Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 mai 2011

Orez cu lapte























Proportia folosita este de 100 gr orez cu bob rotund la 1 l lapte si 4 lg pline cu zahar

Var I super, cea mai buna :

180 gr orez bob rotund
1 l lapte
6-7 lg zahar
Mirodenii, coaja citrice, anason, zahar vanilat, bete scortisoara

Se pune orezul de la inceput cu laptele rece si mirodeniile, se amesteca mereu pe foc mic. La sfarsit se pune zaharul cand aproape a fiert orezul. Orezul trebuie luat imediat de pe foc odata ce e fiert asta ca sa fie mai apos. Sau cantitate dubla : 360 gr orez bob rotund, 2 l lapte, 10 lg zahar, mirodenii.

Varianta II buna :

100 gr orez cu bob rotund, 1 cescuta rosie de craciun dar nu plina, mai putin cu vreo 3-4 degete, trebuie cantarit
1 l lapte gras
4 linguri pline cu zahar
Apa in care a stat orezul pe fundul oalei cat sa acopere orezul cu 2 degete, nu toata
1 lgt rasa coaja portocale
1 lgt rasa coaja lamaie
2 flori de scortisoara
2 cuisoare
1/2 stea de anason
1/2 baton de scortisoara
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat si vanilie optional

Punem orezul in apa calduta spre fierbinte sa-l acopere cu mult si se lasa vreo jumate de ora sa infloreasca, astfel va fierbe mai repede si mai bine. Daca va grabiti puteti pune orezul la inmuiat si in apa rece, nu conteaza prea mult. Intr-o oala buna care nu se lipeste punem orezul cu tot cu apa in care a stat peste el atat cat sa-l acopere cu vreo 2 degete, nu toata, punem mirodeniile dar fara zahar si lasam sa fiarba pana se evapora toata apa apoi punem laptele chiar daca e rece dar sa se faca treptat. Apa in care a stat are amidon si ajuta orezul sa se lege. Amestecam mereu si spre sfarsit cand a fiert orezul (il gustam) punem zaharul si un praf de sare. Lasam apoi sa mai scada laptele dar nu prea mult, chiar daca e mai apos la inchiderea focului el o sa absoarba ft mult si sa nu ramana sec insa facem proba cu lingura sau polonicul, orezul trebuie sa fie un pic legat de lapte, sa fie consistenta cremoasa, daca laptele se scurge ca apa din lingura si nu e ca o budinca mai lasam sa fiarba putin. Lasam cateva minute sa se inchege putin apoi amestecam in el sa vedem daca s-a mai legat si punem caldut in vase. Punem scortisoara cat e fierbinte. Daca nu avem timp putem face orezul direct fara sa-l mai punem la inmuiat, punem orezul in oala cu apa cat sa-l acopere cu 2 degete. Cel mai bine acum il pun in cani sau pahare. Nemaipomenit si in prima zi la temperatura camerei dar si a doua zi de la rece. La 100 gr orez cu 1 l lapte ies 4 portii. Atentie la tipul de orez, de ex camolino de la deroni fierbe mai repede si n-am folosi 1 l de lapte ci mai putin, atunci vom folosi mai putin zahar sa nu iasa prea dulce

Varianta III :

Masurile se iau cu aceeasi cana

1 cana de orez cu bob rotund
1 cana si jumatate de apa
1 sfert de cana zahar
4-5 cani de lapte gras pana la 500-1 l
1/2 stea anason
1-2 cuisoare
Scortisoara
1/2 lgt coaja lamaie
1/2 lgt coaja de portocale
Esenta vanilie sau zahar vanilat

Cel mai bine punem orezul in apa de seara, o masura de orez la 5 masuri de apa astfel va fierbe repede si bine. Mai intai spalam orezul in trei ape dupa care il punem la inmuiat, daca uitati de seara atunci il lasati a doua zi cateva ore inainte de gatire. Punem masura de 1 cana si jumatate de apa de la ingrediente intr-o oala teflonata, cuisoarele si anasonul, dam focul mare si cand incepe sa fiarba, micsoram flacasa si punem orezul scurs de apa in care a stat. Amestecam tot timpul in el. Cand s-a evaporat toata apa si devine cleios punem laptele care a fost lasat la temperatura camerei sau incalzit putin. Dam focul tare pana incepe sa fiarba si apoi il micsoram. Amestecam mereu in el pana devine legat si apoi adaugam restul ingredientelor, sarea, zaharul, coaja de citrice si vanilia. Cand a fiert orezul dar n-a scazut laptele de tot inchidem focul si punem in castronele individuale. Pudram scortisoara cat e fierbinte. Cu 1/2 cana de zahar mi s-a parut ft dulce pt gustul meu de aceea va sfatuiesc sa puneti cate 3 lg de zahar si gustati, eventual mai adaugati. Orezul se pune cat e cald in vase pt ca se intareste, procesul de fierbere continua. Lapte se pune in functie de cat doriti sa fie de lichid, eu folosesc intre 3 cani pana la 500 ml, adaug cate doua polonice pana se fierbe orezul apoi inca putin inainte sa inchid focul. Dupa ce inchidem focul orezul se mai umfla si ramane fara zeama asa ca il fac mult mai lichid, putem folosi pana la 1 l lapte. Nu folositi mai multa apa de 1.5 cana la fiert pt ca nu va mai avea acel gust bun de la lapte

Var IV, reteta adaptata, savoruri urbane  :

  • 200 g orez
  • 250 ml apa
  • 1 l lapte
  • 120 g zahar
  • 1 lgt rasa coaja rasa de portocale cu zahar
  • 1 lgt rasa coaja de lamaie cu zahar
  • ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic zahar vanilat
  • o priza buna de sare
  • Un cub de unt 
  • Scortisoara

Cel mai bine punem orezul in apa de seara, o masura de orez la 5 de apa astfel va fierbe repede si bine. Am modificat un pic reteta la cantitati pt ca 750 ml lapte la 200 gr orez e prea putin, am pus 1 l lapte la 200 gr orez dar tot scazut a iesit, data viitoare o sa pun 150 gr. Punem apa de la chiuveta impreuna cu sarea si orezul. Lasam sa fiarba pe foc mic pana absoarbe toata apa. Acum punem laptele, eu am pus treptat, pe masura ce inghitea laptele. Punem coaja de citrice si vanilia. Cand e fiert 90% punem zaharul si mai lasam 4 min. Urmeaza untul, amestecam pana la topire. Punem cu polonicul in boluri imediat ce inchidem focul cat e inca cald. Chiar daca e ft lichid, orezul absoarbe.

Varianta V, foarte buna


Cel mai bine punem orezul in apa de seara, o masura de orez la 5 de apa astfel va fierbe repede si bine.

Pentru orez : o cana cu orez de preferat cu bob rotund, o cana si 1/2 apa rece, 2 lg zahar pudra simplu sau cu aroma de vanilie, 3 lg pline de zahar tos, 1-2 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie, esenta rom, zahar vanilat, opțional 1 steluta anason și 2 cuisoare, 3 cani si 1/2 lapte pana la 1 l, depinde cat de apos il vreti

Masuram cantitatile cu aceeasi cana. Punem orezul nespalat sa fiarba impreuna cu apa rece si coaja de citrice. Cand incepe sa fiarba apa lasam orezul pentru 5-7 minute timp in care amestecam in el. Cand a expirat timpul inchidem focul si punem capac. Lasam sa absoarba apa care a mai ramas si intre timp punem pe foc laptele cu zaharul tos și cel pudra si amestecam sa se topeasca. Punem laptele fierbinte peste orez, restul de mirodenii si amestecam continuu in el timp de vreo 20 de minute. Lasam sa fiarba la foc mic si cand e gata il punem boluri trecute prin apa rece si preparam sosul. Daca il vreti mai apos il puneti imediat ce s-a fiert in castroane si nu-l mai lasati in oala sau mai adaugati inca 1/2 cana de lapte cald. A doua oara cand am facut reteta am fiert orezul într-o cana și jumate de apa rece pana s-a evaporat apa, impreuna cu coaja de citrice, 1 steluta de anason si 2 cuisoare după care am pus peste el treptat lapte fierbinte și zaharul amestecand tot timpul. Am folosit 1 l de lapte și când a fiert orezul am închis focul și am lăsat descoperit câteva minute. Am pus apoi în boluri și am presărat scortisoara. Cea mai buna reteta de orez. 

Varianta VI, nu prea buna

Se pune o ceasca de orez cu o ceasca de apa, doua cuisoare si un bat de scortisoara la fiert pentru 10 minute. Dupa 10 min se scurge orezul de apa si se pune la fiert in 3 cesti de lapte infierbantate cu un plic zahar vanilat, 1 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie si 3-4 lg de zahar. Se amesteca mereu sa nu se prinda. Cand a fiert se acopera cu scortisoara si se pune capac.

Varianta VII cu orez scazut, fara zeama, nu prea grozava :

1 masura de orez (o canuta cu 150 gr orez)
4 masuri de lapte (4 cani de lapte masurate cu aceeasi cana)
2-3 lg de zahar
1 steluta anason
1 baton scortisoara
1 buc cuisoare
1 plic zahar vanilat
un praf de sare

Se aduce laptele la fierbere dupa care adaugam aromele si sarea. Dupa 1 minut punem si orezul spalat. Amestecam orezul la fiecare 1-2 minute timp de 20-25  de minute. Cand e gata fiert se adauga zaharul si se tine pana se topeste. Se stinge focul, se pune capac pt 5-7 min dupa care puteti pune in boluri individuale cu scortisoara macinata deasupra.

Var VIII cu oua nu prea :

O cana de orez cu bob rotund
O cana de apa
Mai putin de jumatate de cana zahar
3 cani de lapte
50 gr unt
2 oua batute
1/2 stea anason
1-2 cuisoare
Scortisoara
1/2 lgt coaja lamaie
1/2 lgt coaja de portocale
Esenta vanilie sau zahar vanilat
Sare

Eu am adaugat mirodenii, reteta era doar cu unt si oua. Punem cana de apa in oala de teflon impreuna cu anasonul si cuisoarele. Cand fierbe adaugam orezul si amestecam continuu. Cand a ighitit toata apa si este cremos punem laptele, coaja de citrice si iar amestecam mereu. Cand se ingroasa orezul punem restul ingredientelor, sarea, zaharul si esenta. Urmeaza untul. Amestecam pana la fierberea completa o orezului si acum turnam usor ouale batute amestecand mereu sa le incorporam. Daca respe tam reteta ouale nu se fac omleta. Imediat ce am terminat cu ouale luam cratita de pe foc. Punem orezul in vase si pudram scortisoara.

Topping :

Prune caramelizate topping gris sau orez cu lapte :

300 gr prune
50 ml apa
60 gr zahar
10 gr unt
1 plic zahar vanilat
1/2 lamaie
1/2 lgt scortisoara

Se fierbe apa cu zaharul si mirodeniile. Cand se leaga pui prunele jumatati pana se ingroasa. Se serveste peste orez in loc de scortisoara.

Mere caramelizate pentru topping orez cu lapte sau gris :

3 lg de zahar
scortisoara
mere

Cureti merele de coaja si le tai felii mai grosute. Topiti untul, adaugati zaharul si merele. Amesteci usor si lasi sa dea cateva clocote pana se evapora zeama si se caramelizeaza. La final adaugi scortisoara.

Terci de orez

orezul pregătit pe bază de lapte cu unt și mult cardamom. Orezul trebuie înmuiat preventiv peste noapte. Turnați lapte fierbinte peste orez și îl fierbeți mult timp la foc mic împreună cu cardamomul. Puteți adăuga zahăr după gust. Obțineți un terci nemaipomenit de aromat, care seamănă cu budinca, încercați!

Cea mai buna reteta de gris cu lapte este aceasta 

https://wwwsimona-susu.blogspot.com/2019/11/gris-cu-lapte-si-fructe-de-padure.html?m=1

  • Proportia dintre orez si lichid trebuie sa fie de macar 1:4 (adica la 100 g orez se pun 400 ml lichid). Pentru un orez cu lapte cremos se merge si pana la 1:8 (adica la 100 g orez se pun 800 ml lichid), eu pun 100 gr orez la 1 l lapte
  • Orezul ar fi bine sa aiba bobul rotund dar… puteti face orez cu lapte din aproape orice tip de orez atata timp cat pastrati proportia cu lichidul si respectati timpii de fierbere indicati pe pachet. Ca sa va demonstrez asta am folosit un orez simplu (zis „pentru garnituri”) cu bob destul de ascutit.
  • Intotdeauna orezul se fierbe mai intai in putina apa! Laptele se adauga mai incolo. Apa rece este cea care dizolva amidonul si contribuie la inmuierea mai rapida a boabelor de orez. Cantitatea mica de apa nu impieteaza cu nimic asupra gustului preparatului final. Si in Larousse 
  • Nu uitati de sare! Este absolut necesara o priza de sare in acest desert.
  • Orezul cu lapte se gateste la foc mic si cam trebuie amestecat constant ca sa nu se prinda de fundul oalei.
  • Nu fierbeti orezul pana i se sparg boabele si se transforma in terci!
  • Nu va speriati de faptul ca orezul cu lapte este foarte fluid cat este fierbinte! Veti vedea ca in 30 de minute se incheaga si se ingroasa.
Putem folosi 1 lg mascarpone in loc de unt, orez basmati in loc de cel pt orez, coaja de citrice, anason, scortisoara si dulceata pt decor.

Banuti cu ovaz si scortisoara




















































Banuti cu ovaz si scortisoara

225 gr unt la temperature camerei
200 gr zahar brun
140 gr zahar tos alb
2 oua mari
½ fiola esenta vanilie
2-3 lingurite scortisoara
200 gr fulgi de ovaz
200 gr faina
½ lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonate
Sare
1 mana de merisoare

Mod de preparare:

Untul se mixeaza, se adauga apoi treptat din zahar si si mixeaza, se adauga pe rand ouale si esentele. Faina se cerne, fulgii de ovaz se dau la robot pana se devin o faina. Amesteca fainurile intre ele si celelalte ingrediente in crema. Da o ora la frigider. Se formeaza niste bile si se pun in tava la distanta una de alta. Bilutele se fac mai mici pentru ca se lasa foarte mult. Pentru biscuitit crocanti lasati 15 minute si 12 minute sa iasa mai moi.

miercuri, 4 mai 2011

Pandispan de casa












































































































O minunatie de pufosenie, o reteta de pandispan veritabil. Daca-l mai facem si cu oua de tara......succesul e garantat

Pandispan de casa

Ingrediente :

8 albusuri de tara
9-10 galbenusuri de tara
1 cana si ½ de zahar
1 cana si ½ de faina
6 linguri de apa clocotita
6 linguri de ulei
Zeama de lamaie
Un praf de sare
Coaja de portocale
Coaja de lamaie
Esente de rom si vanilie
Nuci, stafide, fructe uscate si cacao facultativ

Mod de preparare:

Ouale de tara sunt minunate atat pentru gust cat si culoare. Masurati ingredientele cu aceeasi cana si lingura. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, lasate de seara in bucatarie sau scoase de la frigider cu cel putin 3 ore inainte. Le spalam si le stergem cu un servet. Separam galbenusurile de albus avand grija sa nu se strecoare pic de galbenus in albus (pentru aceasta faceti operatiunea fiecarui ou deasupra unui bol dupa care varsati albusul in castronul pentru mixare). Vasul pentru albusuri trebuie sa fie bine spalat si uscat. Se bat albusurile cu sare si cativa stropi de lamaie pentru 3 minute la viteza mica apoi marim viteza pentru alte cateva minute si apoi folositi ultima treapta.(zeama de lamaie ajuta la intarirea albusului). Cand am obtinut bezeaua incepem si adaugam treptat zaharul si mixam dupa fiecare transa. Odata ce am terminat cu zaharul adaugam apa clocotita in doua transe si mixam. Apoi procedam la fel si cu uleiul. Galbenusurile presarate cu sare si putin zahar se lasa 15 minute dupa care se mixeaza cu coaja de citrice si esentele. Adaugam amestecul la albusuri si apoi treptat cate doua linguri de faina amestecand usor de jos in sus pentru a nu se lasa aluatul. Tapetam doua tavi de chec. Un chec l-am facut simplu iar la al doilea am procedat in felul urmator: am pus un strat de compozitie, am presarat stafide, nuci rupte bucati, fructe uscate si nuca maruntita la robot dupa care am pus restul de compozitie. Nuca se pune la cuptor pntru putin timp pentru a-i intensifica aroma. Se decojeste si o parte se macina la robot impreuna cu o lingura de zahar caci este uleioasa si se face pasta iar cealalta se rupe bucati. Cel cu nuca s-a epuizat in 20 de minute. Se poate face la fel de bine si cu cacao oprind 1/3 din compozitie si amestecand-o cu cacao cernuta dupa care se varsa peste cea alba. Se da la cuptorul incalzit la foc potrivit pentru 30-35 de minute, se face testul cu scobitoarea dupa care se opreste focul si se lasa in cuptor cu usa intredeschisa sa se raceasca.