Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 mai 2011

Orez cu lapte si scortisoara, reteta de baza


















Varianta I, cea mai buna, reteta de baza

Masurile se iau cu aceeasi cana

O cana de orez cu bob rotund
O cana si jumatate de apa
Mai putin de jumatate de cana zahar
4-5 cani de lapte gras pana la 500 ml
1/2 stea anason
1-2 cuisoare
Scortisoara
1/2 lgt coaja lamaie
1/2 lgt coaja de portocale
Esenta vanilie sau zahar vanilat

Spalam orezul in trei ape. In ce-a de-a treia apa il lasam sa stea cateva ore bune inainte de gatire, se poate tine si peste noapte. Punem apa intr-o oala teflonata (aceea cana jumate de la ingrediente), cuisoarele si anasonul, dam focul mare si cand incepe sa fiarba, micsoram flacasa si punem orezul scurs de apa in care a stat. Amestecam tot timpul in el. Cand s-a evaporat toata apa si devine cleios punem laptele care a fost lasat la temperatura camerei sau incalzit putin. Dam focul tare pana incepe sa fiarba si apoi il micsoram. Amestecam mereu in el pana devine legat si adaugam restul ingredientelor, sarea, zaharul, coaja de citrice si vanilia. Cand a fiert orezul dar n-a scazut laptele de tot inchidem focul si punem in castronele individuale. Pudram scortisoara cat e fierbinte. Cu 1/2 cana de zahar mi s-a parut ft dulce pt gustul meu de aceea va sfatuiesc sa puneti 2-3 lg si gustati, eventual mai adaugati. Orezul se pune cat e cald in vase pt ca se intareste, procesul de fierbere continua. Lapte se pune in functie de cat doriti sa fie de lichid, eu folosesc intre 3 cani pana la 500 ml, adaug cate doua polonice pana se fierbe orezul apoi inca putin inainte sa inchid focul. Dupa ce inchidem focul orezul se mai umfla si ramane fara zeama asa ca il fac mult mai lichid.

Varianta II a iesit tare, trebuia mai mult lapte, reteta de la Lena

Aceeasi de la varianta I doar ca punem unt si oua

Masurile se iau cu aceeasi cana

O cana de orez cu bob rotund
O cana de apa
Mai putin de jumatate de cana zahar
3 cani de lapte
50 gr unt
2 oua batute
1/2 stea anason
1-2 cuisoare
Scortisoara
1/2 lgt coaja lamaie
1/2 lgt coaja de portocale
Esenta vanilie sau zahar vanilat
Sare

Eu am adaugat mirodenii, reteta era doar cu unt si oua. Punem cana de apa in oala de teflon impreuna cu anasonul si cuisoarele. Cand fierbe adaugam orezul si amestecam continuu. Cand a ighitit toata apa si este cremos punem laptele, coaja de citrice si iar amestecam mereu. Cand se ingroasa orezul punem restul ingredientelor, sarea, zaharul si esenta. Urmeaza untul. Amestecam pana la fierberea completa o orezului si acum turnam usor ouale batute amestecand mereu sa le incorporam. Daca respe tam reteta ouale nu se fac omleta. Imediat ce am terminat cu ouale luam cratita de pe foc. Punem orezul in vase si pudram scortisoara.

Varianta III, foarte buna

Pentru orez : o cana cu orez de preferat cu bob rotund, o cana si 1/2 apa rece, 2 lg zahar pudra simplu sau cu aroma de vanilie, 3 lg pline de zahar tos, 1-2 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie, esenta rom, zahar vanilat, opțional 1 steluta anason și 2 cuisoare, 3 cani si 1/2 lapte pana la 1 l, depinde cat de apos il vreti

Masuram cantitatile cu aceeasi cana. Punem orezul nespalat sa fiarba impreuna cu apa rece si coaja de citrice. Cand incepe sa fiarba apa lasam orezul pentru 5-7 minute timp in care amestecam in el. Cand a expirat timpul inchidem focul si punem capac. Lasam sa absoarba apa care a mai ramas si intre timp punem pe foc laptele cu zaharul tos și cel pudra si amestecam sa se topeasca. Punem laptele fierbinte peste orez, restul de mirodenii si amestecam continuu in el timp de vreo 20 de minute. Lasam sa fiarba la foc mic si cand e gata il punem boluri trecute prin apa rece si preparam sosul. Daca il vreti mai apos il puneti imediat ce s-a fiert in castroane si nu-l mai lasati in oala sau mai adaugati inca 1/2 cana de lapte cald. A doua oara cand am facut reteta am fiert orezul într-o cana și jumate de apa rece pana s-a evaporat apa, impreuna cu coaja de citrice, 1 steluta de anason si 2 cuisoare după care am pus peste el treptat lapte fierbinte și zaharul amestecand tot timpul. Am folosit 1 l de lapte și când a fiert orezul am închis focul și am lăsat descoperit câteva minute. Am pus apoi în boluri și am presărat scortisoara. Cea mai buna reteta de orez. 

Varianta IV, nu prea buna

Se pune o ceasca de orez cu o ceasca de apa, doua cuisoare si un bat de scortisoara la fiert pentru 10 minute. Dupa 10 min se scurge orezul de apa si se pune la fiert in 3 cesti de lapte infierbantate cu un plic zahar vanilat, 1 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie si 3-4 lg de zahar. Se amesteca mereu sa nu se prinda. Cand a fiert se acopera cu scortisoara si se pune capac.

Varianta V cu orez scazut, fara zeama, nu prea grozava :

1 masura de orez (o canuta cu 150 gr orez)
4 masuri de lapte (4 cani de lapte masurate cu aceeasi cana)
2-3 lg de zahar
1 steluta anason
1 baton scortisoara
1 buc cuisoare
1 plic zahar vanilat
un praf de sare

Se aduce laptele la fierbere dupa care adaugam aromele si sarea. Dupa 1 minut punem si orezul spalat. Amestecam orezul la fiecare 1-2 minute timp de 20-25  de minute. Cand e gata fiert se adauga zaharul si se tine pana se topeste. Se stinge focul, se pune capac pt 5-7 min dupa care puteti pune in boluri individuale cu scortisoara macinata deasupra.


Prune caramelizate topping gris sau orez cu lapte :

300 gr prune
50 ml apa
60 gr zahar
10 gr unt
1 plic zahar vanilat
1/2 lamaie
1/2 lgt scortisoara

Se fierbe apa cu zaharul si mirodeniile. Cand se leaga pui prunele jumatati pana se ingroasa. Se serveste peste orez in loc de scortisoara.

Mere caramelizate pentru topping orez cu lapte sau gris :

3 lg de zahar
scortisoara
mere

Cureti merele de coaja si le tai felii mai grosute. Topiti untul, adaugati zaharul si merele. Amesteci usor si lasi sa dea cateva clocote pana se evapora zeama si se caramelizeaza. La final adaugi scortisoara.


Niciun comentariu: