Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 decembrie 2010

Cartofi gratinati
































Cartofi gratinati varianta I : grozavi

200 g branza de oaie
500 g cartofi
3 oua
smantana
200 g cascaval
Piper alb
Putina vegeta
Lapte
unt
nucsoara
sunculita si ceapa obtional

Mod de preparare :

Se spala cartofii cu buretele de sarma pentru a indeparta pamantul si se pun in apa rece cu sare sa fiarba la foc mic. Cand sunt gata si s-au mai racit se taie felii subtiri sau se taie cubulete. Mie imi plac dati prin razatoarea mare caci se leaga mai bine cu sosul. Cascavalul se rade mare iar branza se faramizeaza sau se rade prin razatoarea mica . Puteti folosi orice branza ramasa prin frigider iar daca nu aveti oua si smantana merge doar cu iaurt si branza. Amestecam ½ din cantitatea de branza cu ouale batute bine, smantana, piperul, laptele si putina vegeta (puteti folosi si sana sau iaurt). Se unge cu unt din abundenta un vas incapator si se aseaza un rand de cartofi ca solzii de peste, unul de lapte cu branza, altul de cartofi si tot asa pana se termina ingredientele. Intre starturi se pune restul de branza rasa si cubulete de unt. Se pune cascavalul ras si se da la cuptorul incins pana se rumeneste frumos. Este excelenta. Daca alegeti sa taiati cartofii felii trebuie sa fie in felii foarte subtiri sa se patrunda bine de sos. Dupa ce s-a rumenit putin deasupra se scoate vasul din cuptor sa nu scada toata zeama si sa devina cartofii prea seci. Merge de minune si in vasul de lut caci se patrund foarte bine. Am mai incercat o varianta si anume cu ceapa alba si rosie tocata si calita dupa care am adaugat ceva afumatura peste si am continuat sa le calesc. Am pus curry, putina vegeta piper si boia. Aceasta compozitie am repartizat-o intre straturi, peste cartofi

Cartofi gratinati varianta II : buni dar parca ar merge si niste carnita

3 cartofi mari, 1/2 kg
1 legatura de ceapa verde
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
3 oua mari
3 lg pline de smantana
50 gr unt
3 catei de usturoi pt gust
2 maini branza rasa fin
4 maini cascaval ras mare
Pentru fiertul cartofilor : 2 foi de dafin, sare, cateva boabe de coriandru si ienibahar, 1 ramurile de cimbru, piper

Punem apa pe foc și spalam bine cartofii sa nu ramana pamant. Cand fierbe apa punem sarea, condimentele, cartofii și acoperim. Cand au fiert cartofii ii curatam de coaja si ii taiem felii sau cuburi. Calim ceapa taiata marunt impreuna cu usturoiul zdrobit. Stingem focul, adaugam cartofii, o parte din verdeata și 1 lgt vegeta dupa care amestecam. Daca doriti puteti adauga orice alt condiment va placem. Eu am avut cateva masline, le-am pus si palea. Ungem un vas cu unt și asezam cartofii. Printre ei punem restul de unt, 2 maini de cascaval si 2 de branza deasupra, verdeata si ouale batute cu smantana. Adaugam și restul de cascaval și dam vreo 10 min la cuptor sa se rumenească putin. Ar merge calita și nițică sunca sau Bacon impreuna cu ceapa.

Un comentariu:

Federica spunea...

mmmmmmmmmmm..buonissimi!!ciao!