Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 ianuarie 2011

Chec cu fructe confiate


































































Chec cu fructe confiate

Ingrediente:

200 g fructe uscate sau confiate (cirese, coaja de portocale, caise, ananas, curmale, papaya, ghimbir, merisor, curmale)
50 g rahat diverse culori
50 g stafide brune si aurii
5 oua mari
6 linguri de zahar
6 linguri faina
150 g unt

Mod de preparare:

Stafidele se hidrateaza in cognac amestecat cu esenta de rom. Fructele se taie mai marunt si se amesteca cu o lingura de faina. Faina se cerne de doua ori. Untul se freaca treptat cu zaharul pana se face spuma. Adaugam galbenusurile pe rand si amestecam dupa fiecare. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Punem la unt fructele, o parte din faina si o parte de albus. Amestecam usor dupa care incorporam si cealalta parte. Coacem la foc mic pentru 45-60 minute.

Chec cu ghimbir







































































































Chec cu ghimbir

Ingrediente:
100 g unt
150 g zahar
4 oua mari
200 g faina
1 si ½ lingurita praf de copt
4 linguri smantana grasa
1 lingurita plina pudra de ghimbir
3 linguri nuca macinata
1 lingura cacao
1 pliculet ciocolata calda neaparat cu aroma de scortisoara
Esenta vanilie
Esenta rom
Un praf de scortisoara

Mod de preparare:

Untul la temperatura camerei se freaca cu zaharul pana se albeste. Adaugi treptat ouale batute separat, nuca putin prajita care a fost o parte macinata si o parte taiata bucati potrivite, esentele si apoi faina amestecata cu pudra de ghimbir, ciocolata si praful de copt. Cacaoa se cerne si se adauga impreuna cu smantana si scortisoara. Omogenizam bine compozitia. Se da la cuptorul incins, la foc mic pentru aproximativ 50 de minute. In primele 30 de minute nu se deschide usa cuptorului. Se face testul cu scobitoarea in mijlocul checului si cand e gata se scoate. Dupa racirea completa se scoate din forma. Este un chec delicious de care m-am indragostit pe loc. Combinatia ghimbirului cu scortisoara, cacaoa si nuca este dementiala, incercati-o si nu veti regreta.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Coronita cu ciocolata





















































































































C


Blat:

5 oua
100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata neagra cu lapte
100 g unt
2 linguri de cacao
Un praf de sare
100 g miez de nuca
100 g faina
100 g zahar
1 plic praf de copt
1\2 lingurita praf de cafea
1 mana de stafide brune
Esenta de rom
1 lingurita zeama de lamaie
Cognac

Crema de ciocolata 1 :

200 g ciocolata cu capsuni milka
200 ml frisca lichida

Crema 2 :

300 ml frisca
Intaritor de frisca
Putin zahar
Cocos alb
Cocos verde

Pentru ornat :

1 Portocala
Zeama unei portocale
1 Banana
½ ciocolata mila cu capsuni
Fulgi de ciocolata

Glazura :

200 ml frisca lichida
200 g ciocolata cu lapte
2 linguri cognac alexandrion

Mod de preparare :

Blatul :

Se macina nucile care au fost tinute putin la cuptor. Se hidrateaza stafidele in cognac si rom pentru 15 minute.. Se separa galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare si o lingurita zeama de lamaie. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt si cacaoa de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand usor de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt sau grasime si faina si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Crema 1 :

Se face un ganache, se pune pe foc mic frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucati, se amesteca pana la topire fara a se lasa sa fiarba compozitia. Se lasa la temperatura camerei pana la racire dupa care se baga la frigider pentru cel putin 2-3 ore. O scoatem de la frigider si o batem cu mixerul pana devine o crema spumoasa.

Crema 2 :

Frisca batuta cu putin zahar si intaritor se amesteca cu cocos alb iar alta parte de frisca cu cocos verde.

Montare blat :

Se taie blatul in patru. Se unge primul blat care va fi baza cu ciocolata de capsuni, se aseaza deasupra felii de banana. Se aseaza al doilea blat, se pune frisca cu cocos si deasupra felii de portocala. Peste al treilea blat se pune frisca amestecata cu cocosul verde, se stropeste cu zeama unei portocale si se aseaza bucatele mici de ciocolata cu capsuni. Se pune si ultimul blat deasupra si se prepara glazura. Am folosit o ciocolata cu lapte pentru a-mi iesi o culoare mai deschisa. Punem pe foc frisca impreuna cu ciocolata si cognacul, amestecam pana la topirea ciocolatei nelasand sa fiarba si apoi calduta fiind se varsa peste coronita lasand sa se prelinga si pe margini. Se decoreaza cu ciocolata si bombonele. Se da la rece pana a doua zi cand se serveste cu o ceasca de cafea.

Tocanita de ciuperci pleurotus







T




Ingrediente:

500 g ciuperci proaspete
2 legaturi ceapa verde
½ kg rosii coapte
1 legatura patrunjel
Ulei de masline
1 lingura pasta de tomate
Malai pentru mamaliga
Apa
Vegeta
Condimente
Cimbru
Cateva foi de dafin
Piper alb
Cativa catei de usturoi

Mod de preparare :

Mie imi plac foarte mult ciupercile si mai ales tocanitele. Cea mai gustoasa mancarica iese atunci cand folosim mai multe tipuri de ciuperci champignons, bureti, iutari si altele.
Se spala ciupercile sub jet de apa rece. Rosiile se oparesc si se decojesc. Ceapa si ciupercile se toaca mai marunt iar rosiile se dau prin masina sau se mixeaza. Puteti taia ciupercile felii subtiri pentru un aspect deosebit. Calim ceapa in uleiul incins dupa care adaugam ciupercutele si le lasam pana mai scade din zeama. Spre finalul fierberii se pune pasta de tomate desfacuta in sucul de rosii impreuna cu usturoiul tocat. Se potriveste de sare si condimente dupa care se da la cuptor. Dupa ce inchidem focul punem si patrunjelul tocat. Eu nu pun apa deloc, ciupercile isi lasa zeama si impreuna cu sucul de rosii este suficient pentru u gust deosebit. Este buna atat calda cat si rece. Pentru mamaliga se pune apa la fiert cu putina sare si ulei si se toarna in ploaie malaiul. Eu il mai pun si de la inceput, inainte de a incepe sa fiarba si sigur nu am surpriza sa faca cocoloase. Amestecam continuu pana este gata. Clatiti niste boluri cu apa rece, le scurgeti si apoi puneti mamaliga si nivelati usor. Dupa ce s-a racit putin o rasturnati pe o farfurie intinsa si asezati tocanita de jur imprejur.

Spanac cu lapte si oua






























































Varianta I super, imi place mai mult cu lapte decat bulion :

Ingrediente pt 2 portii

1 kg spanac proaspat, 1 castron ft mare
1 cana de lapte
20 gr unt
1 lg ulei de masline
1 lg cu vf faina
5 catei usturoi
Sare
Piper alb
Nucsoara

Putem folosi si spanac congelat. Punem vreo 5 l de apa pe foc si cand clocoteste punem spanacul cu ajutorul strecuratoarei cu coada apasand spanacul in apa. Lasam doar 2-3 min sa se inmoaie, scoatem cu spumiera rapid si-l punem in apa cu gheata 2 min si-l scoatem, astfel ramane verde. Tocam spanacul scurs. Acum avem 2 variante, ori fierbem spanacul in bechamel sau cum l-am facut eu. Pt bechamel incalzim untul si uleiul, calim cativa catei de usturoi, punem rapid faina, amestecam si punem laptele cald treptat, amestecand mereu apoi fierbem spanacul in el. Eu am incalzit untul si uleiul, am calit 3 catei tocati, am calit spanacul apoi am pus laptele cald, sare, piper, nucsoara. Cand a fiert spanacul am desfacut faina in putin lapte cald, am pus peste spanac si am mai lasat cateva minute. Am inchis focul si am pus 2 catei de usturoi trecuti prin presa.

Var II buna :

2.5 kg spanac
2 linguri cu faina
100 g unt
600 ml lapte
Cativa catei de usturoi
Sare
Piper

Mod de preparare :

Se curata spanacul de codite si se spala in lighean in foarte multe ape pana ne plictisim. Se iau gramezile de spanac din apa si se scurge bine dupa care se schimba apa pana se duce tot nisipul. Se pune spanacul in apa clocotita si se fierbe dupa care se scurge si se toaca marunt. Se incinge o tigaie si se topeste untul in ea dupa care se adauga faina si laptele cald amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Se adauga spanacul tocat si se mai da un clocot. La sfarsit se adauga usturoiul maruntit si se sareaza. Se serveste cu oua ochiuri.