Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 noiembrie 2014

Gris cu lapte si sirop de zahar ars






O reteta minunata si aromata, o recomand cu drag

Reteta de pe draga mea prietena

4 cani de lapte
4 linguri de zahar
1 baton de vanilie sau esenta vanilie
un strop esenta de rom
1/2 steluta de anason
1-2 cuisoare optional
1 lgt coaja de lamaie
2 lgt coaja de portocale
1 cana de gris
unt cat o nuca optional
un praf de sare
3-4 lg zahar pt glazura

Infierbantam laptele cu zaharul, coaja de citrice, vanilia, mirodeniile si turnam in ploaie o cana nu prea plina de gris amestecand mereu. Spre sfarsit adaugam untul si putina sare. Eu nu am folosit unt dar ii da o consistenta mai fina. Lasati sa fiarba pana cand se leaga si grisul e fiert, nu mai mult pentru ca dupa racire se intareste. Ardeti 3 lg de zahar. Cand s-a topit fara sa se inegreasca mult turnati cateva linguri de apa si lasati sa fiarba pana se face un sirop. Turnati-l peste gris si dati-l la rece. Sfat: nu faceti grisul prea dulce pentru ca siropul va veni deasupra. Puneti cate o lingura doua de zahar in gris, amestecati si gustati daca mai trebuie pus. Cel mai bine orezul si grisul cu lapte se potriveste de zahar dupa ce dati o lingurita la rece, cand e cald vi se pare foarte dulce. Laptele si grisul se masoara cu aceeasi cana.

Prune caramelizate topping gris sau orez cu lapte :

300 gr prune
50 ml apa
60 gr zahar 
10 gr unt
1 plic zahar vanilat
1/2 lamaie
1/2 lgt scortisoara

Se fierbe apa cu zaharul si mirodeniile. Cand se leaga pui prunele jumatati pana se ingroasa. Se serveste peste orez in loc de scortisoara.

Mere caramelizate pentru topping orez cu lapte sau gris :

20 gr unt
3 lg de zahar
scortisoara
mere

Cureti merele de coaja si le tai felii mai grosute. Topiti untul, adaugati zaharul si merele. Amesteci usor si lasi sa dea cateva clocote pana se evapora zeama si se caramelizeaza. La final adaugi scortisoara.

Niciun comentariu: