Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 mai 2010

Panettone































Cozonacul meu preferat si cea mai buna reteta, rezultatul este demential

Panettone este un soi de cozonac italienesc care se prepara cu ocazia sarbatorilor crestine, originea acestuia fiind destul de veche. El a fost inventat in urma unei greseli facute de un bucatar pe nume Toni care folosind niste ingrediente simple a reusit sa dea viata la asa numitul « pane di Toni » adica painea lui Toni. Panettone a inlocuit de multe ori cozonacul nostru traditional cu nuca si cacao, el fiind gasit de foarte mult timp si pe la noi prin magazine. Poate reprezenta o provocare pentru cei care doresc sa incerce si un altfel de cozonac.

Ingrediente aluat :

500 g faina de buna calitate tip 000
6 galbenusuri
40 g drojdie proaspata
200 g unt
150 ml lapte gras
200 g zahar pudra


Ingrediente umplutura :

1 varf de lingurita scortisoara proaspat macinata
1 varf de lingurita cuisoare pisate
Un praf de sare
Coaja de la o lamaie
1 lingurita razatura de portocale
150 g fructe confiate si deshidratate (papaya, caise uscate, ananas, banane, stuguri uscati, coaja confiata de portocale, smochine, cirese)
100 g merisor
50 g nuca rumenita putin la cuptor si taiata marunt
50 g prune uscate taiate marunt
Zahar pudra sau scortisoara pentru décor
½ lingurita esenta de rom
½ lingurita esenta de vanilie
Cognac si rom pentru cine doreste hidratarea stafidelor
1 galbenus pentru uns

Mod de preparare :

Se scot din timp galbenusurile si drojdia de la frigider, poate sa fie si de cu seara, se cerne faina intr-un castron incapator si separat se pun stafidele sa se hidrateze in rom si cognac. Intre timp laptele se incalzeste putin si untul se topeste la bain marie sau microunde. Adaugam in castron, peste faina galbenusurile, zaharul, drojdia faramitata, scortisoara, cuisoarele pudra, iar laptele si untul treptat. (laptele si grasimea nu trebuie sa fie fierbinti ci caldute pentru ca altfel stopeaza cresterea aluatului). Se incorporeaza usor ingredientele uscate in lichid adaugandu-se treptat si alternativ laptele si untul topit. Dupa obtinerea aluatului acesta se bate cu mixerul pentru 5 minute folosindu-se paletele speciale pentru coca. Se muta pe masa de lucru curata, se presara fructele uscate si se framanta bine. Daca aluatul este foarte lipicios se ung mainile cu putin ulei in niciun caz nu se mai adauga faina. Ungem o forma cu grasime si tapetam cu faina sau hartie de copt. Se ruleaza aluatul, se pune in forma si se uneste la capete. Se acopera cu un prosop curat, se tine la dospit intr-un loc cald ferit de curent pentru aproximativ 2 ore. Ungem apoi aluatul cu galbenusul batut si il introducem in cuptorul incalzit pentru 40-50 minute in functie de cuptor. Se scoate din forma cand s-a racit complet si se pudreaza cu scortisoara sau zahar pudra. Se poate face in orice alta forma doriti, puteti face un inel din hartie de copt pe care sa-l puneti la "brau" aluatului si sa va iasa aceea forma de panettone. Rezultatul e unul pe masura asa ca merita incercat. 
Se pune la cuptor impreuna cu o cratita cu apa, aburul ajuta sa circule caldura mai bine. Mai putem umple acest minunat cozonac cu : prune uscate, goji, merisoare, caise confiate, curmale, smochine, stafide, nuca, coaja confiata de portocale si lamai, fructe confiate de papaya, etc. Drojdia nu e multa, folositi cantitatea de ingrediente scrisa la reteta.

Pofta buna!

facebook

Niciun comentariu: