Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 decembrie 2016

Plachie de crap










Grozava, la fel de buna ca saramura

Timp de pregătire : 2 ore
Gatire : 40 de minute

2 kg rondele crap de Dunăre
4 bucati mari ceapa alba și rosie
4 ardei grași mai mari sau capia
Usturoi dupa gust, eu am pus 1-2 capatani
2-3 ardei capia copți congelati
1 cutie rosii cubulete
1 cana mare de 250 ml vin alb sec
Cateva rosii cherry dacă aveți
1-2 legaturi de patrunjel verde tocat
2 linguri pasta concentrata de tomate
4 foi de dafin
Ulei de masline
Sare și piper proaspăt macinate
3 boabe de piper
3 boabe ienibahar
Condimente : curry, boia, turmeric, oregano, vegeta

Pestele se condimenteaza peste tot, se unge cu ulei de masline si se lasa la rece pana a doua zi. Tăiem ceapa solzisori si o desfacem cu mana. Ardeiul se taie Julien și o parte din usturoi îl zdrobim.  Prăjim foarte puțin pestele pe toate partile si-l scoatem din tigaie. Mai adaugam in aceeasi cratita putin ulei si începem sa calim ceapa și usturoiul în două transe.  Dupa ce am calit bine ceapa adaugam jumătate din cantitatea de ardei. Cand s-a inmuiat punem a doua parte de ardei și calim în continuare. Dupa cateva minute punem rosiile, pasta de tomate, o parte din patrunjel, dafinul, apoi vinul și restul de usturoi trecut prin presa. Punem la sos piper și sare proaspat macinate, ienibaharul și piperul boabe. Asezam legumele într-o tava mare, venim si cu ardeiul copt taiat fasii pe care-l punem peste tot printre legume, punem pestele si-l îndesat bine în sos. Punem patrunjel deasupra și dam la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade. În timpul asta mai scoatem tava și o mișcăm stanga dreapta ca sa intre bine sosul în peste. Gustam si potrivim de sare. Daca doriti puteti întoarce usor pestele după 20 de minute sau să-l îmbrăcați periodic cu zeama din tava. Eu nu am pus rosii cherry. Servim cu patrunjel alături de un pahar de vin alb. Reteta clasica de plachie se face direct cu pestele la cuptor fără a se praji dar este mai gustos asa. Puteti adauga si ardei iute dacă va place picant. Pentru musafiri puteți aseza legumele pe un platou de salata și sa aranjați rondelele în asa fel încât sa formați pestele întreg, nu uitați sa pastrati coada și capul  si sa le puneți cu restul la cuptor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Hello, Susu! Cred ca este vorba de crap de Dunare si nu crab.Dealtfel reteta e super. Felicitari pentru blog...si decorurile imi plac mult.
Cristina