Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 aprilie 2010

Masa de Paste si Craciun























































































Imperial multicolor hartie ornament :























































































































1) Pregatirea si vopsirea oualor de Paste :

Ingrediente: oute cate vreti, un cos de paie, decoratiuni sau vopsea, iarba verde (ceapa verde sau altceva), otet alb, sare. Ouale spalate si aduse la tempwratura camerei se fierb cu apa rece cat sa le acopere cu sare si otet la foc mic. Din mom cand incep sa fiarba se lasa 10 minute.

Mod de preparare:

Eu am spalat bine ouale cu detergent si apa, le-am sters cu un prosopel curat si le-am lasat cateva ore afara din frigider sa fie la temperatura camerei. Am tinut ouale in apa cu otet pentru 30 de minute. Am pus apoi ouale in oala cu apa rece, sare 2-3 lgt, putin otet alb si am pus la fiert la foc mic ca sa nu crape. Dupa 8 min cand sunt fierte se pun in apa rece ca sa se decojeasca usor. Din cele 30 de oua am reusit sa aleg 10 fara nici o fisura. Am considerat ca se vede mai bine desenul pe fond alb si nu le-am vopsit deloc, altfel nu s-ar mai fi inteles nimic. In anii trecuti am rosit ouale dar anul acesta am folosit decoratiuni. La anul vreau sa fac si cu frunze aplicate pe ele. Cand au fiert ouale tari le-am lasat la racit si apoi am introdus oul in abtibild si l-am pus intr-o lingura. L-am scufundat in apa clocotita pentru 3-5 secunde pana s-a mulat bine pe ou. Se fixeaza bine la mijloc astfel incat sa iasa egal in ambele parti. Am procedat la fel cu celelalte oua. Cine doreste sa roseasca ouale: acestea se verifica mai intai daca sunt crapate sau se vede vreo fisura in coaja si se inlatura, se pun cele bune in apa calduta si se spala cu putin detergent pentru degresare dupa care se lasa putin sa ajunga la temperatura camerei. Se aseaza pe fundul unei cratite mai intinse un prosop de bucatarie dupa care se aseaza ouale, se adauga apa rece de la robinet si apoi sare si putin otet. Nu folositi oua reci direct de la frigider pentru ca sigur vor crapa. Se pune pe foc mic si se lasa la fiert. Ouale nu trebuie sa stea ingramadite sau suprapuse dar nici sa ramana foarte mult spatiu intre ele ci doar atat cat intra in oala. Se prepara vopseaua cu apa si otet (pentru a se colora mai bine folositit de 3-4 ori mai multe plicuri de vopsea decat este specificat pe ambalaj), se scufunda ouale pentru cateva minute dupa care se scot cu paleta si se aseaza pe folie de aluminiu sau servetele. Dupa ce se usuca se da luciu cu grasime, slanina sau ulei. Ca sa nu crape coaja puneti chibrituri arse in apa. Pentru ouale decorate cu frunze ungeți patrunjelul cu ulei și aplicați pe ou apoi puneti ciorapul si legati, astfel nu prinde vopseaua sub el.

2) Decolorarea oualor de tara : pentru ca vrem oua de tara și ele sunt maronii procedam asa : pentru 1 ou folosim 1 lgt sare si 50 ml otet, pentru mai multe oua înmulțim cantitatea pt fiecare ou. Punem otetul si sarea in apa rece, dizolva sarea și punem peste oua cat sa le acopere. Lasam la fiert 5 min din mom cand incepe sa fiarba și le scoatem, le frecam cu un burete mai abraziv, le spalam bine sub jet de apa la chiuveta după care le punem la fiert in alta apa cu putina sare si otet si le mai fierbem încă 10-15 min.

3) Vopsitul oualor fara coloranti:

pentru culoarea rosie : sfecla fiarta cu varza rosie la rece sau coji de ceapa rosie la cald (cu sfecla nu mi-au iesit)
pentru culoarea galbena : foi de ceapa alba, turmenic, curcuma sau curry, puneti intr-o cana fiarta 1 si 1/2 lgt curcuma si 1/2 lgt otet, ceai musetel concentrat
mov : se tin ouale fierte in suc de struguri, pentru pastel adaugi cateva picaturi de lamaie sau varza rosie
auriu : fierbi ouale cu foi de ceapa alba si rosie impreuna cu sare si otet conbinatie de culori intre ele
maroniu : cafea

Ouale se pun la fiert  separat ca mai sus cu sare dupa care se pun in fiertura de ceapa sau sucul de sfecla si varza si se tin in functie de cat de tare vreti sa iasa culoarea, pentru rosu deschis mai putin si pentru grena mai mult timp.Pentru fiertura de ceapa se pun cojile de deasupra cu apa la fiert si se lasa pe foc iar sfecla si varza se fierb impreuna. Se pot pune pe un platou sau cosulet frunze de leurda pe margini si trefoi intre oua. se da luciu cu slanina sau ulei cat sunt inca calde.

Coji de ceapa rosie:

12 oua albe
foi de la 1 kg ceapa
3 lg otet
1 lgt sare
ciorap
ata

Ouale se spala cu detergent si se lasa la temp camerei. Punem cojile cu 1.5 l apa, sarea si otetul pe foc sa fiarba 20 min. Fixam frunzele cu fata pe ou umezindu-le usor, le strangem in ciorap fara sa miscam foaia si legam cu ata. Bagam ouale in apa calda ca sa nu crape dupa carele punem la fiert in continuare cu foile de ceapa la foc mic pentru 20-30 min. Cand va convine nuanta le scoateti. Dati-le cu luciu cat sunt calde, slanina sau ulei. Puteti foarte bine sa le fierbeti separat dupa care cat inca sunt fierbinti se pun in fiertura de ceaoa cu otet si se lasa cat doriti.

4) Vopsit la rece:

lasati ouale gata fierte in fiertura de varza rosie dar rece. se tin de la 3-4 ore sau chiar peste noapte

Vopsit la rece:

se fierb foile de ceapa rosie cu otet si se pun ouale fierte in compozitia fierbinte si se lasa ceva vreme sau le puteti fierbe in continuare

oul fiert si inca cald se infasoara in hartie creponata si se da prin otet de vin alb, cand se usuca hartia se indeparteaza

5) Vopsea sidefata si decoratiuni 3D cu kitul de la Dr Oetker :

Ingrediente :

10 Oua de tara
Sare
Otet
1 pachet vopsea de la Dr Oetker cu decoratiuni 3D

Ouale se scot din timp de la frigider, se spala bine cu detergent de vase si se clatesc. Daca avem oua maronii de tara procedam în felul următor pentru albire : pt 10 Oua folosim 10 lgt de sare și 500 ml otet, deci 1 lgt sare si 50 ml otet pt 1 bucata. Punem sarea și otetul în apa rece, amestecam si punem ouale de tara. Pt a nu se sparge la fiert e bine ca ouale sa ocupe cam tot fundul oalei ca sa nu se ciocnească intre ele. Din momentul cand incepe apa sa fiarba lasam 5 minute apoi le scoatem si aruncam apa. Frecam putin fiecare ou cu un burete de vase pt a îndepărta pojghita maronie apoi le spalam la chiuveta sub jet de apa rece. Le punem din nou la fiert în alta apa rece cu putina sare și otet, cat doriti și mai lasam10-15 min sa fiarba tare. Se scot, se sterg si se vopsesc când sunt puțin caldute. Se pune vopseaua în apa calda apoi se taie un colt. Punem câteva picături pe manusa, frecam palmele apoi punem oul si-l frecam și pe el. Ca sa iasa cum trebuie culoarea eu le-am dat de vreo 3 ori timp în care le-am lasat vreun minut intre operațiuni sa se usuce. Dupa ce s-au uscat bine aplicam decoratiunile.




































6) Vopseaua sidefata  de la Dr Oetker:

Am respectat indicatiile de pe cutie, doar 3 picaturi de vopsea se pun pe manusa. Am repetat procedura de vreo 3 ori dupa ce s-au uscat putin, astfel s-au colorat mai mult. Am folosit mai multe randuri de manusi, daca le spalam trebuiesc uscate bine si e multa munca.








7) Imperial multicolor hartie ornament :

Se fierb ouale in apa cu sare dar fara otet imbracate in hartie si puse in ciorap dupa care se scot si se indeparteaza hartia.























8) Idei deosebite de vopsit si decorat outele de Paste:

Joc de buline:
 se folosesc vopsele normale pe oua perfect albe. Inainte de fierbere ouale se degreseaza temeinic prin frecare cu otet. Se fierb si se lasa sa se usuce si sa se racoreasca. Pe fiecare ou se aplica buline de banda adeziva de mare putere (de ex de la plasturi rezistenti la apa). Se plonjeaza apoi ouale in culorile dorite. Se lasa sa se usuce si se indeparteaza plasturii. La final se pot da cu luciu, slanina.

9) Cu hartie creponata :

Varianta I :

Atentie ca pateaza foarte rau, folosim mai multe straturi de ziare, manusi groase si tava ca sa nu murdarim masa de lucru. Se taie hartia creponata de diverse culori in fasii de 2 cm si se aseaza in mod dezordonat pe folie de aluminiu. Stropim cu ajutorul pensulei hartia cu otet dar nu foarte mult dupa care asezam oul fiert care este foarte fierbinte si strangem folia foarte bine ca sa nu patrunda apa inauntru. Ca sa avem timp sa pregatim fiecare ou trebuie sa avem o oala fierbinte in care sa pastram ouale calde si dupa ce am strans bine folia eventual le mai punem intr-o folie sau punga ca sa nu intre apa si le punem in apa fierbine fara a le fierbe din nou, doar sa stea in apa fierbinte pentru 25 minute sau mai mult pentru o culoare mai intensa dupa care le scoatem si inlaturam folia si hartia. Dupa ce s-au uscat le dam luciu.

Varianta II :

Se degreseaza ouale si se fierb. Se scot, se sterg si se lasa putin la racit. Hartia se taie bucatele mici, se inmoaie fiecare bucatica in putina apa, doar umezita si se pun rand pe rand pe ou pana se acopera cu totul. Se lasa cel putin 5 min si se indeparteaza apoi hartia.

Varianta III :

Se procedeaza ca mai sus doar ca hartia nu se aplica pe ou, se inmoaie in apa, se strange putin, se scurge excesul de apa si se tamponeaza oul, se ia alta culoare si se tamponeaza, va rezulta ca o pictura.

Vezi poze aici:

https://roxanici.wordpress.com/2012/04/13/tehnica-vopsirii-oualelor-cu-hartie-creponata/

Var IV : fiecare ou se infasoara intr-o hartie creponata de o culoare sau si mai interesant in fasii taiate de mai multe culori. Se pun in ciorap si se fierb.

10) Oua marmorate: Fori si frunze uscate de la flori de diverse culori, muscate, trandafir,etc la care se adauga frunze de spanac, loboda, varza rosie proaspete care se taie cu foarfeca in bucatele foarte mici gen confetti. ouale spalate bine , umede se trec prin frunze, se pun in ciorap se strang bine si se fierb in apa cu sare. cand sunt gata se scot si se lasa sa se usuce dupa care se scoate ciorapul si se da luciu.

11) Alte idei de decor: Craquele: aspectul de crapat artistic se obtine relativ usor, ouale se plonjeaza in vopsea normala (se vor folosi nuante picturale cum sunt portocaliu, auriu, argintiu, bronz, albastru, verde sau violet). Ouale se scot din cuva cu vopsea si imediat se impacheteaza in folie de aluminiu care a fost mototolita intentionat sau se zgarie usor cu o spatula de lemn cat mai haotic apoi se lasa sa se usuce oul si se da cu luciu. Se vor obtine oua cu un aspect foarte pretios care se pun in valoare prin contrast cu oua natur cum sunt cele de prepelita.


12) Vopsea și coji de ceapa :

Varr I de la bucataresele vesele : Ouale sa fie la temp camerei. Spalam ouale, le stergem cu servetele si umezim unde vom aplica frunze sau flori. Le punem in dres si legam. Punem ouale in oala cu apa rece si frunze multe de ceapa albe, rosii sau combinate. Nu se pune otet, nu se coloreaza bine. Pt o culoare mai intensa se fierb mai mult sau se lasa sa stea in apa fiarta. Se scoate ciorapul si se da luciu cat sunt calde.

Var II Valentina Ionita gustos.ro : foi de ceapa rosie cat mai multe, foi de ceapa galbena, otet, frunzulite si floricele mici proaspete. Ouale spalate cu detergent se clatesc si se usuca. Se umezesc putin in zona u de se aplica floarea si se pune cu mijlocul lipit de iu, se strange ciorapul pe el si se leaga. Se pun ouale care sunt la temp camerei sa fiarba cu coji de ceapa si cateva lg de otet. Se pot pune si niste carpe pe fund. Dupa ce au fiert peste 8 min se lasa sa se raceasca in oala cu fiertura sa prinda culoarea mai bine apoi se scurg, se scoate ciorapul si se sterg. Se dau cu slanina pt luciu cat sunt calde. Ft bine merg si ouale de prepelita vopsie. Daca vreti puteti adauga si sfecla la fiwrt.

Var III : tot de la bucataresele vesele doar ca folosim si vopsea si coji : 1 plic vopsea lichida verde, oua, coji de ceapa, 3-4 lg otet, ciorapi, slanina. Spalam ouale, punem foi de ceapa pe ele si le strangem cu ciorap. Le fierbem in apa cu otet si vopsea. Apa se pune cat cere vopseaua. Scoatem foile si le dam luciu cat sunt inca calde.

Aranjarea servetelelor

http://www.ardei-iute.ro/diverse/impachetat-servetele-colorate-pentru-masa-nunta-botez-festivitati-etc




Niciun comentariu: