Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 mai 2010

Tort cu ciocolata si capsuni











































Tortul facut special pentru colega mea de facultate Flori Elena


Ingrediente:

Pentru figurine de ciocolata si glazurarea tortului a se folosi ciocolata de cea mai buna calitate. De obicei folosec kandia si milka dar in acel moment nu am avut la indemana.

Blat:

100 g ciocolata neagra
50 g ciocolata cu lapte
5 oua
100 g zahar alb sau brun
100 gr unt
100 g faina
100 g nuca
Esente, vanilie si rom
1 pachet praf de copt
Un praf de sare
Cognac
1\2 lgt praf de cafea

Crema 1 :

300 ml smantana dulce
½ cutie mare de finetti
1 plic si 1/2 intaritor de frisca

Crema 2 :

1 plic praf pentru crema
250 ml Lapte

Decor :

Capsuni
Ciocolata alba
Ciocolata neagra
Frunze de menta proaspete

Glazura :

100 g ciocolata amaruie de buna calitate (70 % cacao)
100 g ciocolata cu lapte nu foarte dulce
200 ml frisca
2 linguri cognac
Esenta de rom

Pentru insiropat

sirop format din cognac, cafea si ciocolata

Mod de preparare :

Blatul :

Untul la temperatura camerei se freaca cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se freaca separat cu esentele si cognacul. Se adauga cate putin din compozitia de galbenusurile si se freaca dupa fiecare. Ciocolata se topeste la microunde si se toarna putin racita peste unt. Nucile se prajesc putin la cuptor si apoi se macina marunt. Se cerne faina, praful de copt si cafeaua. Daca albusurile sunt batute bine puteti sa nu folositi agent de crestere.Se adauga la compozitia lichida nucile, faina si albusurile amestecandu-se usor de jos in sus. Se pune aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Crema 1 :

Ciocolata finetii tinuta la temperatura camerei se bate cu mixerul, smantana se bate putin la viteza mica apoi se adauga intaritorul si se bate la viteza mai mare pana la intarire.
Se amesteca ambele compozitii.

Crema 2 :

Pentru ca am folosit finetii care este destul de dulce si am galzurat tortul cu ciocolata am preferat sa fac a doua crema din crema la plic. Se prepara dupa instructiuni batandu-se praful cu laptele rece si putin zahar.

Montare blat :

Se taie blatul in 3 parti egale, cine doreste il poate insiropa dar nu este neaparata nevoie, se foloseste ca baza blatul care nu a crescut uniform si are denivelari, se intinde crema finetti si deasupra se pun fructe taiate. Se aseaza al doilea blat, deasupra cealalta crema si apoi fructe. Asezam ultimul blat si deasupra glazura. Eu am dat tortul la rece inainte sa-l glazurez.

Glazura :

Se pune pe foc mic smantana impreuna cu cognacul, esentele si ciocolata taiata bucati. Se amesteca continuu pana la topire fara a permite sa ajunga la fierbere. Se aseaza tortul pe un gratar. Se varsa glazura calduta in mijlocul tortului lasand sa se prelinga pe margini. Se lasa in bucatarie pana la racire dupa care se introduce la frigider. Se spala capsunile cu cateva ore inainte, se aseaza pe un prosop absorbant si se lasa la uscat. Se topeste ciocolata la bain marie si se tine in apa calda pana terminam de ornat capsunile. Tinem capsunile de codita sau ne ajutam de o scobitoare infipta si introducem doar pe jumatate in ciocolata calda, lasam sa se scurga putin si scoatem printr-o miscare circulara. Asezam pe hartie de copt si dupa ce s-au racit le introducem la frigider pana la ornare. Am taiat felii niste capsuni dar nu de tot ci doar pana la codita apoi le-am desfacut evantai. Am facut si niste bilute din ciocolata alba si cateva grilaje. Pentru ca l-am facut cadou a doua zi l-am ornat de seara si mi-au transpirat capsunile in frigider. De preferat a se decora cu putin timp inainte.

vineri, 21 mai 2010

Ciorba de loboda


























Varianta I, grozava 

6-8 legaturi mici loboda
1 ceapa mica alba
1 ceapa mica rosie
1 ardei capia
Morcov, telina, pastarnac
Cozile de la vreo 2 legaturi ceapa si usturoi verde
3 oua
2-3 lg smantana, cam 100 gr
Pasta de rosii sau 1/2 cutie bulion slab
Leustean
Patrunjel
1 l de bors
Sare, vegeta

Calim ceapa tocata, adaugam morcovul, radacinoasele si capia. Punem o parte din cozile tocate de la ceapa si usturoi si coditele groase de leustean. Calim. Punem apa cam 1-1.5 l si lasam sa fiarba legumele. Adaugam loboda taiata mai mare. Cand au fiert punem bulion si la sfarsit borsul, eu am pus vteo trei sferturi de sticla dar gustam si daca mai trebuie mai punem. Desfacem 1 galbenus cu smantana si turnam zeama din ciorba cate putin ca sa aducem la aceeasi temperatura dupa care varsam in oala. Punem verdeata si cele 2 oua zdrentuite. Punem capac si lasam sa se raceasca.

Varianta II

Cel mai des folosita

5 legaturi zdravene de loboda, un snop mare 
O oala de 5 l 
Ceapa rosie sau alba 
1 fir ceapa verde 
1 fir usturoi verde 
Morcovi 
Telina 
Pastarnac 
Patrunjel 
Capia 
1 legatura leustean 
1 legatura patrunjel 
2 maini orez optional 
2 lg otet sau bors 
Sare 
Piper 
Vegeta 
1/2 lgt boia dulce 
1/3 lgt curcuma 
1-2 lg pasta de rosii 
3-4 oua 
1-2 lg mari smantana, 1/2 casoleta mica 

Punem orezul in apa cu sare la hidratat. Calim ceapa rosie tocata si partea alba de la ceapa si usturoiul verde, adaugam treptat din radacinoasele tocate, morcov si apoi capia. Punem in continuare la calit partea verde de la ceapa si tulpina de la verdeata tocata. Eu am si ras fin putin morcov si telina pt culoare. Stingem cu vreo 3 l de apa si adaugam condimente. Punem orezul scurs de apa. Cand au fiert pe jumate punem loboda taiata nu foarte marunt. Daca mai e nevoie mai adaugam apa ca sa nu fie prea deasa. Cand e gata ciorba punem otet, verdeata tocata si 2 oua batute putin sa facem zdrente. Separat intr-un castron desfacem smantana cu 2 galbenusuri si adaugam treptat din ciorba sa le aducem la aceeasi temperatura apoi varsam treptat in ciorba amestecand. Punem capac. Cand s-a racit potrivim de sare si otet. O putem face si fara oua si smantana.

Varianta III :

clasica

7-8 legaturi de loboda rosie, proaspata
cateva legaturi de stevie
2 morcovi potriviti
1 telina mica (radacina si cateva frunze) optional
1 pastarnac
1 patrunjel radacina
1 legatura leustean verde
1 legatura patrunjel verde
1 ceapa uscata optional
1 legatura ceapa verde
2 fire de usturoi verde
1 l bors, otet sau bors magic
1 dovlecel si cativa cartofi daca doriti
vreo 4-5 oua
Delikat
1 capia rosu
Putin ulei pentru calit
Smantana din belsug (250-400)

Mod de preparare :

Curatam si spalam bine legumele in mod special loboda si stevia in multe ape .Morcovii si albitura se curata si se dau prin razatoarea mare. Ceapa si usturoiul se toaca cu tot cu frunze apoi se calesc in ulei. Adaugam morcovii. ardeiul si albitura si mai calim putin. Se toarna peste ele apa,de preferat clocotita pentru a nu stopa fierberea. Se adauga cartofii taiati ( eu am folosit o forma speciala) si dupa ce au fiert pe jumatate se pun dovleceii cubulete, loboda si stevia taiate fasii potrivite. Se da in clocot borsul cu o ceapa si cateva fire de leustean si se toarna in ciorba. Separat mixez bine cateva galbenusuri cu vreo 200 ml smantana pe care le-am scos de la frigider cu ceva timp inainte. Bat putin cateva oua impreuna cu albusul ramas de la galbenusuri si le azvarl in oala imediat ce am luat-o de pe foc. Amestecam putin sa formam zdrente, punem verdeata si acoperim. Dupa ce s-a mai racit ciorba adaugam treptat cate putina zeama la compozitia de smantana si omogenizam. Dupa ce le-am adus la aceeasi temperatura turnam amestecul in ciorba. Eu pun ½ din cantitatea de verdeata in timpul prepararii si restul cand inchid focul. Se drege de sare si apoi e tocmai buna de servit rece de la frigider presarata cu verdeata proaspata si restul de smantana.
Sfat : Pentru un gust si o culoare deosebita folositi cat mai multe legaturi de loboda rosie si smantana mai grasa.Dat fiind faptul ca ciorba se serveste rece, pentru a nu fi gretoasa, legumele se calesc in putin ulei. Adaugati in farfurie o mana de leustean proaspat tocat si veti servi toata vara aceasta ciorba Se poate adauga si cateva linguri de bulion daca folosim mai putina loboda. Pana apare verdeata ieftina pe piata putem folosi mai putine legaturi si completam cu stevie si alte legume. Loboda si stevia scad mult asa ca trebuie sa folosim multe legaturi ca sa iasa ciorbita bogata.

Varianta IV :

.....de iarna

O punga de loboda gata congelata si taiata
2 morcovi mari
2 pastarnaci
2 patrunjei
Telina daca aveti
4 cepe
1 ardei gras
3 rosii coapte
Bulion concentrat
Corcoduse congelate
Patrunjel, marar, leustean
Vegeta
3-4 oua de tara

Calim 2 cepe tocate marunt, adaugam o parte din morcov si albitura date prin razatoarea mare iar restul radacinoaselor le lasam intregi. Punem apa cu sare si lasam sa fiarba legumele pe jumatate. Adaugam loboda si o parte din verdeturi tocate. Cand au fiert radacinoasele (bucati mari) le indepartam din oala, au fost doar de gust, punem rosiile tocate si bulion. Cand au fiert si rosiile punem si corcodusele. Odata ce e gata ciorba stingem focul, adaugam restul de verdeata si ouale batute. Trecem cu furculita prin oala sa zdrentuim albusul si acoperim pentru jumatate de ora. E buna atat calda cat si rece. Se poate face si conbinata cu stevie, untisor sau leurda.

Coronita cu nuca si cacao













Ingrediente Aluat:

700 g faina
40 gr drojdie proaspata
200 gr zahar
300 ml lapte (se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos)
150 gr ulei sau unt topit
2 oua de tara
3 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
arome
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
esenta de rom
vanilie
1 mana de stafide

Ingrediente pentru umplutura:

200 g nuca macinata
1 lingura cacao
200 g zahar
2 albusuri
1 mana nuca de cocos
1 ou pentru uns coronita

Mod de preparare:

Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele si untul) sa fie tinute la temperatura camerei de seara pana a doua zi. Se cerne faina de doua ori, se incalzeste laptele putin si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingura de faina luata din cantitatea de faina cantarita si cateva linguri de lapte caldut dar nu fierbinte pentru ca nu va mai creste cozonacul. Se amesteca putin si se lasa acoperita la loc cald pentru 15 minute. Peste galbenusuri se presara putina sare si zahar si se lasa cateva minute apoi se freaca impreuna cu razatura de portocale si lamaie. Se pune intr-un castron mai mare restul de faina (acei 700 fara 1 lingura folosita pentru maia), se adauga in mijloc maiaua, restul de lapte caldut nu fierbinte, galbenusurile frecate, ouale si esentele. Se framanta aluatul, cate putin, cu mainile incalzite, aducand faina de pe marginile castronului. Pe masura ce se va lega aluatul luam cu mana si incorporam din untul caldut fara a-l adauga pe tot deodata. Se framanta aluatul vreo 60 minute. Se acopera castronul cu un servet curat de bucatarie si se tine la loc cald si ferit de current pentru o ora si jumatate. Pentru umplutura batem albusurile spuma, adaugam nuca putina prajita la cuptor si apoi maruntita, zaharul, cacaoa si nuca de cocos. Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat marimea se modeleaza aluatul. Se intinde o foaie dreptunghiulara, se toarna umplutura pe toata suprafata si se ruleaza. Se unesc cele doua capete si se aseaza intr-o forma guguluf si se mai lasa la crescut inca 30 minute. Apoi se unge cu oul batut si se coace la cuptorul preincalzit circa 40-50 minute. Se pune la cuptor impreuna cu o cratita cu apa, aburul ajuta sa circule caldura mai bine

Pofta buna!

Peste in sos de rosii cu vin















Ingrediente :

1 kg peste
100 g ceapa rosie
100 ml ulei de masline
600 g rosii
70 ml vin alb sec
Putina faina ( facultativ)
½ legatura verdeata
50 g pasta concentrat de tomate
Cateva foi de dafin
Boia dulce
Un praf de curry
Cimbru
Piper
Condimente pentru peste
Cateva felii de lamaie
Cativa catei de usturoi

Mod de preparare :

Pestele se eviscereaza, se portioneaza se sterge bine cu un prosop curat, se condimenteaza pe toate partile si se da la rece. Rosiile se oparesc in apa clocotita, se lasa cateva minute apoi se decojesc.Ceapa taiata rondele sau julien se caleste in ulei incins, se adauga rosiile mixate, foile de dafin si condimentele. Se lasa sa fiarba 5 minute dupa care se adauga si pasta de tomate.(cine doreste poate adauga putina faina la sos). Dupa ce scade si se formeaza un sos mai gros se pun si feliile de lamaie. Se aseaza pestele intr-o tava adanca, se pune usturoiul tocat si deasupra se varsa sosul de rosii. Se da la cuptor pentru aproximativ 20 de minute si spre sfarsit se adauga si vinul. Se serveste cu patrunjel verde si binenteles un pahar de vin alb.