Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 iunie 2010

Vita cu sos thai red si orez arlechino














Acceasta reteta thailandeza contine sos thai red ce este o combinatie intre lapte de cocos, ierburi, curry, pasta de culoare rosie putin picanta foarte apreciata de iubitorii mancarurilor asiatice. Orezul rosu cu bob lung este cultivat in Thailanda si India fiind la fel de bogat in magneziu, seleniu si fibre alimentare ca si cel negru.

Ingrediente pentru 4 persoane :

Pentru marinata :

1 lingura sos de peste
1 lingura sos de soia
1 lingura ulei de masline
Putin piper proaspat macinat
praf de curry

Pentru preparare :

300 g carne frageda de vita (vrabioara sau muschi)
Ulei pentru calit
4 catei zdraveni de usturoi
4 ardei capia
cateva boabe de mustar
cateva felii subtiri de ghimbir proaspat
1 lingurita sos de peste
1 ceapa alba
1 ceapa rosie
1 radacina telina mica
2 morcovi potriviti
2 lingurite pasta de curry sau un pliculet de sos gata preparat
Sofran sau cardamon
1 pahar mic orez alb cu bob lung (jasmine sau basmati) + 2 masuri de apa
1 pahar orez brun + 2 si 1/4 masuri de apa
1 pahar orez rosu ( thai red )+ 2 si 1/2 masuri de apa

Mod de preparare:

Se spala sub un jet de apa rece carnea, se sterge cu un prosop de bucatarie dupa care se taie cubulete sau fasii subtiri. Se ‘ maseaza ‘ cu ingredientele pentru marinata dupa care se tine la frigider pana la pregatire (de preferat cel putin o ora). Ceapa se taie julien, ardeilor li se scoaate fibra aceea alba (pentru aspect) si se taie bucati potrivite. Morcovii curatati se taie felii subtiri pe lung, telina tije (eu am taiat-o cu forma speciala) iar usturoiul tocat sau felii. Incingem un wok, apoi uleiul si calim la foc rapid carnea vreo 3-4 minute pana isi schimba culoarea. Dam deoparte carnea si spalam tigaia pentru legume. Calim in urmatoarea ordine : usturoiul, ceapa, morcovul , telina iar la urma ardeiul si ghimbirul feliat. Adaugam carnea, boabele de mustar, sosul de peste si la sfarsit sosul de curry. Amestecam in continuare sa nu se prinda pana mai scade sosul si se leaga. Orezul se pregateste separat. Timpul de fierbere variaza, 25 minute cel alb, 30-35 cel negru si 35-40 cel rosu. Pentru un gust mai bun se poate folosi supa de carne in loc de apa dar ii va schimba culoarea orezului si nu va mai exista contrastul acela intre culori. Orezul alb se pune in 2 pahare de apa care fierb (acelasi pahar cu care s-a masurat orezul), se amesteca de doua ori in el si se acopera cu o folie de aluminiu care se strange etans pe margine. Se pune un capac deasupra si se da focul la minim. Se lasa 15 minute dupa ceas, se inchide focul, se ia capacul si se mai lasa folia timp de 10 minute cand se indeparteaza. Aceasta metoda o folosesc pentru a iesi orezul al ‘dente’ si fiert bob cu bob. Orezul negru fierbe in acelasi mod, in 2 si 1/4 masuri de apa pentru 20 de minute cu capac si apoi se mai lasa cu folia pentru inca 10 minute. Se fierbe in acelasi mod si orezul rosu in apa cu un praf de sofran sau cardamon. ( eu nu am respectat cele 40 minute pentru fierbere si nici cele 4 masuri de apa de pe ambalaj si bine am facut)Cat este cald orezul se umplu niste boluri care au fost clatite cu apa rece. Se pune orez in cantitati egale de doua degete : rosu, peste, cel alb si deasupra negru. Cand se raceste complet se intoarce bolul pe o farfurie cu o miscare brusca. Se serveste alaturi de vita. Cine doreste mai poate adauga sos de soia

Pofta buna !

Un comentariu:

Moni spunea...

Nu esti doar frumoasa foc , dar esti si foarte talentata . Imi place cum decorezi torturile si cum faci fotografiile...felicitarile mele .