Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 decembrie 2013

Ciorba de fasole de post





Tipsuri pentru ca fasolea sa fiarba: fasolea uscata se fierbe descoperita

-Se curata fasolea de mizerie si pietricele, se spala in doua ape, se tine o noapte in apa calduta, se pune 20 minute la fiert in apa tot calda impreuna cu 1 lgt bicarbonat de sodiu dupa care se schimba apa inca de doua ori cu apa fierbinte
- In a treia apa se pune 1 lgt zahar, un cartof, si se pune o lingura de metal sa fiarba putin in oala, fasolea va fierbe mai repede si bobul va ramane intreg
-Nu se pune sare, bulion sau rosii decat la final cand e fiarta fasolea
-Se mai poate pune chimion rasnit pentru gaze
-O alta varianta : se pune la inmuiat impreuna cu bicarbonat dupa care se spala si se pune la fiert in apa rece 20 min dupa care i se mai schimba apa inca de doua ori cu apa fiarta si spre sfarsitul fierberii mai punem bicarbonat
-Fasolea uscata se fierbe descoperita, dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Daca o punem la inmuiat cu apa rece a doua zi se pune la fiert tot cu apa rece, daca o punem in apa calda a doua zi se fierbe tot cu apa calduta nu fierbinte dar varianta cea mai buna este cu apa calda, eu am pus chiar infierbantata nitel nu calda.
-Se poate pune fasolea in apa fiarta pt o ora si jumate dupa care se pune la fiert tot in apa fiarta
-Sau puneti fasolea neinmuiata direct la fiert in apa rece si la cateva minute dupa ce incepe sa clocoteasca aruncam apa si punem alta rece, procedam asa de 3 ori
-Fasolea inmuiata in apa rece se da in clocot 10 minute cu apa rece, se arunca apa si se pune alta fiarta. Se mai schimba apa cu una fiarta inca de 2-3 ori. Unii spun ca fasolea se fierbe acopeita altii din contra, eu am procedat in ambele feluri
-Se pune fasolea neinmuiata in apa rece cu bicarbonat pana se incalzeste apoi stingem focul si lasam asa sa se inmoaie 1-2 ore. Apoi apa de inmuiere se arunca si se fierbe cu alta apa tot fierbinte
-fasolea se pune in apa fiarta de seara apoi a doua zi se fierbe cu apa clocotita

250 gr fasole alba
250 gr fasole rosie
1 pastarnac mare
1 patrunjel mare
1 telina potrivita
2 morcovi
1 capia rosu
2 cepe rosii
2 foi de dafin
cimbru romanesc
frunze de telina
marar
leustean
zeama de corcoduse sau bors
bicarbonat 2 lgt
1 cartof
2 lgt rase zahar
pasta de rosii
piper boabe

Alegem fasolea de impuritati, o punem in apa rece de seara iar a doua zi o spalam si o fierbem separat cea alba de cea  rosie in apa fierbinte. Ca sa nu avem gaze apa se schimba de 4 ori cu alta fiarta. Adaugam in fiecare oala cate 1 lgt rasa de bicarbonat, 1 cartof si 1 lgt de zahar, bicarbonatul si zaharul le puteti adauga doar in ultima apa schimbata. Dupa vreo ora schimbam apa cu alta fiarta. Puteti schimba vreo doua trei ape dar sa fie fierbinte. Punem condimente si cand a fiert fasolea o mutam in oala de ciorba. Adaugam apa fierbinte si legumele calite : ceapa, morcovul ras fin si capia cubulete. Adaugam si radacinoasele rase prin razatoarea mare. O parte din fasole o mixam si-o adaugam inapoi in oala, mie imi place sa fie putin crema. Cand au fiert bine punem bulion, verdeata si acritura. E foarte buna atat rece cat si calda.
Metodele bolduite sunt cele folosite de mine

Niciun comentariu: