Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 mai 2010

Ciorba de loboda


























Varianta I, grozava 

6-8 legaturi mici loboda
1 ceapa mica alba
1 ceapa mica rosie
1 ardei capia
Morcov, telina, pastarnac
Cozile de la vreo 2 legaturi ceapa si usturoi verde
3 oua
2-3 lg smantana, cam 100 gr
Pasta de rosii sau 1/2 cutie bulion slab
Leustean
Patrunjel
1 l de bors
Sare, vegeta

Calim ceapa tocata, adaugam morcovul, radacinoasele si capia. Punem o parte din cozile tocate de la ceapa si usturoi si coditele groase de leustean. Calim. Punem apa cam 1-1.5 l si lasam sa fiarba legumele. Adaugam loboda taiata mai mare. Cand au fiert punem bulion si la sfarsit borsul, eu am pus vteo trei sferturi de sticla dar gustam si daca mai trebuie mai punem. Desfacem 1 galbenus cu smantana si turnam zeama din ciorba cate putin ca sa aducem la aceeasi temperatura dupa care varsam in oala. Punem verdeata si cele 2 oua zdrentuite. Punem capac si lasam sa se raceasca.

Varianta II

Cel mai des folosita

5 legaturi zdravene de loboda, un snop mare 
O oala de 5 l 
Ceapa rosie sau alba 
1 fir ceapa verde 
1 fir usturoi verde 
Morcovi 
Telina 
Pastarnac 
Patrunjel 
Capia 
1 legatura leustean 
1 legatura patrunjel 
2 maini orez optional 
2 lg otet sau bors 
Sare 
Piper 
Vegeta 
1/2 lgt boia dulce 
1/3 lgt curcuma 
1-2 lg pasta de rosii 
3-4 oua 
1-2 lg mari smantana, 1/2 casoleta mica 

Punem orezul in apa cu sare la hidratat. Calim ceapa rosie tocata si partea alba de la ceapa si usturoiul verde, adaugam treptat din radacinoasele tocate, morcov si apoi capia. Punem in continuare la calit partea verde de la ceapa si tulpina de la verdeata tocata. Eu am si ras fin putin morcov si telina pt culoare. Stingem cu vreo 3 l de apa si adaugam condimente. Punem orezul scurs de apa. Cand au fiert pe jumate punem loboda taiata nu foarte marunt. Daca mai e nevoie mai adaugam apa ca sa nu fie prea deasa. Cand e gata ciorba punem otet, verdeata tocata si 2 oua batute putin sa facem zdrente. Separat intr-un castron desfacem smantana cu 2 galbenusuri si adaugam treptat din ciorba sa le aducem la aceeasi temperatura apoi varsam treptat in ciorba amestecand. Punem capac. Cand s-a racit potrivim de sare si otet. O putem face si fara oua si smantana.

Varianta III :

clasica

7-8 legaturi de loboda rosie, proaspata
cateva legaturi de stevie
2 morcovi potriviti
1 telina mica (radacina si cateva frunze) optional
1 pastarnac
1 patrunjel radacina
1 legatura leustean verde
1 legatura patrunjel verde
1 ceapa uscata optional
1 legatura ceapa verde
2 fire de usturoi verde
1 l bors, otet sau bors magic
1 dovlecel si cativa cartofi daca doriti
vreo 4-5 oua
Delikat
1 capia rosu
Putin ulei pentru calit
Smantana din belsug (250-400)

Mod de preparare :

Curatam si spalam bine legumele in mod special loboda si stevia in multe ape .Morcovii si albitura se curata si se dau prin razatoarea mare. Ceapa si usturoiul se toaca cu tot cu frunze apoi se calesc in ulei. Adaugam morcovii. ardeiul si albitura si mai calim putin. Se toarna peste ele apa,de preferat clocotita pentru a nu stopa fierberea. Se adauga cartofii taiati ( eu am folosit o forma speciala) si dupa ce au fiert pe jumatate se pun dovleceii cubulete, loboda si stevia taiate fasii potrivite. Se da in clocot borsul cu o ceapa si cateva fire de leustean si se toarna in ciorba. Separat mixez bine cateva galbenusuri cu vreo 200 ml smantana pe care le-am scos de la frigider cu ceva timp inainte. Bat putin cateva oua impreuna cu albusul ramas de la galbenusuri si le azvarl in oala imediat ce am luat-o de pe foc. Amestecam putin sa formam zdrente, punem verdeata si acoperim. Dupa ce s-a mai racit ciorba adaugam treptat cate putina zeama la compozitia de smantana si omogenizam. Dupa ce le-am adus la aceeasi temperatura turnam amestecul in ciorba. Eu pun ½ din cantitatea de verdeata in timpul prepararii si restul cand inchid focul. Se drege de sare si apoi e tocmai buna de servit rece de la frigider presarata cu verdeata proaspata si restul de smantana.
Sfat : Pentru un gust si o culoare deosebita folositi cat mai multe legaturi de loboda rosie si smantana mai grasa.Dat fiind faptul ca ciorba se serveste rece, pentru a nu fi gretoasa, legumele se calesc in putin ulei. Adaugati in farfurie o mana de leustean proaspat tocat si veti servi toata vara aceasta ciorba Se poate adauga si cateva linguri de bulion daca folosim mai putina loboda. Pana apare verdeata ieftina pe piata putem folosi mai putine legaturi si completam cu stevie si alte legume. Loboda si stevia scad mult asa ca trebuie sa folosim multe legaturi ca sa iasa ciorbita bogata.

Varianta IV :

.....de iarna

O punga de loboda gata congelata si taiata
2 morcovi mari
2 pastarnaci
2 patrunjei
Telina daca aveti
4 cepe
1 ardei gras
3 rosii coapte
Bulion concentrat
Corcoduse congelate
Patrunjel, marar, leustean
Vegeta
3-4 oua de tara

Calim 2 cepe tocate marunt, adaugam o parte din morcov si albitura date prin razatoarea mare iar restul radacinoaselor le lasam intregi. Punem apa cu sare si lasam sa fiarba legumele pe jumatate. Adaugam loboda si o parte din verdeturi tocate. Cand au fiert radacinoasele (bucati mari) le indepartam din oala, au fost doar de gust, punem rosiile tocate si bulion. Cand au fiert si rosiile punem si corcodusele. Odata ce e gata ciorba stingem focul, adaugam restul de verdeata si ouale batute. Trecem cu furculita prin oala sa zdrentuim albusul si acoperim pentru jumatate de ora. E buna atat calda cat si rece. Se poate face si conbinata cu stevie, untisor sau leurda.

Niciun comentariu: