Smiley face
Cea mai buna reteta de muraturi in saramura, puteti folosi la: varza murata, castraveti, gogonele, pepene. Saramura clasica e de 1 lg potrivita sare la 1 l de apa. Cel mai bine se pun separat gogosari cu conopida si morcovi si restul impreuna, varza, castraveti, morcovi, pepenasi, gogonele verzi si rosii tari nu moi, telina, gogosarii se inmoaie si sa nu compromita pe celelalte. Si pepenasii se pot pune separat de celelalte, sunt mai sensibili si se pot inmuia. Cea mai buna mi se pare saramura la rece. Incercati sa folositi gogonele verzi si nu rosii pt ca cele rosii sunt prea coapte si se inmoaie mai repede, eventual intepati doar pe cele verzi care se fac mai greu iar gogonelele rosii sa fie tari si nu foarte coapte. Pozele cu borcanele mari din sticla au fost doar cu pepene rosu dar nu foarte copt, am avut de la tara si nu era bun de mancat asa ca l-am murat, rezultatul a fost demential, deci daca aveti pepene verde si nu e foarte copt puteti sa-l murati vara e nemaipomenit. Pepenasii mici nu se taie felii sau jumatati sa nu se inmoaie, daca butoiul are gura mare si intra de preferat sa se puna intregi si intepati, merg simpli cu mirodenii sau cu alte legume, asortat. Pentru a se mura complet pepenii intregi cateodata i-am intepat cateodata nu dar nu este obligatoriu. Se folosesc legume frumoase, proaspete si nepatate, orice negreala, stricaciune se indeparteaza. La fund se aseaza legumele mari si necoapte pentru ca se mureaza mai greu si deasupra cele mici si mai facute. Legumele mari se pot intepa pt a se mura in interior
Sarea se cantareste obligatoriu, eu am pus 20 gr sare la l de lichid asta insemnand 1 lg rasa dar putem pune 1 lg potrivita deci intre 20 gr -35 gr sare la litrul de lichid, maxim 35 gr, am facut si cu 20 gr si cu 40 gr, cu 40 gr a iesit prea sarat, cel mai bine de folosit 25-30
Eu o sa trec și varianta cu legume asortate, își împrumută aroma una de la cealaltă și ies grozave însă și pepenele murat fără alte legume e și mai bun pt ca își păstrează gustul lui. Se pot folosi atat pepeni mai putin copți cat și mai cruzi. Pe cei din borcanele mari i-am pus separat pt ca erau pepeni mari dar nu prea copti si nu se puteau manca insa pepenasii mici se pot pune impreuna cu celelalte.
Pepenasi mici sau chiar pepene mare rosu dar nu foarte copt
Mirodenii : marar uscat, frunze de vișin, cimbru, boabe de mustar și piper, usturoi, frunze de telina, frunze de dafin, coriandru, frunze de vita dacă aveți pt deasupra sa nu facă floare, la fel si busuiocul e bun pt floare, hrean (unii nu folosesc dar e mai bine cu hrean sa tina muraturile tari), saramura din : 20 gr sare de muraturi la 1 l de apa (eu am mai făcut în plus și cu 1 lg zahar la l de apa). Hreanul si frunzele de vișin sunt ft bune, tin muraturile tari.
Alte legume pt muraturi: dacă vreți sa puneți muraturi asortate, gogonele, morcovi, castraveti, varza, telina, conopida, gogosari, vinete, dovlecei, etc.
Începem sa clădim legumele în borcan, punem pe fund o parte din mirodenii, legume, pepene întreg sau felii, la mijloc și deasupra iar mirodenii. Punem tije groase de marar ca sa tina legumele sub lichid. Fiertura se poate face la rece dizolvand sarea în apa sau la cald fierband cu alte mirodenii. Eu folosesc mai mult la cald ca sa n-o mai vântur dar merge și la rece nepitrocit mai ales daca se consuma imediat ce s-a murat. Se pune calduta spre fierbinte și se tine la cald 10 zile în bucatarie cu farfurioara deasupra apoi se capacesc și se dau la rece. E gata cam peste 3 saptamani - o luna. Eu i-am mâncat imediat ce s-au murat după vreo 10 zile pt ca la mine e cald si nu țin peste iarna.
Varianta 1 cu muratoarea la cald :
Borcanul nr 1 : super buni, am facut doar cu pepene mare taiat felii dar am testat-o si cu muraturi asortate : morcovi, conopida, telina, varza rosie, albitura, pepene rosu mare dar mai necopt, 20 gr sare (am folosit romaneasca neiodata pt muraturi ) la l de apa. Punem la fiert apa cu sarea și amestecam pt a o dizolva. Dam cateva clocote si punem calda spre fierbinte. Gata în 10 zile de stat în bucătărie Dupa ce am umplut butoiul cu zeama punem o farfurie cu gura în jos sa tina pepenii sub lichid și punem capacul. Putem tine 10 zile în bucătărie apoi dam pe balcon la rece dar nu-i musai, în 10 zile au fost gata.
Borcanul nr 2 : super buni, am folosit : 1 pepene rosu mare mai necopt, 3 pepenasi mici intregi, 1 conopida medie, 1 kg gogonele, 1 kg castraveti, 1 telina cu frunze, 1 varza roșie, 1 kg gogosari, morcovi, hrean, 20 gr sare (1 lg rasa) de mare greceasca la 1 l de apa și mirodeniile de mai sus. Punem fiertura calda peste legume și mirodenii.
Borcanul nr 3 super buni : am folosit : mi-au rămas câteva legume de sus și am pus : gogonele, castraveti, mar, gutuie, pepene mic, strugure negru, morcov, telina fze și radacina, albitura, varza alba și rosie, gogosari jumatati si capia cu tot cu cotor, 20-50 gr sare greceasca la 1 l lichid și : busuioc, marar, foi dafin, cimbru, usturoi, hrean, fze vișin, boabe piper și mustar, coriandru, ienupar, cuisoare. Punem mirodenii la fund si deasupra si intre legume. L-am ținut în bucătărie 7-10 zile apoi l-am scos pe balcon.
Varianta 2 cu muratoarea la rece : super buni, am folosit-o la un borcan mai mic doar cu pepene și mirodenii, fără alte legume. Au fost gata în 10 zile de stat în bucătărie. Dizolvam 1 lg cu vf de sare (am pus sare de mare greceasca) la 1 l de apa si punem peste pepenasi. Am pus pe fund fze de telina, usturoi, marar, cimbru, boabe de mustar si piper, foi de dafin, hrean, pepeni și deasupra iar mirodenii. În situația asta după ce punem lichidul, strângem capacul și nu mai umblam la ele decât dacă face floare și trebuiesc consumate. Lasam la cald câteva zile. Eu am tinut borcanul cu farfurioara deasupra și când s-au făcut i-am și dat gata, ăștia cu apa nefiert a trebuie consumati când se mureaza.
Varianta 3 super buna : Se pune 1 lg potrivita sare și 1 lg zahar la l de lichid, se fierbe cu mirodenii. N-am avut rabdare si am făcut-o cu apa fiarta cu sare si zahar fara mirodenii, turnata peste legume. Am tinut borcanul cu farfurioara peste in bucatarie vreo 7 zile apoi l-am pus jos pe balcon.
Muraturi puse in 2018 :
1) Legume puse intregi sau taiate :
Varza alba micuta intreaga sau taiata
Pepenasi mici intregi intepati
Buchetele de conopida
Morcovi intepati
Telina radacina
Castraveti intepati
Usturoi
Mirodenii :
Boabe de mustar
Boabe de piper
Coriandru
Frunze de telina
Marar uscat
Cimbru
Frunze de visin
Frunze de dafin
Hrean taiat si ras
Solutia la rece :
1 lingura potrivita de sare (20-35 gr)
1 litru de apa
Se amesteca pana se topeste sarea si se pune peste legume. Cotorul verzei se taie in cruce. Punem mirodenii pe fundul borcanului, legume, deasupra iar mirodenii si solutia. Legumele intregi de obicei le intep ca sa se mureze bine in interior dar nu neaparat. Ft bune, le am tinut in bucatarie cu capacul intredeschis vreo 10 zile apoi am dat-o pe balcon la rece. Cand se mureaza se consuma ca nu tin. Gata murate au fost cam in 13 zile. Daca tii capacul desfacut pute rau, strangel nitel
2) Legume puse intregi dar si taiate :
Varza alba micuta sferturi
Pepenasi mici jumatati
Buchetele de conopida
Morcovi taiati
Telina radacina felii
Castraveti intregi intepati
Patrunjel radacina felii
Pastarnac radacina felii
Usturoi
Mirodenii :
Boabe de mustar
Boabe de piper
Coriandru
Frunze de telina
Marar uscat
Cimbru
Frunze de visin
Frunze de dafin
Hrean taiat si ras
Cuisoare si busuioc in plus fata de bidonul alb
Solutia la cald :
1 lg cu vf sare
1 lg zahar
1 l apa
Se pune pe foc cu mirodenii si se pune calda spre fierbinte peste legume, eu am fiert fara mirodeniiat. Ft bune, le am tinut in bucatarie cu capacul intredeschis vreo 10 zile apoi am dat-o pe balcon la rece. Cand se mureaza se consuma ca nu tin. Daca vreti puneti muraturi in borcane cu muratoarea la cald si strangeti capacele pt la iarna. Gogosarii si pepenasii s-au inmuiat. Cel mai bine se pun separat gogosari cu conopida si morcovi, varza cu castraveti sau separate, pepenasi separat, gogonele separat. Solutia asta cu zahar a fost ft buna aici insa la gogosari mi a fermentat
2019 bidon alb :
Legume intregi intepate si altele taiate :
Varza alba mica intreaga si intepata
Varza rosie taiata sfert
Pepenasi mici intregi intepati
Gogonele intregi mari intepate
Castraveti intepati
Conopida buchetele
Hrean pe fund si deasupra
Morcovi
Usturoi
Telina fze si radacina
Mirodenii :
Marar uscat
Boabe de mustar
Foi dafin
Cimbru
Boabe piper
Coriandru
1 crenguta busuioc deasupra
Fze telina
Solutia la cald e mai gustoasa si nu trebuie pitocita :
1 lg potrivita de sare la 1 l apa (20-35 gr cantarite)
La fel su bidonnin dungi plus borcane de sticla mari