Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 iunie 2013

Gem de capsuni























Gem de capsuni

2 kg capsuni de tara
1 kg de zahar
zeama de la o lamaie jumatate
1 lamaie taiata felii
1 pastaie de vanilie

Capsunile se pun in apa cu zeama de la jumatate de lamaie pentru a-si pastra culoarea, se spala, li se scot coditele si se taie jumatati. Se aseaza un rand de capsuni, unul de zahar, lamaia taiata si vanilia. Peste capsuni se pune zeama de la o lamaie si se dau la rece pana a doua zi. Eu am taiat capsunile pentru ca-mi plac  acele gemuri legate insa le puteti lasa intregi. Se pune oala pe foc mic si se fierbe aproximativ doua ore jumate-trei. Spumam ori de cate ori este nevoie iar la sfarsit inlaturam pastaia si lamaia felii. Verificam daca s-a legat punand cateva picaturi de gem pe o farfurie, trebuie sa ramana inchegata si sa nu se inprastie. Borcanele trebuie bine spalate, sterilizate si uscate. Le punem in tava de la cuptorul rece pentru 30 min la 150 de grade si apoi punem gemul fierbinte. Mai dam putin  sa prinda o pojghita deasupra dupa care capacim si le punem in paturi. O alta metoda ar fi urmatoarea : lasam 15 min sa se raceasca gemul, il punem fierbinte in borcane, punem capacele si intoarcem borcanele cu gura in jos sa se formeze vid.  Mie imi place sa fie gemul mai putin dulce si chiar acrisor de aceea incerc sa folosesc cat mai putin zahar atat cat sa se poata lega. Gemul s-a inchegat bine asa ca puteti folosi chiar mai putin de 1 kg de zahar si spre sfarsit daca nu s-a legat mai puteti adauga. Gemul se mai poate face cu o legatura de menta proaspata sau uscata. Menta ii da o aroma deosebita daca alegeti s-o folositi nu veti regreta. Cand e gata gemul se stinge focul si se arunca menta tocata. Se poate pune legatura intreaga daca nu va place s-o gasiti in gem si cand se mai raceste se inlatura.

Niciun comentariu: