Pagini

marți, 25 septembrie 2012

Pandispan cu capsuni/visine



























Un pandispan pufos si foarte gustos, sursa bucatar maniac

7 oua
7 linguri pline cu zahar
7 linguri potrivite de faina cernuta o data
2-3 plicuri zahar vanilat
1 lgt rasa praf de copt
Zeama de lamaie
3 linguri ulei floarea soarelui
Coaja portocale si lamaie cate o lingurita
un praf de sare
Fructe proaspete sau congelate 450-500 gr
esenta de rom si vanilie dupa gust

Albusurile la temperatura camerei se separa de galbenusuri cu ajutorul palmei. Zaharul, galbenusurile, sarea, coaja de citrice, doua plicuri de zahar vanilat, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie si cele 3 lg de ulei se mixeaza la viteza maxima pana se obt o crema sau puteti mixa albusurile cu o parte din zahar si restul cu galbenusurile. Nu va grabiti, zaharul trebuie mixat bine sa se dizolve. Daca doriti puteti amesteca faina cu praful de copt fara sa-l stingeti, ambele variante sunt corecte. Albusurile se bat cu zeama de lamaie pentru a creste in volum, niciodata nu se bat cu sare. Crema de galbenusuri si cate putin din faina se incorporeaza in albusuri treptat amestecand de jos in sus. Se pune compozitia in tava tapetata si se distribuie in mod egal cu lingura. Fructele se tavalesc putin prin faina dar nu este obligatoriu si apoi se pun deasupra aluatului pe toata suprafata prajiturii. Presari peste ele celalalt zahar vanilat. Dai la cuptorul incalzit la foc mic aproximativ 25 min, eu am lasat vreo 15-20 min la 150 de grade.  Faci testul cu scobitoarea si cand e gata inchizi focul. Se scoate, se lasa doua minute si se pudreaza cat e cald cu zahar pudra vanilat, eu am pus mai mult zahar pe deasupra ca mi s-a parut mai putin dulce. Merge foarte bine si cu mere taiate cuburi peste care presari scortisoara si zahar vanilat  sau orice fructe chiar si congelate. Am facut acest pandispan si cu capsuni. Pentru varianta cu fructe congelate nu este nevoie sa le decongelati, se pun direct congelate in aluat.

A doua varianta de PANDISPAN CU VISINE, reteta si mai buna (aceeasi ca la chec aromat)

1 cana de zahar, 4 oua mari, 4 lg ulei, 1 ceasca faina, 5 lg apa clocotita, 1/2 praf de copt, 1 plic zahar vanilat, zeama de lamaie, 1 lgt razatura de portocale si 1 lgt lamaie, esenta de rom si vanilie cate 1 lgt, 300-350 gr visine fara samburi.

Masurile vor fi luate cu aceeasi cana dupa care faina se cerne mai o data. Mixam separat galbenusurile cu zaharul, mirodeniile, apa fiarta si apoi uleiul. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie dupa care se incorporeaza galbenusurile si faina cate putin amestecand usor de jos in sus.Am procedat la fel ca mai sus, am asezat 1/2 din aluat, visinele putin tavalite prin faina si apoi restul de aluat deasupra si nivelam sa acoperim toate visinele. Se pot pune visinele direct deasupra aluatului dar s-ar putea  sa nu creasca suficient sa le acopere. Am mai procedat intr-un fel cu visinele direct congelate si anume: jumatate din aluat, apoi jumatate de visine congelate fara a fi dezghetate inainte si tavalite putin prin faina, restul de aluat si deasupra restul de visine insa merge mai bine cu visinele dezghetate inainte si date prin faina, parca aluatul nu s-a facut prea bine in urul lor. Se da la foc mic (150 grade) timp de 30-40 minute maxim. Nu se deschide cuptorul 30 de minute si cand s-a rumenit deasupra facem testul cu scobitoarea. Daca e gata o scoatem in bucatarie fara sa stea in curent ca sa nu se lase prajitura. Cand s-a racit se taie si se pudreaza cu zahar pudra. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu