Piure :
2 kg cartofi albi vechi
1/2 cescuta lapte gras 3,5%
1/2 pachet de unt gras
Zeama de la fiertura cartofilor
Sare, vegeta
Curatam cartofii, ii taiem cubulete mici si-i punem in apa. Intr-o oala adanca punem cartofii scursi apoi adaugam sare, vegeta si alta apa care sa-i acopere cam cu 2-3 degete. Punem cratita pe foc mic si acoperim cu capac. Cat timp fierb cartofii amestecam din cand in cand in oala sa nu se prinda de fund. Secretul este sa-i lasam sa fiarba foarte mult pana cand se zdrobesc, zeama scade mult si devine legata. Strecuram cartofii de zeama groasa, ii punem intr-un castron, adaugam untul la temperatura camerei si-i pasam cu aparatul cat sunt inca foarte fierbinti. Laptele scos din timp de la rece se pune treptat peste cartofi si eventual putina zeama de la fiert. Se paseaza cartofii in continuare pana incorporam tot. Gustam si abea apoi potrivim de sare pt ca am pus sare la fiert si s-ar putea sa nu mai fie nevoie. Cantitatea de unt si lapte variaza in functie de gust si cantitatea de cartofi. Rezultatul tine foarte mult si de tipul cartofilor, am nimerit de multe ori din aceia fainosi care nu-mi plac. Se tine acoperit, caldut pana la servire. Merge de minune cu fripturica la cuptor si salata. Piureul nu se face cu blenderul niciodata si nu se amesteca cu mixerul ci doar cu lingura de lemn.
Mai fac piureul in urmatorul fel : tai cartofii cubulete mai mici si-i pun in apa cu sare care merge la fiert. Nu trebuie pusa multa apa, sa-i depaseasca cu vreo 2 degete. Dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Putem amesteca intre timp. Cand au fiert ii scurgem de apa, punem vegeta si unt. Ii pasam bine de tot cat sunt ft fierbinti si abea dupa ce i-am pasat incepem sa adaugam treptat cate putin din zeama in care au fiert cartofii sau lapte cald si pasam in continuare. Punem lichid pana ajunge la consistenta dorita, chiar daca este mai lichid cand se raceste se va mai intari. Dupa ce e gata piureul in batem putin la mixer, cu paletele nu blenderul. Putem sa-l facem doar cu unt si zeama in care au fiert sau unt si lapte.
Mai fac piureul in urmatorul fel : tai cartofii cubulete mai mici si-i pun in apa cu sare care merge la fiert. Nu trebuie pusa multa apa, sa-i depaseasca cu vreo 2 degete. Dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Putem amesteca intre timp. Cand au fiert ii scurgem de apa, punem vegeta si unt. Ii pasam bine de tot cat sunt ft fierbinti si abea dupa ce i-am pasat incepem sa adaugam treptat cate putin din zeama in care au fiert cartofii sau lapte cald si pasam in continuare. Punem lichid pana ajunge la consistenta dorita, chiar daca este mai lichid cand se raceste se va mai intari. Dupa ce e gata piureul in batem putin la mixer, cu paletele nu blenderul. Putem sa-l facem doar cu unt si zeama in care au fiert sau unt si lapte.
Friptura :
O bucata mare pulpa de porc intreaga
Cateva felii taiate subtire pastarnac, patrunjel, morcovi
Catei de usturoi intregi
1/2 l vin rosu sec sau chiar mai mult
2 lgt vegeta
Sare macinata
2 lgt boia dulce
2 lgt cimbru
2 lgt curry
1 lgt curcuma
2 lgt mirodenii arabeati pt friptura
Ulei de masline
Apa
Carnea se presara cu condimente, se pune ulei si se maseaza pe toate partile. Turnam vinul peste si o lasam o ora. Punem carnea in tava peste legume, facem cateva crestaturi si punem usturoi in ele. Adaugam vinul si apa cat s-o acopere pan la jumatate. Dam la cuptorul incalzit. Din cand in cand ungem carnea cu sosul din tava sa nu se arda. Daca ramanem fara apa mai adaugam. Dupa o ora jumate o intoarcem pe cealalta parte si mai lasam o ora jumate, dementiala. Servim cu sos din tava.
Salata :
1 salata verde
1 ceapa verde
1 lgt vegeta
Otet balsamic, ulei de masline
Taiem salata si ceapa verde, punem 1 lgt vegeta si otet balsamic din ochi. Amestecam bine dupa care punem ulei de masline. Iar amestecam si dam la rece
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu