Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 iunie 2013

Magiun de capsuni















Magiun de capsuni

2 kg capsuni de tara
500 gr-1 kg de zahar
1 lamaie si jumatate sau chiar doua
1 pastaie de vanilie optional

Capsunile se pun in apa cu jumatate din zeama unei lamai pentru a-si pastra culoarea frumoasa, se spala, li se scot coditele si se paseaza cu mixerul. Se pun pe foc mic si dupa ce mai scade zeama adaugam zaharul si vanilia. Gemul se fierbe intre o ora si trei ore, in functie de cum vreti sa iasa siropul, mai colorat si subtire sau caramelizat si vascos. Luam spuma cand se formeaza si la sfarsit verificam daca s-a inchegat suficient, punem cateva picaturi pe o farfurie si daca ramane legata si nu se imprastie e gata. Borcanele trebuie bine spalate, sterilizate si uscate. Dam borcanele si capacele sa se incalzeasca putin la cuptor, le asezam pe cutite si punem gemul fierbinte. Lasam putin spatiu de vreun deget la gura borcanului. Mai dam putin la cuptor sa prinda o pojghita deasupra dupa care capacim si le punem la cald in paturi. Nu este nevoie de conservanti, lamaia este suficienta, mie imi tin conservele ani de zile, conditia este ca borcanele sa fie foarte bine spalate si sterilizate. O alta modalitate folosita este ca dupa ce am pus gemul in borcane sa le asezam cu gura in jos pentru a se crea vid. Mie imi plac gemurile nu foarte dulci si mai acrisoare astfel incat folosesc mai putin zahar si chiar vreo doua lamai, proportia folosita e cam 1 kg de zahar la doua de fructe. Din cantitate dubla ies vreo 8 borcane potrivite. 



Niciun comentariu: