Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iulie 2015

Tagliatelle cu masline si sos de rosii




















Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

Foarte bune

200 gr paste late
cimbru proaspat
busuioc
oregano
masline kalamata
1 ceapa rosie
1 ceapa alba
branza rasa
cascaval
coriandru
cativa catei de usturoi
pasta de tomate
putin zahar
2 ardei capia
1/2 kg rosii

Calim usturoiul zdrobit, adaugam ceapa macinata, maslinele si apoi rosiile pasate. Punem condimente, verdeata si lasam sa scada sosul. Pastele se pun in apa clocotita cu sare, coriandru, o foaie de dafin si ulei. Se lasa sa fiarba al dente amestecand usor sa nu le zdrobim.  Cand sunt gata se strecoara dar nu se trec in apa rece. Varsam pastele in sosul cald, adaugam branzeturile si amestecam. Potrivim de sare si servim.

miercuri, 29 iulie 2015

Fructe de mare cu sos de vin si curry












Nu v-am zis cum au iesit ? pai se vede dupa culoare, minunaaaaaate
200 gr calamar inele
200 gr baby sepie
400 gr midii
1 lgt curry
1 lgt boia dulce
maghiran
unt
ulei de masline
patrunjel
usturoi
2 rosii

Calim usturoiul zdrobit in putin ulei de masline si unt. Adaugam fructele si amestecam in ele. Punem rosiile tocate, condimente si patrunjel.


marți, 14 iulie 2015

Dulceata de rubarba



















1 kg de rubarba   Minunataaaaaaa a iesit
300-500 gr zahar
2 felii de limeta
cateva suvite coaja de portocale optional

Este o leguma acrisoara cu tulpina frageda ca de telina ce se comporta foarte bine la fiert. Merge de minune in conbinatie cu alte fructe, capsuni sau caise iar rezultatul este asemanator cu al gemului de corcoduse. Se gaseste mai rar in piata la tarani sau in hypermaket, Cora, Lidl sau Auchan. Curatam tjjele de rubarba de frunzele care sunt toxice dupa care le punem intrun vas cu apa. Spalam si  taiem cubulete atat partea verde cat si cea rosie. Asezam intr-o oala larga la gura si cu fundul mai gros un rand de planta si unul de zahar pana se termina ingredientele. Se da la rece peste noapte. A doua zi o scoatem cu 20 de minute inainte de a ne apuca s-o gatim. Punem pe foc si amestecam din cand in cand. Spumam de cate ori este nevoie. Spre sfarsit punem cateva felii de limeta si coaja de portocale curatata de partea alba amaruie. Daca doriti sa nu iasa ca o marmelada atunci taiati-o mai mare si nu amestecati in ea, doar miscati cratita putin. Eu am folosit 500 de grame de zahar fiind prima oara cand am gatit aceasta planta dar s-a legat foarte bine asa ca data viitoare am sa folosesc mai putin. Nu se pune niciunfel de arome sau conservant iar limeta nu trebuie inlocuita cu lamaia galbena al carei gust va iesi in evidenta. Rubarba este acrisoara insa eu folosesc lamaia ca si conservant asadar daca va place mai puteti stoarce zeama pe langa cele doua felii de limeta. Nu folositi mai mult de 500 grame de zahar si nu adaugati apa, isi lasa zeama suficienta pentru fierbere.

luni, 6 iulie 2015

Scoici la tigaie cu usturoi si vin
























Cea mai buna reteta de scoici pe care am servit-o pana acum, midii aromate si bune, serviti-le impreuna cu sosul ramas de la gatit

2 saculeti de scoici (1.5 kg cu tot cu carapace)
1/2 legatura de busuioc proaspat
1 legatura de patrunjel
cativa catei de usturoi
ulei de masline
3-4 rosii mari
2 ardei iuti curatati de seminte
1/3 pachet unt
1 cana de vin alb sau rose
Ingrediente necesare pentru 4 persoane

Scoicile cumparate trebuie sa fie majoritatea inchise si se vor gati in cel mai scurt timp, cel tarziu a doua zi. Se pun in apa rece pentru vreo 5 minute dupa care cele care s-au desfacut trebuiesc ciocanite putin si daca nu se inchid le aruncam. Se curata de acei perisori printr-o miscare de du-te vino si apoi de nisip si pamant eventual cu un burete de sarma. Nu se tin foarte mult in apa pentru ca incep sa se deschida. Se trec apoi sub un jet de apa rece si se lasa deoparte. Scoicile se gatesc intr-o tigaie mare, voluminoasa si cu capac. Punem totul de la inceput sa se caleasca, usturoiul zdrobit pentru un minut dupa care urmeaza rosiile taiate in patru si ardeiul taiat potrivit. Calim bine dupa care adaugam scoicile, untul si punem capacul. Peste inca cateva minute urmeaza vinul si mai tarziu verdeata. Am tocat marunt o parte din verdeata si restul am lasat-o frunze intregi pe care le-am aruncat-o in oala.  Lasam acoperit pana se desfac timp in care amestecam in ele din cand in cand. Daca au ramas scoici inchise le scoatem pe cele desfacute si restul se mai gatesc pana sunt gata. Daca nici acum nu se deschid trebuiesc aruncate. Timpul de fierbere nu trebuie sa depaseasca 10 minute din momentul in care am adaugat scoicile. Servim cu un pahar de vin rece. Dupa gatire se tin acoperite pana la servire ca sa ramana calde. Din pacate e de munca la spalarea si pregatirea scoicilor, daca n-o faceti cum trebuie mai bine renuntati decat sa aveti scoici cu garnitura de nisip mai ales daca aveti invitati la masa. Rezultatul merita pe deplin. Servim în farfurie mare și adanca cu multa paine prajita înmuiată în sos. Merg si niste paste aruncate în sos. Încercați sa cereți vânzătorului sa va aducă din spate alte scoici, nu le luați pe cele de la gheata.

Reteta de schef Catalin Scarlatescu