Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 mai 2011

Orez cu lapte si scortisoara



















Orez cu lapte si scortisoara

Varianta I, cea mai buna


Pentru orez : o cana cu orez de preferat cu bob rotund, o cana si 1/2 apa rece, 2 lg zahar pudra simplu sau cu aroma de vanilie, 3 lg pline de zahar tos, 1-2 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie, esenta rom, zahar vanilat, opțional 1 steluta anason și 2 cuisoare, 3 cani si 1/2 lapte pana la 1 l, depinde cat de apos il vreti

Masuram cantitatile cu aceeasi cana. Punem orezul nespalat sa fiarba impreuna cu apa rece si coaja de citrice. Cand incepe sa fiarba apa lasam orezul pentru 5-7 minute timp in care amestecam in el. Cand a expirat timpul inchidem focul si punem capac. Lasam sa absoarba apa care a mai ramas si intre timp punem pe foc laptele cu zaharul tos și cel pudra si amestecam sa se topeasca. Punem laptele fierbinte peste orez, restul de mirodenii si amestecam continuu in el timp de vreo 20 de minute. Lasam sa fiarba la foc mic si cand e gata il punem boluri trecute prin apa rece si preparam sosul. Daca il vreti mai apos il puneti imediat ce s-a fiert in castroane si nu-l mai lasati in oala sau mai adaugati inca 1/2 cana de lapte cald. A doua oara cand am facut reteta am fiert orezul într-o cana și jumate de apa rece pana s-a evaporat apa, impreuna cu coaja de citrice, 1 steluta de anason si 2 cuisoare după care am pus peste el treptat lapte fierbinte și zaharul amestecand tot timpul. Am folosit 1 l de lapte și când a fiert orezul am închis focul și am lăsat descoperit câteva minute. Am pus apoi în boluri și am presărat scortisoara. Cea mai buna reteta de orez. 

Varianta II, nu prea buna

Se pune o ceasca de orez cu o ceasca de apa, doua cuisoare si un bat de scortisoara la fiert pentru 10 minute. Dupa 10 min se scurge orezul de apa si se pune la fiert in 3 cesti de lapte infierbantate cu un plic zahar vanilat, 1 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie si 3-4 lg de zahar. Se amesteca mereu sa nu se prinda. Cand a fiert se acopera cu scortisoara si se pune capac.

Varianta III cu orez scazut, fara zeama, nu prea grozava :

1 masura de orez (o canuta cu 150 gr orez)
4 masuri de lapte (4 cani de lapte masurate cu aceeasi cana)
2-3 lg de zahar
1 steluta anason
1 baton scortisoara
1 buc cuisoare
1 plic zahar vanilat
un praf de sare

Se aduce laptele la fierbere dupa care adaugam aromele si sarea. Dupa 1 minut punem si orezul spalat. Amestecam orezul la fiecare 1-2 minute timp de 20-25  de minute. Cand e gata fiert se adauga zaharul si se tine pana se topeste. Se stinge focul, se pune capac pt 5-7 min dupa care puteti pune in boluri individuale cu scortisoara macinata deasupra.


Prune caramelizate topping gris sau orez cu lapte :

300 gr prune
50 ml apa
60 gr zahar
10 gr unt
1 plic zahar vanilat
1/2 lamaie
1/2 lgt scortisoara

Se fierbe apa cu zaharul si mirodeniile. Cand se leaga pui prunele jumatati pana se ingroasa. Se serveste peste orez in loc de scortisoara.

Mere caramelizate pentru topping orez cu lapte sau gris :

3 lg de zahar
scortisoara
mere

Cureti merele de coaja si le tai felii mai grosute. Topiti untul, adaugati zaharul si merele. Amesteci usor si lasi sa dea cateva clocote pana se evapora zeama si se caramelizeaza. La final adaugi scortisoara.


Niciun comentariu: