Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 februarie 2018

Creveti in sos de vin cu usturoi


















1) Creveti cu vin si usturoi, minunati

500 de grame de creveți proaspeti sau prefierți

50-70 ml vin alb sec

 ulei de masline din ochi

50 gr unt

1 legătură de pătrunjel verde

1 ardei iute feliat

Zeama de la 1/2 lamaie mare

8 căței de usturoi

sare, piper alb

Crevetii se pun la decongelat cu cateva ore inainte, daca nu aveti timp ii puteti pune direct congelati. Nu va zgarciti cu uleiul de masline, eu am pus vreo 50 ml atat cat sa putem cali crevetii. Usturoiul se zdrobeste apoi se taie felii. Punem uleiul de măsline într-o tigaie si cand s-a incalzit adaugam untul. Dupa ce s-a topit untul punem usturoiul mărunţit, ardeiul şi dupa 1-2 min când acesta începe să îşi schimbe culoarea si miroase a usturoi puneţi şi creveţii în tigaie si trageti-i rapid. Punem sare si piper. Turnam sucul de lămâie şi vinul alb şi lăsaţi creveţii să se mai gătească timp de inca maxim 2-3 minute. Crevetii nu se gatesc mai mult de 2 minute, cate 1 min pe fiecare parte pt ca se intaresc. Presăraţi pătrunjel proaspăt şi serviţi creveţii imediat. Pentru decor, puteţi pune şi câteva felii proaspete de lămâie în tigaie, printre creveţi. Eu folosesc ardei iute bulgaresc pt ca nu prea mananc picant dar se pot scoate si semintele. O alta varianta ar fi ca dupa ce punem crevetii  punem vinul, lasam un pic apoi punem zeama de lamaie, untul  si stingem focul. Adaugam patrunjel, sare, si piper.  Unii folosesc untul odata cu uleiul la calit iar altii il adauga pt cremozitate odata cu vinul. Eu am pus untul de la inceput. Servim alaturi de un pahar de vin alb. La fel de bine putem inlocuii crevetii cu rapane sau putem face paste trase in acest sos. 

2) Paste cu creveti


Dupa ce am pus toate ingredientele si vinul punem paste subtiri din acelea chinezesti care au fost fierte si scurse, le tragem putin pe foc si gata pastele.

3) Creveti in sos de rosii

La toata afacerea de la 1 la final punem 1/2-1 conserva de rosii. Putem folosi si ceapa alba si rosie pe langa usturoi.

4) Creveti la gratar de facut

Creveti cruzi sau prefierti si decorticati
2-3 lg ulei masline
1/2 capatana usturoi
1-2 lg zeama lamaie
Sare, piper alb, patrunjel tocat


Crevetii proaspeti se decorticheaza iar cei congelati se dezgheata la frigider sau sub un jet de apa rece. Pui crevetii dezghetati si scursi intr-o marinata clasica obtinuta din ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi pisat, patrunjel proaspat, sare si piper. Se lasa 20 min. Se scurg bine si se pun pe tepuse. Ii lasi 2 min pe fiec parte.  Daca luati creveti proaspeti trebuiesc gatiti in cel mult 24 de ore. Crevetii nedecorticati ii speli bine in apa rece si-i lasi sa se scurga de apa. Pentru a decortica crevetii trebuie sa le prinzi capul intre degete si sa-l tragi rasucindu-l usor pana ramane doar carnea alba. Daca tragi de cap rapid si cu mai multa forta, risti sa rupti nu doar capul, ci si din carnea (coada) crevetelui.Continui decorticarea cu ruperea picioarelor si cu desprinderea carapacei, fara a rupe si din carne, incepand de la cap. Optional si pentru un aspect placut, ultimul solz poti sa-l lasi. Crevetii cruzi, de marime mica pana la medie (5-7 cm) au nevoie de maxim 3 minute (ideal de 2 minute) daca ii fierbi sau ii prajesti. Crevetii mari si cei nedecorticati nu trebuie sa fiarba sau sa se prajeasca mai mult de 4 minute. Pentru gratar este suficient sa lasi crevetii 2 minute pe fiecare parte. Iar daca pregatesti crevetii la cuptor 5 minute este de ajuns daca ii pui in cuptorul incins. Crevetii pe care ii folosesti la diverse tipuri de mancare calda ii adaugi la finalul prepararii mancarii.

5) creveti la gratar var 2 de facut


500 gr creveti proaspeti sau congelati

Marinada : usturoi presat 8-10 catei, ulei de masline, ienibahar rasnit, boabe de mustar, vin, lamaie 1/2, sare, piper, patrunjel tocat, ardei iute tocat. Se pune din ochi, sa iasa un castron de pamant. Se pune peste creveti, se amesteca usor si se dau la rece pt 2 ore. Apoi se scurg si se pun pe gratarul cald pt 2 min pe fiec parte. Punem sosul de mai jos peste creveti cat sunt calzi.

Sosul : 1 sfert pac unt, ulei masline, usturoi, 1 lamaie mica, sare, patrunjel tocat, vin alb, 

Incalzim untul cu uleiul, calim usturoiul tocat, adaug patrunjel, zeama de lamaie apoi putin vin, lasam sa scada, gustam de sare




vineri, 23 februarie 2018

Tagliatele cu fructe de mare




















O minunatie, atat pot spune, puteti alege sa nu folositi neaparat apa scursa de la fructele decongelate

Portii pentru 4 persoane :

800 gr fructe de mare congelate
150 gr tagliatelle barilla
200 ml vin alb sec (sau fiertura de la paste)
2 l de apa pt fiert pastele
2 lgt sare pt fiertul pastelor
1 cutie cirio de rosii tocate
3 lg pasta concentrata de rosii
1 ceapa mare alba
1 ceapa mare rosie
1 fir ceapa verde daca aveti
5-6 catei de usturoi
Ulei de masline
Busuioc proaspat sau uscat
Oregano proaspat sau uscat
Sare, piper
1 lgt curry
1/3 lgt curcuma

50 gr paste sunt suficiente pentru o persoana.
Fructele de mare se lasa in sita la decongelat. Apa scursa de la ele  se pune in apa pt fiert a pastelor ca sa-si ia gust si mai punem oregano, cozi de patrunjel si busuic. Punem 2 lgt de sare cand fierbe apa si apoi punem pastele. Amestecam in ele si cand sunt fierte aldente oprim focul si le tinem acoperite. Calim usturoiul zdrobit, punem ceapa tocata si apoi vinul. Cand s-a evaporat vinul adaugam rosiile si o parte din verdeturi, eu n-am avut vin deci am trecut peste aceasta etapa, dupa ce s-a calit ceapa am pus rosiile. Adaugam busuioc, pasta de rosii, oregano si treptat cate un polonic din apa de la fiertul pastelor. Lasam vreo 10 min sa scada si sa se lege sosul dupa care punem fructele de mare. Mai trebuiesc lasate vreo 20 min. Potrivim de sare si punem pastele scurse de apa. Le mai tinem putin pe foc sa se intrepatrunda aromele timp in care amestecam in ele. Cand sunt gata punem restul de patrunjel si busuioc, inchidem focul si acoperim pt 5 minute. Servim la un pahar de vin alb.

joi, 22 februarie 2018

Iahnie de cartofi




Vreo 2 kg cartofi albi
1 ardei capia
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1 patrunjel
1 legat marar
1 lgt boia dulce
1 lgt curry
1 lgt chimion macinat
1/3 lgt garam masala
1-2 lg pasta de rosii
Cativa catei de usturoi
Foi de dafin

Intr-o oala punem cartofii taiati in cuburi mici si apa sa-i acopere cu 2-3 degete. Adaugam putina sare si lasam sa fiarba. Separat calim usturoiul zdrobit, punem ceapa tocata si calim in continuare pe rand morcovul taiat cubulete, ardeiul cuburi mari si radacinoasele felii. Adaugam mirodenii. Punem legumele calite peste cartofii fierti si mai lasam 15 minute.  Punem bulion si marar si lasam sa scada, daca doriti dati la cuptor.

miercuri, 14 februarie 2018

Friptura de porc cu piure de cartofi si salata verde



























Cea mai buna reteta de piure

Piure :

2 kg cartofi albi vechi
1/2 cescuta lapte gras 3,5%
1/2 pachet de unt gras
Zeama de la fiertura cartofilor
Sare, vegeta

Curatam cartofii, ii taiem cubulete mici si-i punem in apa. Intr-o oala adanca punem cartofii scursi apoi adaugam sare, vegeta si alta apa care sa-i acopere cam cu 2-3 degete. Punem cratita pe foc mic si acoperim cu capac. Cat timp fierb cartofii amestecam din cand in cand in oala sa nu se prinda de fund. Secretul este sa-i lasam sa fiarba foarte mult pana cand se zdrobesc, zeama scade mult si devine legata. Strecuram cartofii de zeama groasa, ii punem intr-un castron, adaugam untul la temperatura camerei si-i pasam cu aparatul cat sunt inca foarte fierbinti. Laptele scos din timp de la rece se pune treptat peste cartofi si eventual putina zeama de la fiert. Se paseaza cartofii in continuare pana incorporam tot. Gustam si abea apoi potrivim de sare pt ca am pus sare la fiert si s-ar putea sa nu mai fie nevoie. Cantitatea de unt si lapte variaza in functie de gust si cantitatea de cartofi. Rezultatul tine foarte mult si de tipul cartofilor, am nimerit de multe ori din aceia fainosi care nu-mi plac. Se tine acoperit, caldut pana la servire. Merge de minune cu fripturica la cuptor si salata. Piureul nu se face cu blenderul niciodata si nu se amesteca cu mixerul ci doar cu lingura de lemn.

Mai fac piureul in urmatorul fel : tai cartofii cubulete mai mici si-i pun in apa cu sare care merge la fiert. Nu trebuie pusa multa apa, sa-i depaseasca cu vreo 2 degete. Dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Putem amesteca intre timp. Cand au fiert ii scurgem de apa, punem vegeta si unt. Ii pasam bine de tot cat sunt ft fierbinti si abea dupa ce i-am pasat incepem sa adaugam treptat cate putin din zeama in care au fiert cartofii sau lapte cald si pasam in continuare. Punem lichid pana ajunge la consistenta dorita, chiar daca este mai lichid cand se raceste se va mai intari. Dupa ce e gata piureul in batem putin la mixer, cu paletele nu blenderul. Putem sa-l facem doar cu unt si zeama in care au fiert sau unt si lapte.

Friptura :

O bucata mare pulpa de porc intreaga
Cateva felii taiate subtire pastarnac, patrunjel, morcovi
Catei de usturoi intregi
1/2 l vin rosu sec sau chiar mai mult
2 lgt vegeta
Sare macinata
2 lgt boia dulce
2 lgt cimbru
2 lgt curry
1 lgt curcuma
2 lgt mirodenii arabeati pt friptura
Ulei de masline
Apa

Carnea se presara cu condimente, se pune ulei si se maseaza pe toate partile. Turnam vinul peste si o lasam o ora. Punem carnea in tava peste legume, facem cateva crestaturi si punem usturoi in ele. Adaugam vinul si apa cat s-o acopere pan la jumatate. Dam la cuptorul incalzit. Din cand in cand ungem carnea cu sosul din tava sa nu se arda. Daca ramanem fara apa mai adaugam. Dupa o ora jumate o intoarcem pe cealalta parte si mai lasam o ora jumate, dementiala. Servim cu sos din tava.

Salata :

1 salata verde
1 ceapa verde
1 lgt vegeta
Otet balsamic, ulei de masline

Taiem salata si ceapa verde, punem 1 lgt vegeta si otet balsamic din ochi. Amestecam bine dupa care punem ulei de masline. Iar amestecam si dam la rece