Pagini

sâmbătă, 9 martie 2013

Gris cu lapte












Proporția testată în timp este de 90-100 g griș la 1 L de lapte respectiv 9-10 g griș la fiecare 100 ml de lapte.

Var I si II cele mai bune

Var I cea mai buna reteta :

  • 550 ml lapte
  • 30 g unt gras
  • 50 g zahăr
  • 50 g griș
  • un praf de sare
  • 1 lgt coaja de portocale
  • 1 lgt coaja de lamaie
  • vanilie extract gasim la plafar
  • scorțișoară

Punem laptele pe foc si cand da in clocot pui restul ingredientelor, mai putin grisul, amesteci sa se dizolve zaharul si untul. Tragi oala de pe foc, pui grisul in ploaie si amest cu telul, pui din nou pe foc sa fiarba ft putin pana se ingroasa, gusti sa nu scartaie grisul si pui imediat in castronase. Nu trebuie lasat foarte mult doar cat sa se lege. Presari scortisoara. Am facut si cu 650 ml lapte, 60 gr gris, 60 gr zahar, 30 gr unt, 1 lgt coaja lamaie, 1 lgt coaja portocale.

Savoruri urbane

Var II :

Gris vreo 80 gr, 1 cescuta rosie mica sub omu rosu fara vreo 3-4 degete
1 l lapte
4 lg zahar
1 lgt coaja lamaie
1 lgt coaja portocale
1 baton scortisoara
2 cuisoare
2 flori de scortisoara
1/3 steluta anason

Se pune la fiert laptele si cand se infierbanta se pun mirodeniile si grisul treptat, cand se ingroasa punem zaharul si amestecam, lasam pe foc pana la consistenta dorita. Mie imi place mai lichid asa ca folosesc mai mult lapte. 

Varianta III :

300 ml lapte gras
6 lingurite  de gris
3 lingurite  de zahar
scortisoara
coaja de lamaie si portocala
zahar vanilat sau baton de vanilie
esenta de rom
anason stelat
gem, dulceata
miere su nuci
stafide

De incercat cu fructe de padure, punem pe foc 300 gr fr de padure congelate si 50 gr zahar lasam pana se formeaza un sos. Punem laptele pe foc mic impreuna cu zaharul, esenta, coaja de citrice si semintele de anason si vanilie. Amestecam pana la dizolvarea zaharului. Cand s-a infierbantat turnam in ploaie grisul si amestecam incontinuu. Daca ati pus prea mult gris si vi se pare prea tare mai adaugati lapte cald iar daca iese prea moale mai puneti gris. Grisul nu necesita foarte mult timp de gatire astfel incat se va tine foarte putin pe foc mai ales ca se incheaga dupa racire. Mie imi place sa fie mai apos dar fiecare il face dupa preferinta. Pentru a nu face cocoloase grisul se pune treptat si se amesteca mereu, puteti folosi si telul. Cand e gata inlaturam bucatile mari de mirodenii. Servim cu scortisoara, dulceata sau stafide higratate in rom. Eu am folosit si varianta cu nuca si miere, am pus un rand de gris, un rand de miere si nuca prajita taiata bucati. Mai am o reteta de gris cu zahar ars

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu