Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 august 2016

Pasta de rosii cu ardei capia













Varianta I : am făcut, foarte buna, potrivita pentru ciorbite, tocanite sau fripturi

1 kg ardei capia rosu
1 kg rosii coapte bine
1 lingurita sare grunjoasa
1 lingurita de zahar
1/2 legatura de patrunjel
1/2 legatura frunze de telina
1 crenguta de busuioc
2 cuisoare
2 boabe ienibahar
Cateva boabe de piper

Macinam la robot ardeii curățați impreuna cu verdeata. Dam la fiert intr-o oala de inox cu fundul mai gros. Punem mirodeniile într-o bucatica de tifon si lasam sa fiarba impreuna cu sosul. Spre sfarsitul fierberii adaugam sarea și zaharul. Spumam un pic dacă se formează deasupra si amestecam mereu sa nu se prinda. Lasam sa scada la jumate, eu am fiert vreo ora dupa care gustam și potrivim de sare si zahar. Inlaturam busuiocul și tifonul din pasta. Punem compozitia fierbinte în borcane încălzite, dam putin la cuptor sa prinda pojghita deasupra și apoi capacim. Asezam borcanele cu capacul în jos in paturi pana a doua zi. Se poate da și la cuptor, eu am acoperit-o cu capac spre sfarsit. Cand desfacem un borcan, înainte de a-l baga la frigider punem ulei deasupra sa nu prinda floare.

Varianta II:

3 kg ardei capia
3 kg rosii
3 cuisoare
4 boabe ienibahar
Boabe piper
1 crenguta cimbru
1 crenguta busuioc
1 foaie dafin
Sare de muraturi
1 ardei iute fără seminte optional
Zahar după gust, vreo 100 gr

Blenduim ardeii impreuna cu rosiile si le punem pe foc. Condimentele se pun într-un săculeț de tifon si se fierbe sosul pana scade la jumate și se ingroasa. Cand e gata punem sarea și zaharul și mai lasam 15 minute. Inlaturam condimentele si punem sosul în borcane.

Varianta III :

1 kg ceapa alba si rosie
1.500 ardei gras verde
1.500 ardei capia sau gogosari
2 kg rosii bine coapte
500 ml ulei
2 -3 lg sare de muraturi
Piper, oregano, frunze telina, busuioc etc

Macinam separat ceapa, rosiile si ardeii. Încălzim uleiul și punem ceapa la calit pana isi schimba culoarea. Adaugam ardeii si dupa ce s-au inmuiat bine urmează rosiile. Fierbem vreo ora jumate pana se ridica uleiul la suprafata. Punem sare și condimente și lasam sa se ingroase sosul
Alte cantități folosite la sos : 13 kg rosii plus ardei, 150 gr zahar dacă rosiile sunt mai acre, 2 lg și 1/2 sare grunjoasa, piper proaspăt măcinat și foi de dafin


Niciun comentariu: