Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 iunie 2010

Tort cu ciocolata si portocale










































Timp de preparare : 120 min
Portii pentru 8 persoane

Ingrediente necesare :

Blat :

3 oua mari
½ cana ulei
250 g faina
1 plic praf de copt stins cu putina zeama de lamaie
Esenta de rom
Esenta de vanilie
1 borcan de 400 g gem
1 lingurita coaja de portocala
1 lingurita coaja de lamaie
Suc de ananas pentru insiropat

Crema de portocale :

4 galbenusuri
7 linguri potrivite de zahar
150 ml zeama de portocale
Esenta de portocale

Crema de ciocolata :
200 g ciocolata (amaruie si cu lapte)
200 ml frisca lichida
Cateva linguri de cognac

Glazura :

120 g ciocolata cu lapte
60 g ciocolata amaruie
180 ml frisca lichida

Decor :

Portocale, ciocolata, coaja de portocale

Mod de preparare :

Blatul :

Eu am folosit gem de gutui, zmeura si magiun de prune mai acrisor. Amestecam toate ingredientele cu telul (mai putin faina) dupa care o incorporam treptat si pe aceasta. Se bat albusurile cu un praf de sare si cateva picaturi de otet pret de 1 minut la viteza mica apoi 2 minute la viteza medie si in final inca 2 minute la viteza maxima. Le adaugam si pe acestea la compozitia de blat si amestecam usor de jos in sus. Coacem la cuptorul incins pentru 30-40 minute. Taiem blatul in 3 si insiropam cu suc din compot.

Crema de portocale :

Punem pe baie de aburi galbenusurile impreuna cu zaharul si amestecam continuu pana se dizolva cristalele. ( apa din baie nu trebuie sa fiarba) Se adauga apoi zeama de portocale, esenta si se amesteca aproximativ 10 minute pana la ingrosare. Crema va fi de consistenta unei budinci sau chiar mai groasa. Se lasa pe masa pana la racire cand se va introduce la frigider.

Ganache de ciocolata :
Punem smantana impreuna cu cognacul si ciocolata bucatele intr-o cratita de teflon la foc foarte mic. Amestecam pana la dizolvarea ciocolatei. Lasam sa se raceasca dupa care punem ½ din cantitatea de crema la frigider. Dupa ce s-a racit bine se amesteca cele doua creme (cea de la frigider cu cea de la temperatura camerei ) pana iese o crema fina.

Montare blat :

Asezam primul blat insiropat pe un grilaj, ungem blatul cu crema de ciocolata, asezam al doilea blat, punem crema de portocale si deasupra ultimul blat.

Glazura :

Topim ciocolata in smantana pe foc mic dupa care o turnam cu miscari circulare in centrul tortului lasand sa se prelinga si pe margini. Daca nu se scurge complet ne putem folosi de o spatula cu care sa intindem crema peste tot. Se lasa pe masa pana la racire cand se introduce in frigider. Se orneaza dupa preferinta.

Un comentariu:

Gabriela spunea...

Tortul ca tortul,frumos nimic de spus,dar da-mi voie sa-ti spun ca ai niste ochi superbi,complimente!Felicitari si pentru bloc,faine retete!pup si o zi buna!