Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 iunie 2013

Gem de capsuni























Gem de capsuni

2 kg capsuni de tara
1 kg de zahar
zeama de la o lamaie jumatate
1 lamaie taiata felii


Capsunile se pun in apa cu zeama de la jumatate de lamaie pentru a-si pastra culoarea si se spala rapid in doua secunde si trei miscari pt a nu se imbiba de apa, deabea dupa spalare li se scot coditele si daca doriti pe cele foarte mari le taiati in jumatate. Se aseaza un rand de capsuni, unul de zahar, lamaia taiata si vanilia. Peste capsuni se pune zeama de la o lamaie si se dau la rece pana a doua zi. O parte din capsuni le-am taiat si o parte le-am lasat intregi pentru ca-mi plac acele gemuri legate dar totodata sa fie si cateva intregi. Se pune oala pe foc mic si se fierbe aproximativ doua ore jumate-trei. Se da focul mare la inceput si cand incepe sa fiarba se micsoreaza. Spumam ori de cate ori este nevoie iar la sfarsit inlaturam pastaia si lamaia felii. Verificam daca s-a legat punand cateva picaturi de gem pe o farfurie, trebuie sa ramana inchegata si sa nu se inprastie. Borcanele trebuie bine spalate, sterilizate si uscate. Le punem in tava de la cuptorul rece pentru 30 min la 150 de grade si apoi punem gemul fierbinte. Mai dam putin  sa prinda o pojghita deasupra dupa care capacim si le punem in paturi. Borcanele se umplu in felul urmator, se pune cate un cutit sub borcan si se umplu cate doua borcane deodata. Se pune cate un polonic in fiecare borcan pana se umplu ambele pt a se incalzi treptat de jos in sus. O alta metoda ar fi urmatoarea : lasam 15 min sa se raceasca gemul, il punem fierbinte in borcane, punem capacele si intoarcem borcanele cu gura in jos sa se formeze vid.  Mie imi place sa fie gemul mai putin dulce si chiar acrisor de aceea incerc sa folosesc cat mai putin zahar atat cat sa se poata lega. Gemul s-a inchegat bine asa ca puteti folosi chiar mai putin de 1 kg de zahar si spre sfarsit daca nu s-a legat mai puteti adauga. Gemul se mai poate face cu o legatura de menta proaspata sau uscata. Menta ii da o aroma deosebita daca alegeti s-o folositi nu veti regreta. Cand e gata gemul se stinge focul si se arunca menta tocata. Se poate pune legatura intreaga daca nu va place s-o gasiti in gem si cand se mai raceste se inlatura. Lamaia este obligatorie pt ca ajuta fructele sa-si pastreze culoarea si e un bun conservant. 

Niciun comentariu: