Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 mai 2010

Ciorba de loboda

















































Varianta I :

clasica

Ingrediente necesare:

7-8 legaturi de loboda rosie, proaspata
cateva legaturi de stevie
2 morcovi potriviti
1 telina mica (radacina si cateva frunze) optional
1 pastarnac
1 patrunjel radacina
1 legatura leustean verde
1 legatura patrunjel verde
1 ceapa uscata optional
1 legatura ceapa verde
2 fire de usturoi verde
1 l bors, otet sau bors magic
1 dovlecel si cativa cartofi daca doriti
vreo 4-5 oua
Delikat
1 capia rosu
Putin ulei pentru calit
Smantana din belsug (250-400)

Mod de preparare :

Curatam si spalam bine legumele in mod special loboda si stevia in multe ape .Morcovii si albitura se curata si se dau prin razatoarea mare. Ceapa si usturoiul se toaca cu tot cu frunze apoi se calesc in ulei. Adaugam morcovii. ardeiul si albitura si mai calim putin. Se toarna peste ele apa,de preferat clocotita pentru a nu stopa fierberea. Se adauga cartofii taiati ( eu am folosit o forma speciala) si dupa ce au fiert pe jumatate se pun dovleceii cubulete, loboda si stevia taiate fasii potrivite. Se da in clocot borsul cu o ceapa si cateva fire de leustean si se toarna in ciorba. Separat mixez bine cateva galbenusuri cu vreo 200 ml smantana pe care le-am scos de la frigider cu ceva timp inainte. Bat putin cateva oua impreuna cu albusul ramas de la galbenusuri si le azvarl in oala imediat ce am luat-o de pe foc. Amestecam putin sa formam zdrente, punem verdeata si acoperim. Dupa ce s-a mai racit ciorba adaugam treptat cate putina zeama la compozitia de smantana si omogenizam. Dupa ce le-am adus la aceeasi temperatura turnam amestecul in ciorba. Eu pun ½ din cantitatea de verdeata in timpul prepararii si restul cand inchid focul. Se drege de sare si apoi e tocmai buna de servit rece de la frigider presarata cu verdeata proaspata si restul de smantana.
Sfat : Pentru un gust si o culoare deosebita folositi cat mai multe legaturi de loboda rosie si smantana mai grasa.Dat fiind faptul ca ciorba se serveste rece, pentru a nu fi gretoasa, legumele se calesc in putin ulei. Adaugati in farfurie o mana de leustean proaspat tocat si veti servi toata vara aceasta ciorba Se poate adauga si cateva linguri de bulion daca folosim mai putina loboda. Pana apare verdeata ieftina pe piata putem folosi mai putine legaturi si completam cu stevie si alte legume. Loboda si stevia scad mult asa ca trebuie sa folosim multe legaturi ca sa iasa ciorbita bogata.

Varianta II :

.....de iarna

O punga de loboda gata congelata si taiata
2 morcovi mari
2 pastarnaci
2 patrunjei
Telina daca aveti
4 cepe
1 ardei gras
3 rosii coapte
Bulion concentrat
Corcoduse congelate
Patrunjel, marar, leustean
Vegeta
3-4 oua de tara

Calim 2 cepe tocate marunt, adaugam o parte din morcov si albitura date prin razatoarea mare iar restul radacinoaselor le lasam intregi. Punem apa cu sare si lasam sa fiarba legumele pe jumatate. Adaugam loboda si o parte din verdeturi tocate. Cand au fiert radacinoasele (bucati mari) le indepartam din oala, au fost doar de gust, punem rosiile tocate si bulion. Cand au fiert si rosiile punem si corcodusele. Odata ce e gata ciorba stingem focul, adaugam restul de verdeata si ouale batute. Trecem cu furculita prin oala sa zdrentuim albusul si acoperim pentru jumatate de ora. E buna atat calda cat si rece. Se poate face si conbinata cu stevie, untisor sau leurda.

Niciun comentariu: