Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 13 iunie 2012

Peste prajit cu mujdei de usturoi si mamaliguta












peste proaspat sau congelat (macrou, caras, pastrav, crap etc)
lapte optional, ii da un gust mai bun
lamaie si condimente (sare, piper, curry, boia, cimbru, etc) optional
malai
unt optional
ulei
1 galbenus
apa minerala
ulei de masline

Varianta 1

Cel mai bun peste prajit se face intreg, grozav

Pestele se curata de solzi, intestine, partea aceea neagra si amaruie din interior, se scot urechile, se sterge cu un prosop de bucatarie dupa care se lasa pentru cel putin 1/2 ora sa se odihneasca in lapte. (Daca nu aveti lapte sariti peste aceasta etapa, il sarati in acest caz si-l lasati 30-40 min sa-si traga sarea ) Se sterge apoi bine, se cresteaza de vreo trei ori pe fiecare parte, se unge cu o compozitie facuta din zeama de lamaie, ulei si condimente dupa care se lasa ceva vreme in frigider. Se da prin faina sau malai, se scutura si se prajeste in uleiul putin incins la foc mediu pentru aproximativ 5 minute pe fiecare parte, in functie de marimea pestelui. Merge si necrestat, de obicei il crestez cand e ft mare sau vreau sa-l fac mai repede. Eu prajesc pestele mai mult intreg, se formeaza un fel de abur in interior si pestele se face cum trebuie, taiat fiind mai mult se usuca. Rezultatul a fost nemaipomenit, pestele nici crud nici foarte prajit sau uscat. Eu il mai fac si fara condimente sa se simta gustul pestelui, se rasneste sare si piper peste tot si se lasa 40 min sau pana a doua zi cand se prajeste. Pentru mamaliga se pune apa pe foc cu putina sare si ulei daca doriti. Malaiul (1 cana de malai, 3.5-4 masuri de apa) se pune in apa clocotinda si se mesteca mereu iar spre sfarsit cand inchidem focul putem adauga margarina sau unt, pentru un gust mai bun si o textura mai fina. Se varsa fierbinte intr-un vas mai inalt si cand s-a racit se taie forme frumoase. Pentru mujdei dam usturoiul prin aparatul foarte fin si-l mixam bine cu ulei de masline cate putin, adaugam vegeta sau sare si spre sfarsit galbenusul. Frecam in continuare si adaugam putina apa minerala.

Varianta 2

Un crap mare si frumos se curata de solzi si intestine si se taie medalioane nu foarte groase. Le punem intr-un prosop de bucatarie curat, folosit doar la peste, si le uscam bine. Presaram pe fiecare parte putina sare, vegeta, curry, boia dulce si curcuma. Codimentele nu trebuie sa fie in cantitate mare, doar cat sa-i dea putin gust pestelui. Dupa aceea uniformizam cu mana peste tot si dam la frigider pana a doua zi cand il pregatim. Dam pestele prin pesmet si apoi prin faina, il scuturam si apoi il prajim la foc mic in ulei incalzit. Il punem pe servetele sa se scurga si facem o mamaliga buna si mujdei.

Un comentariu:

Mirela spunea...

Arata exceptional ,ador pestele oricum ar fi el gatit.Cel mai bun insa este cu usturoi sau saramura :D :D :D