Faceți căutări pe acest blog

vineri, 16 august 2013

Ciorbita de dovlecei










Ciorba de dovlecei

Varianta 1

3 dovlecei mari
1 morcov
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 leustean
1 marar
1 patrunjel
1 ceapa
1 ardei gras rosu
1 ardei verde
4-5 polonice zeama de corcoduse
4-5 rosii mari
2-3 linguri de smantana grasa
4-5 galbenusuri

Tocam marunt ceapa, ardeiul si 1/2 din morcov. Albitura o dam prin razatoarea mare iar dovlecelul necuratat de coaja se taie cubulete mari. Calim ceapa, adaugam ardeiul si mai calim cateva minute dupa care urmeaza restul de morcov ras fin. Punem si dovlecelul si calim. Punem apa fiarta si putina verdeata tocata. Lasam sa fiarba 15-20 minute dupa care punem rosiile taiate. Spre sfarsit potrivim de sare, punem acritura si verdeata si dam drumul la albus in ciorba. Separat frecam galbenusurile si adaugam smantana care au fost scoase din timp de la rece. Cand se mai raceste ciorba punem cate putin in amestecul de galbenusuri dupa care varsam in oala ca sa nu se taie.

Varianta 2

2 dovlecei mari
1 morcov
1 pastarnac
1 patrunjel
1 leustean
1 ceapa
1 telina
1 ardei gras rosu
1 ardei verde
frunze de ceapa verde
frunze de telina
patrunjel
marar
bors sau zeama de corcoduse pentru acrit
500 gr rosii, 1/2 taiate cubulete si restul suc de rosii

Calim ceapa tocata dupa care adaugam la calit ardeiul, albitura cubulete, cateva frunze de telina, patrunjel, ceapa verde si apoi dovleceii cubulete. Cand au fiert legumele adaugi rosiile, verdeata si la sfarsit pasta de corcoduse. Potrivesti de sare si inchizi focul. Adaugi restul de verdeata si aoperi. Eu am folosit si boia dulce. Este buna atat calda cat si rece.

Varianta 3

- Bati iaurt gras sau lapte batut cu cateva oua dupa care lasi ciorba sa se raceasca un pic. Adaugi treptat cate un polonic de ciorba la amestecul de iaurt si amesteci dupa care procedezi la fel pana ajungi la aceeasi temperatura dupa care se adauga la ciorba. Nu varsam iaurtul direct in oala pentru ca se va branzi.

Varianta 4

Calim ceapa tocata, morcovii o parte cubulete o parte rasi fin, albitura cubulete, ardei verzi și rosii cubulete, dovleceii cubulete, punem apa. Dupa ce au fiert legumele punem curry, boia, rosii o parte pasate și o parte cubulete, marar, patrunjel, leustean, bors. Mai lasam 10 min, stingem focul, punem verdeata si 3 oua batute zdrente. Este buna atat rece cat și calda.





Niciun comentariu: