Faceți căutări pe acest blog

marți, 19 octombrie 2010

Crema de zahar ars

























































































Acest desert rafinat pe cat este de simplu pe atat este de gustos si indragit de toata lumea. Imi aminteste cu drag de copilarie atunci cand bunicile noastre ne pregateau vestitele placinte cu mere sau dovleac, laptele de pasare, crema de zahar ars sau negresele.

Ingrediente:

8 oua proaspete de tara
250 g zahar
1 l lapte gras de tara
Esenta de vanilie dupa gust
Esenta de rom dupa gust
1 lgt coaja de portocala
1 lgt coaja de lamaie
1 plic zahar vanilat
10 linguri de zahar pentru caramel (130 gr, se pot pune pana la 150 de grame, in total cel mult 300 gr cu cel de sus)
1 plic mic nesscafe 1.8gr jacobs velvet optional

Mod de preparare:

Cele 10 linguri de zahar si nessul se pun in cratita la foc mic pentru a se carameliza si se amesteca continuu pana ce s-a topit zaharul. Se acopera uniform peretii vasului si se lasa la racit. Daca nu se raceste complet intoarcem vasul cu fundul in sus si dam drumul la apa rece. Ouale se sparg separat cate unul pentru a ne asigura ca nu nimerim vreunul stricat. Se amesteca cu mixerul mai intai ouale care au fost scoase de seara de la rece pana face spuma. Puteti face pauze sa nu ardeti mixerul. Apoi se adauga coaja de citrice, zaharul vanilat si cei 250 gr de zahar treptat. Urmeaza laptele peste si se mai mixeaza putin. Compozitia rezultata se pune in cratita peste zaharul caramelizat, o sa trozneasca, e de bine. Se pune la cuptor  aproximativ 50 de minute la 150 de grade in functie de cupor pana se intareste crema si se rumeneste frumos pe margini. Ca sa fiti siguri ca este gata crema puteti face testul cu scobitoarea in mijlocul ei, trebuie sa iasa curata sau cu apasati cu degetul, trebuie sa fie elastica. Crema va fi moale ca o piftie chiar si atunci cand este facuta insa daca nu ramane crema pe scobitoare este gata. Cratita se scoate apoi si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Crema va tremura si rece fiind. Se pune la frigider pentru cateva ore bune si apoi daca doriti se rastoarna pe un platou frumos desprinzand marginile cu un cutit. Puteti flamba un pic deasupra compozitiei inainte de a baga la cuptor. Eu am facut mici portii cu ajutorul formelor. Pentru figurinele din zahar : caramelizati zahar cu putina zeama de lamaie si amestecati mereu pana la topire. Cand e gata luati din compozitie cu furculita sau cu ajutorul unei spatula si trasati diverse modele pe o hartie de copt. Dupa racire veti vedea ca se desprind foarte usor dezlipindu-le cu o paleta. Trebuie sa lucrati rapid cu zaharul ca se intareste. Cel mai bine este sa asezati decorul in momentul servirii pentru ca altfel se topeste rapid. Pentru o crema si mai fina se poate pune crema sa fiarba in alta oala la bain marie (tot la cuptor). Se serveste impreuna cu sosul de zahar. Este un desert delicios mai ales pe timp de vara. Aceasta reteta este deosebita si merita incercata. Eu am incercat si cu cratita pusa la bain marie in cuptor adica se pune oala cu compozitia in alta oala mai mare, se baga la cuptor si apoi se pune usor apa fierbinte in oala de dedesubt, ambele variante sunt ok. De preferat ca apa din oala sa nu fiarba, eventual mai adaugati putina apa rece.

Varianta II de incercat :

O reţetă delicioasă de cremă de zahăr ars este prezentată de către Bogdan Roman, bucătarul sibian care a făcut senzaţie la Masterchef, pe blogul său. Acesta spune că reţeta îi aparţine soţiei sale, ”expertă în ciorbe şi deserturi”.    Aveţi nevoie de 250 de grame de zahăr pentru cremă, 50 de grame de zahăr pentru sirop, 12 ouă, 1,5 l de lapte, un baton de vanilie (se poate înlocui cu 2 pliculeţe de zahăr vanilat sau o fiolă de esenţă), un praf de sare.    Mod de preparare   ”Într-un vas de minim 2,5 litri batem ouăle bine cu un praf de sare, esenţa de vanilie (zahărul vanilat sau seminţele de vanilie) şi 250 de grame de zahăr. Când sunt bine bătute adăugăm laptele şi amestecăm bine cu telul sau mixerul până se omogenizează.    În cratiţa sau tava în care vom coace crema topim 50 de grame de zahăr şi îl ardem puţin până ce capătă o culoare arămie plăcută. Atenţie: 3 secunde în plus fac diferenţa dintre arămiu plăcut şi negru cu miros de fum. Imediat ce luăm cratiţa de pe foc, întindem zahărul ars pe pereţii vasului. Rapid, până nu se întăreşte.   Turnăm compoziţia preparată anterior în acel vas şi dăm la cuptor la foc mediu/domol pentru 30-40 minute. Pentru cuptoarele electrice, temperatura optimă este 170-180 grade. Cuptorul trebuie preîncălzit! Lăsăm să se răcească şi dăm la frigider 2-3 ore înainte să servim”, explică Bogdan Roman. 

Citeste mai mult: adev.ro/nwadf1

De incercat reteta Jamilei Cuisine cu smantana pentru risca https://www.youtube.com/watch?v=oFc7k8yR0Qc

2 comentarii:

diamond spunea...

arata fantastic, salivez la ora asta de numai pot!:D fac si eu zilele astea!:D

MIMI spunea...

Fata frumoasa,ce minune ai facut tu aici??!!mmmmmmmmmm