Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 aprilie 2020

Blat pentru gatit din sare de Himalaya, peste, fructe de mare, carne si legume


























































































Utilizarea blaturilor  :

1) inainte de prima utilizare
: se spala bine cu apa simpla fara detergent pentru a inlatura eventuala murdarie adunata in urma transportului. Se lasa la uscat o zi. Se pune piatra in cuptor si acesta se incalzeste la 200 de grade timp de o jumatate de ora. Nu se pune in cuptorul deja incalzit. Se scoate piatra cu ajutorul unei manusi antitermice si se pune pe lemn sau fier. Se pune carnea subtire la gatit. Se ia carnea si se lasa piatra sa se raceasca si sa ajunga la temp camerei apoi se spala doar cu apa dar cat mai putina cu un burete de bucatarie curat. Ingredientele nu trebuiesc sarate, isi iau de la blat.

2) folosirea la gatit: blatul se tine 1-2 ore in cuptorul incalzit la 240-260 de grade (se porneste aragazul dupa introducerea blatului). Acesta se mai poate incalzi, cu ajutorul unei plase, pe flacara de la aragaz sau pe carbuni, la gratar. Dupa aceea blatul se scoate si se poate transporta in locul unde urmeaza a se prepara carnea, fructele de mare sau legumele.

Important! A nu se gati carne congelata pe aceste blaturi-plite. Mare atentie la manevrare cand blaturile sunt luate de pe foc sau scoase din cuptor. A nu se atinge piatra o ora dupa ce este luata de pe foc. Nu trebuie pusa in apa cat este fierbinte. Daca o puneti in apa, in afara de aburii care va pot rani, exista riscul ca piatra sa crape dupa o vreme, in urma trecerii bruste de la cald la rece. Atentie la locul in care puneti piatra fierbinte: suprafata respectiva trebuie sa reziste la temperaturi inalte, deci recomandabile sunt fierul sau lemnul.

-Gatiti intotdeauna mancare pe aceeasi parte a blatului. Acest lucru va prelungi durata de viata a placii, evitand cracarea si incetinind expansiunea fisurilor existente in sare.

-Blaturile din sare roz de Himalaya ar trebui sa fie incalzite incet pana la o temperatura de cel mult 200 de grade Celsius/15 minute

-Folositi un burete umed, frecati usor suprafata si stergeti imediat

-se poate curata cu ajutorul unui burete umed, nu utilizati sapun sau detergent de vase

- 

Frigaruile nu mi-au placut decat pe gratar

Niciun comentariu: