Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 noiembrie 2019

Spaghetti cu sos de rosii






















Minunate, un gust perfect dat de conbinatia dintre rosii, vin si gogosar

200 gr spaghette barilla
5 catei de usturoi
2 cepe rosii
1 capia rosu
1 gogosar rosu
1 conserva de rosii tocate
2 lg pasta de rosii
1 lgt zahar
1/2 cescuta vin rosu sec
1 lgt boia dulce
Oregano
Busuioc
Patrunjel
Tije si frunze de telina
Cimbru optional
Ulei de masline
Boabe ciriandru
Boabe piper
Foi de dafin
o felie telina, morcov, capia
Sare
Piper
Ulei si usturoi din reteta de usturoi murat

Pe langa usturoiul proaspat vom folosi ulei si usturoi din reteta de usturoi murat si marinat. Cativa catei ii scoatem si-i punem in servet sa se usuce. Punem uleiul din borcanul cu usturoi marinat intr-o oala la incalzit. Calim usturoiul  proaspat zdrobit impreuna cu cel uscat, daca mai trebuie mai punem ulei de masline din sticla. Calim in continuare boabe de piper, coriandru, foi de dafin rupte si frunze de telina. Urmeaza ceapa tocata dupa care legumele taiate felii subtiri. Am adaugat capia rosu taiat cubulete si dupa calire am pus gogosar macinat de la congelator, vreo 2-3 maini. Adaugam conserva de rosii, busuioc, sare, piper, zahar si pasta de rosii. Am folosit si cimbru romanesc. Urmeaza mirodeniile. Dupa ce s-a legat un sos punem si vin, lasam sa scada. Am mai adaugat vreo jumate ceasca de apa de la fiertul pastelor. Cand e gata sosul scoatem legumele, frunzele de telina si cimbrul ramurele. Putem blendui sosul sa devina mai fin, eu l-am lasat asa. Punem 2 l de apa la fiert, cand da in clocot punem 2 lgt rase de sare si pastele. Amestecam mereu si le lasam la fiert vreo 3 minute al dente. Gustam pasta si daca e gata se strecoara ca sa nu se mai umfle. E bine sa terminam pastele in acelasi timp cu sosul. Adaugam in sosul de rosii pastele fierte si scurse bine si le amestecam lasandu-le pe foc inca 5 minute. Daca mai este nevoie de lichid folosim apa de la fiertul pastelor. Putem servim cu parmezan si mozzarela dar merge ft bine si fara. La fel de bine putem sa facem si cu carne. Sosul este arhi suficient pentru 200 gr paste, daca doriti mai mult sos pregatiti mai putine paste.

sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Pateu de ficat de facut







https://divainbucatarie.ro/2011/03/14/pateu-de-ficat-cu-lapte-si-coniac/

vineri, 15 noiembrie 2019

Gris cu lapte si toping din fructe de padure




































Cea mai buna reteta de gris, iese pufos si lichid nu beton, iar topingul acrisor din fructe de padure e mortal pe aceasta o voi face mereu

Proportia ideala 90-100 gr gris la 1 l lapte, 9-10 gr gris la 100 ml lapte

Ingrediente folosite pt 2 portii mari :

  • 550 ml lapte gras
  • 30 g unt 82%
  • 50 g zahăr
  • 50 g griș
  • un praf de sare
  • extract de vanilie de la plafar optional
  • 1/2 lgt coaja de portocale
  • 1/2 lgt coaja lamaie
  • 2 cuisoare
  • 2 bucatele anason
  • 1 baton scortisoara
  • 2 flori scortisoara

Sosul de fructe :

150 gr fructe de padure congelate
25 gr zahar tos

Punem laptele impreuna cu mirodeniile si coaja de citrice pe foc si cand da in clocot pui restul ingredientelor mai putin grisul. amesteci pana la dizolvarea zaharului si a untului. Tragi oala de pe foc, pui grisul in ploaie si amest cu telul, pui pe foc sa fiarba ft putin pana se ingroasa timp in care amesteci in continuu. Nu trebuie fiert mult, pana se ingroasa putin si cand gusti sa nu scartaie grisul in dinti. Chiar daca vi se pare ft lichid ca o ciorba si cantitatea de gris mica la atata lapte se va strange ft mult in farfurie, mie imi place lichid nu beton. Lasam sa se racoreasca si decoram. Punem fructele de padure care au fost putin decongelate cu zaharul pe foc si lasam sa se lege un sos, punem peste grisul racit. O minunatie, putem servi si cu altceva, scortisoara, piure de mere, sirop sau dulceata. Asa preparat pun sinin frigider pt paine cu unt si gem, e nemaipomenit si rezista cateva zile.