am scos-o si am amestecat-o cu celellate ingrediente ( a doua lingurita de scortisoara , esentele, coaja de lamaie si portocale, nuca si lingurita de zahar vanilat pudra. Binecuvantezi coliva facand semnul crucii deasupra si o amesteci cu lingura de lemn sau cu mana foarte curata. Mie imi place coliva foarte legata si nu bob cu bob cum le place altora iar pentru asta se poate da prin masina de tocat 1/2 din cantitatea de arpacas fiert iar cealalta jumatate lasata asa dupa care se amesteca cele doua feluri de arpacas. Eu nu am macinat-o pentru ca oricum se mai sfarama la amestec si a fost foarte bine asa. Coliva cu grau e mai buna insa fierbe mult mai greu. Unii am citit ca nu folosesc esente si coaja de portocala ca amarasc coliva insa eu spun ca nu e asa si fara ele n-ar avea niciun gust. Se gusta coliva dupa ce am amestecat-o bine si se potriveste de zahar si arome. Ca sa va dati seama de gust trebuie sa fie rece asa ca trebuie sa va organizati din timp.
9) Aranjati coliva pe platouri si ii dati forma cu lama unui cutit lat inmuiat in apa rece si sters. Daca presarati zahar pudra deasupra inainte se aseaza un strat generos de biscuiti care vor fi pusi tot cu ajutorul sitei ca sa iasa unifor. Zaharul pudra trebuie sa fie din comert, gata macinat si nu facut acasa pentru ca acela este foarte fin. Se sterge marginea platourilor cu servet umed . Puteti orna coliva dupa preferinta insa neaparat faceti si semnul crucii in mijloc. Ornatul dureaza aproximativ o ora
Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutiile celor sfinti , nuca victoria vietii asupra mortii iar cele 9 ape sunt cele 9 cete ingeresti. Cu cat veti pune mai multa nuca cu atat va iesi mai buna, bun cu bun se face. Cele mai frumoase colive dupa parerea mea sunt cele facute pe fond alb cu cruce neagra din cacao sau bomboane de ciocolata. Se pot folosi deasemenea stafide si migdale.
Trebuie sa avem grija in bucatarie sa pregatim totul foarte curat si cu multa dragoste, eu tin mult la aceste aspecte si sunt persoane care nu mananca imparteala din mana oricui tocmai din acest motiv. La pomeni sunt multe femei la bucatarie si fiecare face cum stie dar si din cauza oboselii si a timpului care te preseaza s-ar putea sa nu mai fie atente la aceste detalii.
Reteta pentru coliva din grau: este mult mai buna dar mai greu de facut
Se pune la inmuiat inainte graul 6-8 ore sau de dimineata pana seara. apa de 4 *cantitatea de grau si se fierbe aproximativ 2 ore si 1/2 in vas cu pereti mai grosi. Dupa cele 5-10 minute de fiert procedeul e ca la arpacas se schimba apa cu apa fierbinte (iese mai limpede si de culoare deschisa dar procedeul se face o singura data). Se acopera cu stergar umed.
Ingrediente:
500 gr arpacas (de la Silance Impex, cu bucatarul pe punga, eu nu l-am gasit)
370 gr zahar tos
600 gr nuca sau cat va tine buzunarul
1 lingurita rasa de sare
1 lingurita zahar vanilat dr oetqer rasnit fin
coaja de la 2 lamai mari
2 lingurite de coaja portocale (eu am avut in frigider la borcan)
2 lingurite esenta vanilie dr oetqer
2 lingurite esenta rom
2 lingurite scortisoara
2 l apa
pentru ornat:
cocos, bomboane de ciocolata, jumatati de nuca, zahar pudra, biscuiti simpli daca e post sau petit beurre cu lapte daca nu e post, 1 candela de o zi, 1 lingura de lemn noua
1) Cu o zi inainte de a pregati coliva ne ocupam de nuca. Se curata mai intai fiecare bucatica sau jumatate de nuca in parte pentru a nu ne trezi ca ne spargem dintii. Se da apoi la cuptorul incalzit pana prinde o culoare usor rumenita ( atentie sa nu se arda, se amesteca mereu). Dupa ce s-a racit se curata de coaja de deasupra si daca doriti se opresc cateva jumatati de nuca pentru decor. Este diferenta mare intre nuca prajita si cea cruda, eu si la prajituri o dau putin la cuptor, gustul va fi altul. 1/2 din nuca se da prin masina de tocat, se macina la rasnita de cafea sau se baga la robot cu putin zahar pentru ca e uleioasa. O parte din cealalta jumatate de nuci se toaca marunt cu cutitul si restul se zdrobeste in punga cu ciocanul. Biscuitii se dau prin masina de tocat si apoi prin sita, va iesi un pesmet foarte fin cu care se acopera coliva inainte de a se pune zaharul pudra pentru ca acesta din urma sa nu se topeasca. Eu am oprit si putina nuca macinata cu care am imbracat o coliva. Tot cu o zi inainte coaja de lamaie si portocala se pun separat la frigider cu putin zahar pudra(1 lg rasa cat sa acopere coaja) si se acopera cu folie de plastic pana a doua zi cand o punem la coliva.
2) A doua zi dis de dimineata se aprinde o candela sa arda tot timpul cat pregatesti coliva, alegi pe o farfurie arpacasul de impuritati apoi il speli in 9 ape caldute spunand tatal nostru in tot acest timp. Se lasa apoi la inmuiat in apa calduta cat mai mult timp, eu l-am lasat 3 ore timp in care m-am ocupat de altceva.
3) Se clateste din nou arpacasul si se pune intr-o oala de vreo 3-4 kg intinsa, mai larga la gura sa aiba loc sa infloreasca. Se toarna peste el 2l apa clocotita si se da la cuptorul preincalzit la foc mare la inceput. Deobicei se pun 3 masuri de apa la o cantitate de arpacas ( 500 gr-1.5l apa) si daca mai trebuie se adauga apa fierbinte treptat. Eu am folosit cei 2 l de apa.
4) Cand incepe sa fiarba se da focul foarte mic si se lasa aproximativ 1 ora sau mai mult daca e cazul. Intre timp se misca cratita ca sa nu se prinda dar nu este nevoie sa se amesteca cu lingura. Mie mi-a inflorit imediat si a fiert in mai putin de o ora pentru ca l-am tinut la inmuiat si l-am pus la fiert cu apa clocotita. Dupa ceva vreme verifici arpacasul si daca bobul e tare si a scazut apa mai adaugi 1/2 cana apa fiarta cate putin. Cand arpacasul s-a umflat si a absorbit toata apa iar bobul e inflorit si cu coaja moale ( se sfarama intre degete) este fiert.
5) Scoti cratita din cuptor si presari 1 lgt sare pe toata suprafata, 1/2 lingurita scortisoara si zaharul tos. Amesteci foarte putin cu lingura de lemn (de 2-3 ori) si dai din nou la cuptor pentru 5 minute. Cand zaharul se topeste graul se inmoaie si deasupra se aduna lichidul acela dulce, nu-l scurgeti caci pana se raceste graul va absorbi tot lichidul chiar daca nu e foarte solida cand se va raci se va lega. Daca cumva cand s-a racit este prea moale, ceea ce mie nu mi s-a intamplat, se poate adauga putini biscuiti macinati care absorb din zeama.
6) Dupa cele 5-7 minute stingi focul si lasi cratita in cuptor sa se mai raceasca apoi cat mai e inca calda compozitia se acopera cu putina nuca macinata si nuca tocata pe toata suprafata , se acopera cu un servet curat, umed si stors bine si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.
7) Cand s-a racit se da la frigider pana a doua zi dimineata cand o veti amesteca cu mirodeniile si o veti orna. Eu am facut-o de seara, am si ornat-o si a tinut foarte bine mai ales cea cu nuca pe deasupra. La 6 trebuia sa plecam la cimitir si am terminat-o pe la 12-1 noaptea. Atentie sa nu se stea foarte mult cu coliva pe afara prin bucatarie daca e foarte cald caci e sensibila si sa nu se altereze.
8) Cand s-a racit bine am scos-o si am amestecat-o cu celellate ingrediente ( a doua lingurita de scortisoara , esentele, coaja de lamaie si portocale, nuca si lingurita de zahar vanilat pudra. Binecuvantezi coliva facand semnul crucii deasupra si o amesteci cu lingura de lemn sau cu mana foarte curata. Mie imi place coliva foarte legata si nu bob cu bob cum le place altora iar pentru asta se poate da prin masina de tocat 1/2 din cantitatea de arpacas fiert iar cealalta jumatate lasata asa dupa care se amesteca cele doua feluri de arpacas. Eu nu am macinat-o pentru ca oricum se mai sfarama la amestec si a fost foarte bine asa. Coliva cu grau e mai buna insa fierbe mult mai greu. Unii am citit ca nu folosesc esente si coaja de portocala ca amarasc coliva insa eu spun ca nu e asa si fara ele n-ar avea niciun gust. Se gusta coliva dupa ce am amestecat-o bine si se potriveste de zahar si arome. Ca sa va dati seama de gust trebuie sa fie rece asa ca trebuie sa va organizati din timp.
9) Aranjati coliva pe platouri si ii dati forma cu lama unui cutit lat inmuiat in apa rece si sters. Daca presarati zahar pudra deasupra inainte se aseaza un strat generos de biscuiti care vor fi pusi tot cu ajutorul sitei ca sa iasa unifor. Zaharul pudra trebuie sa fie din comert, gata macinat si nu facut acasa pentru ca acela este foarte fin. Se sterge marginea platourilor cu servet umed . Puteti orna coliva dupa preferinta insa neaparat faceti si semnul crucii in mijloc. Ornatul dureaza aproximativ o ora
Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutiile celor sfinti , nuca victoria vietii asupra mortii iar cele 9 ape sunt cele 9 cete ingeresti. Cu cat veti pune mai multa nuca cu atat va iesi mai buna, bun cu bun se face. Cele mai frumoase colive dupa parerea mea sunt cele facute pe fond alb cu cruce neagra din cacao sau bomboane de ciocolata. Se pot folosi deasemenea stafide si migdale.
Trebuie sa avem grija in bucatarie sa pregatim totul foarte curat si cu multa dragoste, eu tin mult la aceste aspecte si sunt persoane care nu mananca imparteala din mana oricui tocmai din acest motiv. La pomeni sunt multe femei la bucatarie si fiecare face cum stie dar si din cauza oboselii si a timpului care te preseaza s-ar putea sa nu mai fie atente la aceste detalii.
Reteta pentru coliva din grau: este mult mai buna dar mai greu de facut
Se pune la inmuiat inainte graul 6-8 ore sau de dimineata pana seara. apa de 4 *cantitatea de grau si se fierbe aproximativ 2 ore si 1/2 in vas cu pereti mai grosi. Dupa cele 5-10 minute de fiert procedeul e ca la arpacas se schimba apa cu apa fierbinte (iese mai limpede si de culoare deschisa dar procedeul se face o singura data). Se acopera cu stergar umed.
Hi, I do think your site could possibly be having internet browser compatibility
RăspundețiȘtergereissues. Whenever I take a look at your website in
Safari, it looks fine however, when opening in IE, it
has some overlapping issues. I just wanted to provide you
with a quick heads up! Apart from that, wonderful website!
My web page; just click the following document
Your current wrіte-up offers confіrmed helpful to
RăspundețiȘtergeremyѕelf. Іt’ѕ eхtremely еduсational anԁ уou're simply clearly extremely experienced in this field. You get exposed our eye in order to various opinion of this subject together with intriguing, notable and sound written content.
Also visit my blog post :: buy soma online
Iti multumesc foarte mult. Nici nu ai idee cat m-a ajutat reteta ta de coliva. Am facut pentru prima data coliva intr-o tara straina si la o ora foarte tarzie din noapte cand nu avea cine sa ma ajute sau sa ma indrume. Am vizualizat mai multe site-uri si retete de coliva pe net, dar la tine am gasit toate indicatiile expuse logic. Reteta este f buna, si intr-adevar procesul de preparare este descris pas cu pas, este imposibil sa gresesti. Eu am facut o singura modificare. Pentru ca nu eram prea bine pregatita cu ingredientele necesare, am inlocuit coaja de lamaie si portocala cu bucatele mici de coaja confiata de lamaie si portocala. Si, da, ai dreptate lamaia si portocala dau nu numai parfum, dar si un gust aparte. Cu drag si recunostinta, Ioana.
RăspundețiȘtergereIoana sunt bucuroasa ca ti-a iesit reteta exact pe placul tau, tocmai din aceste motive am facut asa o mare descriere a modului de preparare pentru ca si eu la randul meu am cautat o reteta potrivita, gustoasa si cu cea mai buna reusita. Sper ca le-a placut si celor de pe alte meleaguri, strainii sunt si ei inebuniti dupa traditia si bucataria romaneasca si nu numai la fel cum si noi suntem de a lor atunci cand vizitam alte locuri.Poate iti vor fi si alte retete de folos.
RăspundețiȘtergerepeste doua zile o sa fac si eu,nu am facut niciodata! ma rog sa-mi iasa!
RăspundețiȘtergereGreat article.
RăspundețiȘtergeremy web blog; minecraft.net
Your mode of explaining the whole thing in this post is truly nice, all be capable of
RăspundețiȘtergereeffortlessly understand it, Thanks a lot.
My web-site ... quest bars
Até eu já testei muitos deles e também aprendi bastante.
RăspundețiȘtergere