Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 octombrie 2014

Paste bolognesse gratinate
























Minunate, compozitia este nemaipomenita si merge si la musaca, sunt mult mai bune la cuptor. Reteta inspirata de pe draga mea prietena

2 cepe rosii
2 cepe albe
1 morcov potrivit
1 telina mica, eu am pus albitura
1/2 kg carne tocata porc si vita
1 pahar vin rosu sec
4 catei mari de usturoi
patrunjel
3 linguri pasta concentrata de tomate
5 rosii mari pasate
foi de dafin
1 lgt boia
1 lgt curry
un praf de nucsoara
cimbru
oregano
busuioc
piper
ulei de masline
400 gr penne sau tagliatelle
parmezan
branza rasa

Dam prin masina de tocat ceapa, morcovul si albitura. Calim usturoiul zdrobit, adaugam legumele macinate dupa care urmeaza carnea, condimentele ( curry, boia, nucsoara, busuioc, oregano) si putin patrunjel. Dupa ce am calit bine punem rosiile si pasta de tomate. Lasam sa fiarba vreo 30 de minte dupa care stingem cu vin si mai lasam inca pe atat. Punem la fiert apa cu sare, coriandru, foi de dafin, oregano, 1 catel de usturoi, mix de curry  si cand clocoteste punem pastele. Amestecam in ele sa nu se prinda si le fierbem al dente. Le strecuram si le adaugam in compozitia de carne fierbinte. Putem sa le servim si separat cu parmezan deasupra sau le putem pregati pentru gratinat in felul urmator: dupa ce le-am amestecat cu sosul le asezam intr-o tava, le presaram cu branzeturi si dam la cuptorul incalzit vreo 20 min sa se gratineze. Din cantitatile de mai sus am facut doua portii de spaghete cu sos separat si a doua zi am facut din restul de carne si 1/2 pachet de paste scurte la cuptor.

Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

Niciun comentariu: