Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 decembrie 2010

Mancare de cartofi cu afumatura





















































































































Varianta I :

Ingrediente:

1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 morcov
1 ardei capia
1 ardei gras verde
Cativa catei de usturoi taiati
Foi de dafin
Afumatura (kaizer si slanina)
Marar verde sau in lipsa patrunjel
Cartofi
Pasta de tomate
Rosii pasate vreo 1/2 kg
piper
boia dulce
cimbru
putin curry optional
alte condimente
vegeta

Mod de preparare:

Legumele se toaca marunt si carnea se taie bucatele. Morcovul cel mai bine se da prin razatoarea mica, eu n-am avut chef si l-am taiat cuburi. (pentru culoare). Cartofii se taie felii potrivite si se tin in apa. Se caleste ceapa si usturoiul in ulei, se adauga apoi afumatura, morcovul si ardeiul gras. Punem cartofii scursi si adaugam putina apa clocotita cat sa ii acopere. Condimentam, adaugam piper, marar tocat, cimbru romanesc si foi de dafin dupa care lasam sa fiarba la cuptor. Rosiile le pasam si spre sfarsit adaugam la mancare bulionul desfacut in sucul de rosii incalzit si lasam sa scada. Potrivim de sare si servim cu muraturi sau salata verde. Pentru a-i da o culoare deosebita oricarui fel de mancare dati morcovul prin razatoarea mica si apoi caliti-l in putin ulei. Adaugati si ardei gras rosu iar la final boia.

Varianta II :

1 kg cartofi albi
500 gr cubulete carne porc cu putina grasime
Kaizer cam de 2-3 degete
1 ceapa mare
3-4 catei mari de usturoi
1 morcov
Putina albitura de gust
Gogosari sau kapia
Pasta de rosii
Cateva rosii proaspete
Mirodenii : boia, cimbru, foi de dafin, vegeta, piper, sare, curcuma
Verdeata patrunjel si marar

Calim usturoi zdrobit, apoi urmeaza ceapa tocata, capia macinat, morcov tocat, punem carnea si apoi apa. Adaugam cartofii taiati in felii potrivite. Lasam sa fiarba o perioada dupa care bagam la cuptor. Cand au fiert cartofii punem bulionul si rosiile. Lasam sa scada, potrivim de sare si punem verdeata.

joi, 2 decembrie 2010

Cartofi gratinati





































Cartofi gratinati varianta I : grozavi

200 g branza de oaie
500 g cartofi
3 oua
smantana
200 g cascaval
Piper alb
Putina vegeta
Lapte
unt
nucsoara
sunculita si ceapa obtional

Mod de preparare :

Se spala cartofii cu buretele de sarma pentru a indeparta pamantul si se pun in apa rece cu sare sa fiarba la foc mic. Cand sunt gata si s-au mai racit se taie felii subtiri sau se taie cubulete. Mie imi plac dati prin razatoarea mare caci se leaga mai bine cu sosul. Cascavalul se rade mare iar branza se faramizeaza sau se rade prin razatoarea mica . Puteti folosi orice branza ramasa prin frigider iar daca nu aveti oua si smantana merge doar cu iaurt si branza. Amestecam ½ din cantitatea de branza cu ouale batute bine, smantana, piperul, laptele si putina vegeta (puteti folosi si sana sau iaurt). Se unge cu unt din abundenta un vas incapator si se aseaza un rand de cartofi ca solzii de peste, unul de lapte cu branza, altul de cartofi si tot asa pana se termina ingredientele. Intre starturi se pune restul de branza rasa si cubulete de unt. Se pune cascavalul ras si se da la cuptorul incins pana se rumeneste frumos. Este excelenta. Daca alegeti sa taiati cartofii felii trebuie sa fie in felii foarte subtiri sa se patrunda bine de sos. Dupa ce s-a rumenit putin deasupra se scoate vasul din cuptor sa nu scada toata zeama si sa devina cartofii prea seci. Merge de minune si in vasul de lut caci se patrund foarte bine. Am mai incercat o varianta si anume cu ceapa alba si rosie tocata si calita dupa care am adaugat ceva afumatura peste si am continuat sa le calesc. Am pus curry, putina vegeta piper si boia. Aceasta compozitie am repartizat-o intre straturi, peste cartofi

Cartofi gratinati varianta II : buni dar parca ar merge si niste carnita

3 cartofi mari, 1/2 kg
1 legatura de ceapa verde
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
3 oua mari
3 lg pline de smantana
50 gr unt
3 catei de usturoi pt gust
2 maini branza rasa fin
4 maini cascaval ras mare
Pentru fiertul cartofilor : 2 foi de dafin, sare, cateva boabe de coriandru si ienibahar, 1 ramurile de cimbru, piper

Punem apa pe foc și spalam bine cartofii sa nu ramana pamant. Cand fierbe apa punem sarea, condimentele, cartofii și acoperim. Cand au fiert cartofii ii curatam de coaja si ii taiem felii sau cuburi. Calim ceapa taiata marunt impreuna cu usturoiul zdrobit. Stingem focul, adaugam cartofii, o parte din verdeata și 1 lgt vegeta dupa care amestecam. Daca doriti puteti adauga orice alt condiment va placem. Eu am avut cateva masline, le-am pus si palea. Ungem un vas cu unt și asezam cartofii. Printre ei punem restul de unt, 2 maini de cascaval si 2 de branza deasupra, verdeata si ouale batute cu smantana. Adaugam și restul de cascaval și dam vreo 10 min la cuptor sa se rumenească putin. Ar merge calita și nițică sunca sau Bacon impreuna cu ceapa.



miercuri, 1 decembrie 2010

Tort sarpele "Ka"




















































































































T


Ingrediente:

Blat:

150 g ciocolata amaruie
100 g unt
100 g zahar
Coaja de portocale
Zeama de lamaie
5 oua
Sare
100 g nuca
100 g faina
2 lingurite praf de copt
½ lingurita praf de cafea
Esenta de rom
Cognac

Glazura:

200 g ciocolata (100 g ciocolata cu lapte, 100 g ciocolata amaruie)
200 ml frisca
2 linguri cognac

Mod de preparare

Se macina nucile la masina de cafea sau se sfarama cu ciocanul. Se separa galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si cognacul (1-2 linguri) dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intre deschisa pentru a nu se lasa blatul. Se glazureaza cu ciocolata topita in frisca si se lasa la racit. Apoi se fac cercuri din ciocolata alba.

Briose cu jeleu de portocale
























































































Briose cu portocale

Ingrediente:

Pentru aluat:

3 oua
150 de grame de zahar
40 de grame de unt
300 de grame de faina
200 ml smantana grasa
coaja rasa de la 2 portocale
1 plic de zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 plic praf de copt

Pentru jeleul de portocale:
1 plic budinca de vanilie
400 ml suc natural de portocale
3 linguri de zahar

Preparati jeleul de portocale in felul urmator : puneti sucul de portocale pe foc cu cele 3linguri de zahar, separat amestecati budinca cu putin suc si adaugati la compozitia de pe foc. Lasati sa se ingroase putin dupa care lasati deoparte sa se raceasca. Ouale, zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala se mixeaza pana se obtine o crema consistenta. Se adauga untul topit, smantana, faina si praful de copt. Punem in fiecare hartie pentru briose o lingura de compozitie, putin jeleu si iar compozitie deasupra. Coacem apoi briosele pentru vreo 20-30 de minute. Am oprit din jeleu si am ornat fiecare briosa cu ajutorul unui sprit.