Faceți căutări pe acest blog
joi, 31 decembrie 2020
Friptura de pui cu vin la cuptor
miercuri, 9 decembrie 2020
Bulgur turcesc
Nu prea mi-a placut asa mult, parca ar trebui mai mult lichid si facut cu csrne sau supa de carne,csa-i dea gust sau fara bulion, de incercat cu multe legume si carne si fara bulion, garnitura ft buna la orice carne, se poate face o mancarica si cu carne sau alte legume adaugate
1 cana de bulgur
2-4 cani de apa sau supa
2 lg unt, vreo 50 gr
2-3 lg bulion
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 catel de usturoi
1 ardei capia rosu
1 ardei capia verde
Sare
Curry si curcuma facultativ
Seminte chimen si pudra facultativ
Menta uscata facultativ
Boia dulce facultativ
Punem la topit untul cu uleiul de masline. Calim usturoiul tocat apoi ceapa, urmeaza ardeiul cubulete. Dupa ce s-au calit bine punem bulionul. Calim bine si bulionul pana incepe sa se prinda de cratita, amestecand mereu. Cand a inceput sa se prinda de cratita punem bulgurul uscat bine si-l calim bine si pe el. Punem condimente. Cand pui mana pe bulgur si arde atunci poti sa-i pui supa calda. Bulgurul se foloseste 1 cantitate de bulgur la 2-4 cantitati de apa, depinde de bulgur, folositi 2 cantitati de apa si daca mai trebuie pui treptat si restul, daca e prea multa apa mai scoti. Punem capac si lasam la fiert la foc moderat. Cand face gaurele e gata. Luam capacul si amestecam usor. Punem hartie peste, capacul si lasam 10-15 min. Pune in castronele mici si rasturnam. Eu am pus : 1 cana plina de bulgur cu 4 masuri jumate de supa de legume pt ca nu fierbea 100%, cred ca tre hidratat inainte in apa apoi scurs bine si calit, 1 lgt seminte chimen, 1 lgt praf de chimen si 3 lg bulion, mergea si 2 lg. Am fiert vreo 40-45 min timp in care am amestecat in el si am adaugat treptat supa cand a ramas fara zeama.
Sursa la Sebi acasa
duminică, 22 noiembrie 2020
Saculeti cu legume
Grozav
Pentru ca in ultimul timp am ales sa gatesc carnea si pestele in cuptor la capac, la abur, am folosit si legume in acest fel
Se pune o cratita umpluta pe jumatate cu apa fiarta la cuptor si deasupra capacul ei intors invers sau o tava de pizza. In capac asezam pestele intreg condimentat sau carnea si pe langa saculetii cu legume. Pe o bucata mai mare de hartie de copt asezam una langa alta daca se poate, nu suprapuse, ciuperci intregi, buchetele de conopida, capia si morcovi taiati felii. Putem pune orice legume ne plac, cartofi n-am incercat dar radacinoasele se taie felii sau cuburi mici pt ca se fac mai greu ca celelalte. Le putem condimenta, eu le-am lasat asa. Aducem colturile hartiei si stranfem cu sfoara. Le punem langa carne deasupra aburilor de apa. Daca dureaza mai multnpunem papiotele cu 30 min inaintea pestelui. Sunt grozave ca garnitura.
miercuri, 18 noiembrie 2020
Musaca de cartofi cu ciuperci
Grozavaaaaaa, o sa mai fac chiar si cu felii de cartofi
1 kg cartofi
1/2 kg ciuperci brune
Cam 1/2 cescuta de lapte pt piure
2 cepe rosii
1 morcov mic
Ulei
3 lg bulion
Nucsoara
1 lgt curcuma
1 lgt boia dulce
1/3 lgt curry
O nuca de unt
Patrunjel
Marar
Eu am folosit doar 4 cartofi medii aproximativ 1/2 kg dar au fost prea putini pt umplutura de ciuperci. Cartofii se fierb sau se coc, eu i-am copt in coaja pt ca sunt mai gustosi apoi i-am curatat si trecut prin presa cu unt, sare si lapte cald. Calim ceapa tocata marunt, punem morcovul ras, o parte din verdeata si ciupercile tocate. Lasam sa scada sosul apoi punem 2 lg bulion si potrivim de sare. Eu am pus si 1 lgt curcuma si 1/2 curry. Compozitia se poate macina la masina de tocat, eu le-am pus asa ca sa simt ciupercite. Ungem o tava cu unt, asezam un rand de piure, un rand de ciuperci si ultimul de piure. Deasupra am decorat cu verdeata si felii de ciuperci. Punem peste o ceasca de apa in care am dizolvat 1 lg pasta de rosii, putina boia si curcuma. Dam la cuptorul incalzit pt 30-40 min la 180°. Dupa vreo 15 min am scos musacaua si am razuit cascaval apoi am mai dat-o 15-20 min pana s-a topit cascavalul fara sa se arda cascavalul. Servim cu muraturi.
Sursa practic in bucatarie nr 12 pg 16