Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 noiembrie 2013

Chec cu cacao




































O minunatie de pufosenie, va vine sa credeti ca a crescut asa frumos?, ei da, datorita apei minerale, si nimeni n-ar zice ca e de post

3 cani de faina
2 cani de zahar
2 cani apa minerala sau 1 cana de apa minerala si una de lapte de soia
3/4 cana ulei (170 gr)
1 plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
2-4 linguri de cacao, eu am pus 4
esenta de rom
esenta de vanilie
1 lgt coaja portocale
1 lgt coaja lamaie
1 mana stafide
1 mana nuci
ciocolata neagra 70% (eu am pus 1/2 ciocolata de 90 gr)

Nuca se da putin la cuptor, se curata de coaja iar 1/2 din ea se macina si restul se toaca marunt. Amestecam faina impreuna cu praful de copt si cacaoa cernuta. Stafidele se hidrateaza in esente dupa care se scurg si se tavalesc prin faina. Uleiul se mixeaza cu zaharul, esentele de la stafide si zaharul vanilat. Adaugam putina zeama de lamaie si cele doua cani de apa minerala, aceasta din urma o sa ajute sa iasa un chec pufos. Punem treptat cate doua linguri din amestecaul de ingrediente uscate la cele lichide si mixam la viteza mica. Punem si jumatate din nuca macinata si tocata pana se incorporeaza. Tapetam o forma de chec, punem o parte din aluat, stafide, nuca si pastram putin aluat. Topim ciocolata 1 minut la microunde si o punem in mijlocul checului acoperind cu restul de aluat oprit. Dam la cuptorul incalzit pentru 50-60 de minute dupa care facem testul cu scobitoarea. Chiar daca pe margine este facut verificati si in mijloc ca sa nu ramana crud datorita ciocolatei. Putem adauga rahat sau alte mirodenii cum ar fi cardamon, scortisoara sau anason care merg foarte bine cu ciocolata. Deasemenea putem incorpora ciocolata topita in aluat sau sa  punem ciocolata tocata marunt. In loc apa se poate folosi suc de fructe, zeama din compot sau lapte de soia. Checul se poate face si simplu, fara ciocolata, nuci si stafide in cazul asta iese si mai pufos. Din aceasta cantitate ies doua checuri mai mici sau unul foarte mare.

Am mai facut a doua varianta cu 1 vf cutit cardamon, 1 lgt scortisoara, 1 lg cocos, 1 lgt praf coaja de portocale, 1/3 lgt ghimbir, 1/2 ciocolata neagra rasa mare, nuca, stafide, am pus un rand aluat, un rand stafide si nuca, aluat/ciocolata si iar aluat

reteta de Sava Laura

facebook

Niciun comentariu: