Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 mai 2012

Tiramisu



















Varianta I :

Ingrediente:

200 g zahar

4 galbenusuri

40 ml lichior amaretto, brandy sau coniac

500 g mascarpone

250 g piscoturi savoiardi

2 cesti expresso sau cafea foarte tare indulcita putin

2 linguri cacao
optional cappucino si ness pentru ornat


Mod de preparare:


Galbenusurile se freaca bine cu zaharul vreo 8 minute. Se adauga 1/2 din cantitatea de amaretto si se amesteca iar. Separat se bate putin crema mascarpone si apoi se adauga la galbenusuri.Cealalta jumatate de amaretoo se pune in cafea sa-i dea aroma. Daca nu aveti amaretto folositi cognac, ii da o aroma aparte. Cafeaua se strecoara bine de zat. Eu mai fac un amestec din cafea tare si  cescute de expresso. Piscoturile se inmoaie repede pentru 2 secunde in cafeaua calduta sau racita. Se aseaza intr-un vas un rand de piscoturi si deasupra crema. Ultimul strat va fi de crema. Se orneaza cu cacao si boabe de cafea. Se bate putin vasul de masa ca piscoturile sa se aseze mai bine. De preferat a se orna cu cacaoa a doua zi inainte de servire. Cine doreste poate presara si cappuccino sau ness amestecat cu cacaoa. Se tine la frigider 24 ore. Am facut mai multe retete de tiramisu dar reteta originala nu contine lapte sau frisca. Se  pot pune cubulete mici de cioco neagra printre piscoturi. Daca aveti ceva dubii legate de oua puteti bate galbenusurile cu zaharul pe baie de abur si albusurile la fel.


Varianta II foarte buna dar adaptata de mine, in mod normal tiramisu se face fara frisca si fara albusuri :
O crema senzationala, rezultatul a fost nemaipomenit
1/2 pachet mare de piscoturi
Ingrediente crema:
2 plicuri cappuccino (cafea instant), eu am pus lafesta ciocolata si strong mocca verde
250 g mascarpone
250 g frisca batuta adica 250 ml frisca lichida

1/2 plic intaritor de frisca
1 lingura esenta de cafea sau dupa gust
2 lingurite din siropul de cafea
4 albusuri
180-200 g zahar, eu am pus 200 dar mi s-a parut cam dulce
cacao

siropul pentru piscoturi: 200 ml apa, 5 linguri cu varf de cafea daca nu aveti expresso, 6 linguri de zahar, esenta de cafea aproximativ 1 lingurita, coaja de la 1 lamaie
Mod de preparare:
Pentru crema se bat spuma albusurile la temperatura  camerei cu putina zeama de lamaie, zahar si un praf de sare , se amesteca cu branza mascarpone, cu frisca batuta si la final se adauga esenta de cafea, cele doua lingurite din sirop si cafeaua instant. Pentru reusita albuselor se degreseaza peretii castronului in care se bat cu o jumatate de lamaie pentru a disparea orice urma de grasime. Crema se face cu o zi inainte pentru a sta la rece si a se intari. 1/3 din crema se amesteca cu pudra de cacaoa pana devine neagra si apoi montam tiramisu. Se inmoaie rapid (1-2 secunde) fiecare piscot in siropul rece si se aseaza unul langa altul, deasupra se pune crema alba si peste se pune cu ajutorul unui pos, crema cu cacao, iar piscoturi, crema alba si deasupra crema neagra dupa care facem cu frigaruia niste urme in crema, deasupra. Se da la rece pana a doua zi. Eu am folosit 1 pachet mic de piscoturi si 1/2 din cantitatea de crema de la tortul cu crema de cafea pentru ca era prea multa pentru tort, http://wwwsimona-susu.blogspot.com/2012/05/tort-cu-crema-de-cafea-ingrediente-blat.html

Varianta III, reteta clasica de incercat, tiramisu original se face fara frisca si albusuri :

500 g branza mascarpone 
400 g biscotti Savoiardi
4 galbenusuri 
150 g zahar
cacao neagra pudra pentru decorat
250 ml cafea tare de buna calitate (se poate face amestec cafea cu epresso)
15 ml liqueur amaretto sau coniac

Mod de preparare

Crema de mascarpone

Cele 4 galbenusuri se pun intr-un castron, peste care se adauga putin cate putin zaharul in timp ce se bate cu mixerul astfel incat sa se formeze o crema iar zaharul sa se dizolve in galbenusuri. Aceasta crema este o crema consistenta, nu trebuie in niciun caz sa fie fluida. Se adauga cele 2 cutii de branza mascarpone si se bate din nou pana la omogenizarea cremei. Se pune in frigider pana cand trebuie folosita.

Blatul de Biscotti Savoiardi

Se pune cafeaua racita intr-o farfurie adanca. Iti pregatesti o tava in care sa faci tiramisu care nu trebuie sa aiba o suprafata mare dar trebuie sa fie inalta de min 6 cm, o tava de 35x20 cm este perfecta. Incepi sa treci piscoturile prin cafea, doar pe o parte, nu le cufunda de tot si mi ales nu le lasa mai mult de 2 secunde in cafea deoarece ele au o structura spongioasa ca un burete care absoarbe imediat lichidul si risti sa se dezintegreze pur si simplu. Il pui in tava unul langa altul, acoperind suprafata tavii, dar cu fata uscata a piscotului in sus. Adica fata pe care tu vei pune crema cu mascarpone sa fie uscata. Se acopera cu ¾ din crema si mai pui un strat de piscoturi date prin cafea si pui restul de crema peste al doilea strat de piscoturi.
Pudrezi din abundenta cu pudra de cacao neagra si o dai la frigider pentru macar 2-3 ore.
Varianta IV, de incercat :

Tiramisu, cel mai popular „dolce” italian, a fost reinterpretat în fel şi chip în bucătăriile din toată lumea. Cu toate acestea, reţeta originală, făcută după regulile italienilor, este greu de egalat. Giuliana Lomazzi, chef, jurnalist culinar şi autoare de cărţi de bucate, dezvăluie însă care sunt secretele unui desert tiramisu desăvârşit, pe care îl pot face chiar şi cei mici, mai ales că nu are nevoie de coacere. „Înainte de a începe să-l preparaţi, este foarte important să însiropaţi baza moderat, altfel tiramisul va fi prea moale şi mai puţin savuros. În acelaşi timp, trebuie să aveţi grijă ca toată baza să fie însiropată în întregime şi să nu mai existe niciun pişcot uscat”, sfătuieşte expertul culinar.


 Ingrediente Tiramisu (6–8 porţii)

 Pentru bază - 250 g pişcoturi Pentru cremă - 4 ouă proaspete - 80 g (1/3 cană) zahăr - 500 g cremă de mascarpone - 5 linguri vin Marsala (opţional) Pentru sirop - 5 ceşti de cafea espresso Pentru garnitură - cacao pudră neîndulcită - 3 linguri de ciocolată dulce-amăruie dată pe răzătoare (opţional) Mod de preparare Tiramisu: Pentru a prepara crema, separaţi ouăle şi puneţi gălbenuşurile într-un bol. Adăugaţi zahărul şi bateţi cu telul până când se omogenizează şi devin spumante. Adăugaţi crema de mascarpone şi amestecaţi încet. Bateţi albuşurile până când amestecul devine mai tare şi apoi amestecaţi-l cu celălalt amestec (de mascarpone), puţin câte puţin. Adăugaţi vinul Marsala, dacă doriţi, după care plasaţi bolul în frigider. Aşezaţi un strat de pişcoturi într-o tavă dreptunghiulară. Cu ajutorul unei linguriţe, stropiţi-le cu cafea. Acoperiţi-le apoi cu 2/5 din amestecul de mascarpone. Pregătiţi încă un strat de pişcoturi şi mascarpone în acelaşi mod. Restul de 1/5 din amestecul de mascarpone îl veţi întinde peste prăjitura tiramisu cu ajutorul unei pungi de plastic tăiată la un colţ prin stoarcere. La final, prăjitura trebuie acoperită şi ţinută în frigider timp de câteva ore. Chiar înainte de a fi servit, adăugaţi pudra de cacao şi ciocolata peste desert, într-un strat uniform. 


Niciun comentariu: