Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 iulie 2015

Dulceata de rubarba














1 kg de rubarba
300-500 gr zahar
2 felii de limeta
cateva suvite coaja de portocale optional

Este o leguma acrisoara cu tulpina frageda ca de telina ce se comporta foarte bine la fiert. Merge de minune in conbinatie cu alte fructe, capsuni sau caise iar rezultatul este asemanator cu al gemului de corcoduse. Se gaseste mai rar in piata la tarani sau in hypermaket, Cora, Lidl sau Auchan. Curatam tjjele de rubarba de frunzele care sunt toxice dupa care le punem intrun vas cu apa. Spalam si  taiem cubulete atat partea verde cat si cea rosie. Asezam intr-o oala larga la gura si cu fundul mai gros un rand de planta si unul de zahar pana se termina ingredientele. Se da la rece peste noapte. A doua zi o scoatem cu 20 de minute inainte de a ne apuca s-o gatim. Punem pe foc si amestecam din cand in cand. Spumam de cate ori este nevoie. Spre sfarsit punem cateva felii de limeta si coaja de portocale curatata de partea alba amaruie. Daca doriti sa nu iasa ca o marmelada atunci taiati-o mai mare si nu amestecati in ea, doar miscati cratita putin. Eu am folosit 500 de grame de zahar fiind prima oara cand am gatit aceasta planta dar s-a legat foarte bine asa ca data viitoare am sa folosesc mai putin. Nu se pune niciunfel de arome sau conservant iar limeta nu trebuie inlocuita cu lamaia galbena al carei gust va iesi in evidenta. Rubarba este acrisoara insa eu folosesc lamaia ca si conservant asadar daca va place mai puteti stoarce zeama pe langa cele doua felii de limeta. Nu folositi mai mult de 500 grame de zahar si nu adaugati apa, isi lasa zeama suficienta pentru fierbere.

Niciun comentariu: