Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 aprilie 2015

Cornulete umplute
























Varianta I : minunate, fragede, se topesc in gura  doar ca aluatul se lucreaza cam greu, se rupe

200 gr untura de porc
460 gr faina baneasa 000
2 plicuri praf de copt
2 linguri otet
9 linguri de apa
1 lgt coaja de lime
1 lgt coaja de portocale
150 gr zahar pudra vanilat
gem, nuca, ciocolata pentru umplutura

Se framanta untura cu apa, coaja de citrice si praful de copt stins cu otet pana cand compozitia devine ca o maioneza. Adaugam faina treptat si o incorporam pana ce se desprinde de pe maini. Aluatul se lucreaza imediat, nu se da la rece. Infainam blatul de lucru si impartim aluatul in doua. Intindem o foaie subtire. Decupam marginile si rezulta un dreptunghi. La 2 cm de margine se pune compozitie intr-o banda de vreo 2 cm. Rulam aluatul peste gem si cand umplutura nu se mai vede taiem foaia pe langa zona de suprapunere cu un cutit ascutit. Ruloul obtinut se taie in bucatele de 2-3 cm. Repetam procedura pana terminam aluatul. Se pun cornuletele intr-o tava tapetata. Dam la cuptorul incalzit la 150 de grade pentru vreo 15-20 de minute. Nu trebuie sa se rumeneasca foarte tare deasupra, daca la fund au prins o culoare galbena sunt gata. Se tavalesc prin zahar pudra cat sunt inca fierbinti. Am folosit aceasta metoda de inpaturit cornuletele pentru a avea mai multa umplutura decat aluat.

sursa : cristinasworld.blog.ro

Varianta II : de incercat

200 gr smantana grasa fermentata
200 gr untura de porc
450-500 gr faina
1 lgt rasa bicarbonat
1 lg otet
un praf de sare
zahar pudra

In loc de untura se poate folosi unt gras. Amestecam untura rece sau inghetata impreuna cu smantana rece, sarea si bicarbonatul stins cu otet. Adaugam treptat faina cernuta, incorporam si formam un aluat. Se inveleste in panza curata si se da 2-3 ore la rece. Se infaineaza aluatul, se intinde o foaie mai groasa, se taie triunghiuri, se umplu si se ruleaza aluatul formand cornulete. Din acest aluat se pot face si biscuiti, se taie aluatul mai gros cu paharul sau diferite forme. Se dau 15 min la 170 de grade. Se pudreaza cu zahar vanilat cat sunt calzi. Idee de umplutura: visine fara samburi (pot fi si de la visinata), gem de caise mai gros, gem de prune cu miez de nuca, ciocolata bucati sau nutella, , nuci rumenite si pisate cu stafide, prune uscate fara samburi faramitate si amestecate cu nuca rahat, nuca cu zahar. Se pot trece cat sunt calde prin nuca de cocos.  Reteta de aluat din Moldova. 

sursa: anishoara.blogspot.ro, cooking with anishoara

Varianta III : de incercat

250 gr unt inghetat
500 gr faina
200 gr smantana grasa rece
1 ou
1 lgt bicarbonat de sodiu
1 lgt otet
1 lgt alcool (palinca sau coniac)
1/2 lgt sare
1/2 lgt zahar

Faina se cerne in bol. Adaugam zaharul si praful de copt stins cu otetul. Untul inghetat se taie bucati si se incorporeaza la faina. Ouale se amesteca cu smantana si coniacul. Se pune compozitia in mijlocul fainii, se framanta foarte putin un aluat doar cat sa se amestece ingredientele intre ele pana devine tare la pipait. Bucatile de unt raman aproape intregi si dupa coacere se topesc. Aluatul se lucreaza foarte repede pentru ca untul sa ramana rece pe cat posibil. Se inveleste in panza curata si se da la rece pentru 2-4 ore. Se intinde aluatul pe masa infainata, se taie dupa preferinta si se formeaza cornulete. Se dau la cuptor sa se rumeneasca, se pudreaza cu zahar pudra vanilat sau se trec prin sirop de apa cu miere.
sursa: anishoara

Varianta IV : de incercat

3 pahare de faina usurel scuturat de masa ca sa incapa mai multa,, aproximativ 150-200 gr
1 pahar untura de porc, vreo 200 gr
1 pahar smantana acra

Se amesteca toate ingredientele in stare rece cu miscari rapide adaugand si incorporand treptat faina. Rezulta un aluat care se dezlipeste usor de maini care e de consistenta plastelinei.Se lucreaza pe masa infainata, sucitorul, mainile si aluatul sa fie pudrate usor cu faina. Aluatul se inveleste si se da la rece sa se odihneasca vreo 2 ore. Retete din Moldova.

sursa: anishoara

crema de nuci: 1 pahar de nuci, 1 albus, 1 pahar cu zahar pudra, 2 lgt rom, coaja de lamaie. Nucile se piseaza si se amesteca cu albusul batut spuma si celelalte ingrediente.

umplutura de nuci: 100 ml lapte gras, 400 gr nuci macinate, 150 gr zahar pudra, coaja de lamaie, 50 gr zahar pudra cu vanilie. Se amesteca nucile cu zaharul, laptele. coaja de lamaie pana se obt o compozitie omogena.

umplutura cu nuca si cacao: nuca macinata, albus batut, cacao si putin unt.

Niciun comentariu: