Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 august 2010

Cozonac de paste




















Ingrediente :

Aluat1 kg faina de buna calitate
100 ml ulei
30 g unt
450 ml lapte
1 lingurita sare
50 g drojdie proaspata
7 galbenusuri
200 g zahar
razatura de lamaie
razatura de portocala
esenta de rom
Esenta de vanilie
Crema
7 albusuri
50 gr nuca de cocos
300 g nuca macinata (1/2 prin masina si ½ tocata marunt)
150 gr zahar
50 g stafide (obtional)
Cognac pentru hidratat stafidele
25 gr cacao
esenta rom
Esenta de vanilie
3 galbenusuri pentru uns aluatul

Aluatul :

Ingredientele se scot din timp de la frigider pentru a fi la temperatura camerei si apoi incalzim putin bucataria. Se face o maia din vreo 200 g faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut si 2 linguri de zahar. Se lasa sa creasca apoi se adauga treptat restul de faina, lapte caldut, galbenusurile batute cu esentele, zaharul, sarea si coaja rasa. Framantam bine dupa care adaugam cate putin din untul topit si uleiul cald pana se formeaza ‘basicute’ deasupra. Grasimea nu trebuie sa fie fierbinte ci doar calduta pentru ca altfel stopeaza cresterea. Punem aluatul intr-un castron curat si acoperim cu un prosop de bucatarie. Asezam la loc cald ferit de curenti.

Crema :

Batem spuma albusurile cu zaharul, adaugam cacaoa cernuta, esentele, miezul de cocos, si nuca macinata. Aluatul crescut se imparte in doua parti egale. Intindem cu mana o parte din aluat (eventual daca este prea lipicios ne ajutam cu putin ulei cald intins pe maini sau pe masa de lucru), punem ½ din crema pe toata suprafata lasand loc de 2 degete la marginea dinspre exterior pentru a nu iesi umplutura. Rulam usor spre marginea exterioara si asezam aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Lasam inca 30 de minute sa creasca iar apoi il ungem cu galbenus batut. Il bagam la cuptorul incins pentru 30-40 de minute in functie de cum coace cuptorul fiecaruia. Procedam in acelasi fel si cu cealalta parte de crema si aluat obtinand astfel 2 cozonaci destul de mari si pufosi.Cand este gata se poate lasa in cuptor cu usa intredeschisa pentru a se raci. Se scoate din forma si se taie doar cand s-a racit complet. Puteti adauga si cubulete de rahat colorat. Se pune la cuptor impreuna cu o cratita cu apa, aburul ajuta sa circule caldura mai bine

Un comentariu:

Petite Foury spunea...

Simona, pentru ca esti o harnicuta si jumatate, te invit la mine pe blog sa ridici cateva premii!
P.S. Felicitari pentru minunatile care ies din mainile tale, sunt o adevarata inspiratie!