Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 mai 2016

Gem de capsuni cu banane





















2 kg de capsuni
4 banane coapte
1 cana de zahar, 250 gr
1 lamaie mare

Bananele se înțeleg bine cu parfumul capsunilor, nu încurcă deloc gustul ba chiar se completează bine asa ca, chiar va rog sa încercați aceasta combinatie minunata. Capsunile se pun in apa rece cu zeama de la jumătate de lămâie pentru ca fructele să-și păstreze culoarea dar nu le lasam mult pentru ca absorb apa și își pierd din gust. Se spala bine după care se indeparteaza coditele. Asezam în oala capsunile mici intregi si cele mari taiate impreuna cu bananele felii. Punem zaharul peste și restul de zeama de lamaie. Amestecam in ele din când în cand și dam la rece câteva ore. Punem pe focul iute și când începe sa fiarbă dam la foc mediu. Spumam când e cazul și testam sa vedem când s-a legat gemul. Din cauza bananelor s-a strans multa spuma dar e bine sa fie indepartata ca sa fie dulceata limpede. Zaharul pus spre sfarsitul gătirii leaga mai bine asa ca puteți pastra putin pentru final. Fierbeti atat cat va convine de legat gemul, eu am tinut-o vreo ora. Punem gemul în borcane fierbinti, dam putin la cuptor sa prinda o crusta deasupra, punem capace și asezam borcanele cu gura in jos in paturi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Hello! Am vazut ca ai o colectie foarte interesanta de gemuri si imi place ca folosesti zahar putin. Dar vreau sa te intreb daca tin gemurile de la un an la altul, pentru ca aveam impresia ca zaharul mai mult conserva bine gemurile. Multumesc pentru retete, mi-ai dat niste idei grozave pentru cand vor aparea fructele.
Cristina

susu spunea...

Nu este adevarat faptul ca zaharul in cantitate mai mare conserva mai bine. Mie nici nu prea imi plac gemurile foarte dulci, ma lesina. Lamaia conserva bine, se pune in functie de gust. Dupa cum am specificat in anumite retete de conservare important este : sa speli bine borcanele, sa le clatesti apoi sa le oparesti, la fel si capacele. Dupa ce s-au uscat se incalzesc putin la cuptor, se pune gemul, se mai dau borcanele putin la cuptor sa prinda gemul o pojghita, punem capacele si strangem cu toata puterea sa nu intre aer. Punem in paturi. Asta-i tot. Tin ani de zile, si zacusca la fel. Borcanele sa fie curate si capacele bune, nu ruginite. Zahar eu pun dupa gust, atat cat sa nu fie acru gemul si sa se lege fructele.